Home > De langste geveltuin van Roeselare bevindt zich in de Broederschool

De langste geveltuin van Roeselare bevindt zich in de Broederschool

Geschreven op 3 mei 2023 om 07:03 door Mario De Wilde

Langs de gevel van de Broederschool in de Mandellaan werd gisteren de langste geveltuin van Roeselare aangelegd! Met ondersteuning van de Stad Roeselare, zetten twee klassen Wetenschappen samen met leerkracht Aardrijkskunde Greet Clarysse hun schouders onder dit 46 meter lange project. Wat begon met plannen om de speelplaats te vergroenen, eindigde in de langste geveltuin van onze stad. De speelplaats vergroenen bleek minder evident dan gedacht omdat het grootste gedeelte ervan als sportterein wordt gebruikt en er op andere plaatsen ondergronds teveel leidingen liggen. Toen de school aanklopte bij de Stad, deed die het voorstel om een geveltuin aan te leggen wat de start was van deze mooie samenwerking.

De zesdejaars van de klassen Wetenschappen deden het vooronderzoek: ze berekenden hoeveel volume aarde er uitgehaald moest worden, hoeveel meter aan boordstenen er nodig waren, … De Stad nam vervolgens alle tegels en oude aarde weg, legde de boordstenen aan en vulde alles opnieuw met plantaarde. Vervolgens maakten de leerlingen in groepjes ontwerpvoorstellen voor de geveltuin. Daarbij moesten ze rekening houden met de stand van de zon, gewenste hoogtes en afwisseling in plantenkeuze. Daaruit werd uiteindelijk het beste ontwerp gekozen dat vandaag werd aangeplant en straks de passanten in de Mandellaan vrolijk zal maken!
Wil je ook zo’n geveltuin?
Dat kan! Meer zelfs … wie met acht buren een geveltuin wil, krijgt van de Stad volledige ondersteuning bij de aanleg. Bovendien is jouw geveltuin dan ook helemaal gratis. Want de Stad neemt de straattegels weg, zorgt voor de aankoop van de planten en helpt bij aanplanting. Wat begon met plannen om de speelplaats te vergroenen, eindigde in de langste geveltuin van onze stad. De speelplaats vergroenen bleek minder evident dan gedacht omdat het grootste gedeelte ervan als sportterein wordt gebruikt en er op andere plaatsen ondergronds teveel leidingen liggen. Toen de school aanklopte bij de Stad, deed die het voorstel om een geveltuin aan te leggen wat de start was van deze mooie samenwerking.  ©JokeCouvreur

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.