Home > De Kust kijkt met 1,5 miljoen overnachtingen positief terug naar de paasvakantie

De Kust kijkt met 1,5 miljoen overnachtingen positief terug naar de paasvakantie

Geschreven op 14 april 2024 om 21:49 door Mario De Wilde

Door de vele activiteiten aan de Kust en de gezellige sfeer aan zee kijkt de toeristisch sector positief terug naar de voorbije paasvakantie. Het soms wisselvallige weer zorgde ervoor dat zowel Triënnale Beaufort als indoorattracties, musea en evenementen op een sterke belangstelling konden rekenen. Tijdens de voorbije twee weken zijn ongeveer 1,5 miljoen toeristische overnachtingen en 1,1 miljoen dagtoeristen genoteerd. Vanaf 29 april hebben de Franstalige Belgen twee weken lentevakantie. Ook de verlengde weekends van Hemelvaart en Pinksteren (medio mei) zijn een goede gelegenheid voor een korte vakantie aan zee.

Aangename vakantiesfeer

Alle kustgemeenten zorgden tijdens de paasvakantie voor een aangename vakantiesfeer. Zowel dag- als verblijfstoeristen waarderen de veelheid van evenementen. Triënnale Beaufort kende een sterke start. Ook musea, indoorattracties en evenementen blijven aantrekkelijke troeven. Het Ensorjaar en de Crystal Ship in Oostende, de tentoonstelling over Paul Delvaux in Koksijde-Oostduinkerke, Westfront in Nieuwpoort en het vernieuwde Permekemuseum in Jabbeke zijn enkele toppers die tijdens de paasvakantie erg geapprecieerd werden.

Klassieker

De paasvakantie is voor veel Vlamingen een klassieker en een gezellige periode voor een korte vakantie aan zee. Door de nieuwe regeling van de schoolvakanties in Franstalig België was het de tweede keer dat enkel de Vlamingen paasvakantie hadden. Ook buitenlandse toeristen (uit de buurlanden) genieten in deze periode graag van de vakantiesfeer aan de Kust.

Tijdens de voorbije twee weken registreerde de Kust ongeveer 1,5 miljoen toeristische overnachtingen, een status quo in vergelijking met 2023. Het hoogste aantal overnachtingen viel te noteren tijdens het paasweekend. De kusthotels haalden tijdens dit verlengde weekend een gemiddelde bezettingsgraad van 70 procent. De situatie verschilt van badplaats tot badplaats. De Kust noteerde ongeveer 1,1 miljoen dagtoeristen tijdens de paasvakantie, ongeveer negen procent meer in vergelijking met de paasvakantie in 2023. De topdag was zaterdag 6 april met ongeveer 115.000 dagtoeristen.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Ook in de paasvakantie worden de vele troeven van de Kust nog altijd erg geapprecieerd door een breed publiek. Door de inspanningen van de toeristische sector in elke badplaats kunnen de vakantiegangers genieten van een ruim aanbod. De Kust positioneert zich meer dan ooit als een bestemming voor de vier seizoenen. De toeristische sector kijkt uit naar de verlengde weekends in mei”.

Eind april twee weken vakantie voor Franstalige Belgen

Door de verschillende timing van de schoolvakantie ligt het aandeel van de Franstalige Belgen logischerwijze lager tijdens de voorbije vakantieweken. Toch zijn ongeveer 20 procent van de toeristische overnachtingen gereserveerd door Franstalige Belgen. Tot en met de laatste gelijklopende paasvakantie in 2022 waren Franstalige Belgen goed voor 33 procent van de toeristische overnachtingen. De Franstalige Belgen hebben dit jaar twee weken lentevakantie vanaf 29 april. Ook voor de tweedeverblijvers is de paasvakantie een bijzondere periode om met familie en vrienden te genieten van het vakantieverblijf aan zee.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.