Home > De Kust is ook de favoriete bestemming van West-Vlamingen

De Kust is ook de favoriete bestemming van West-Vlamingen

Geschreven op 13 december 2018 om 11:27 door Mario De Wilde

Inwoners uit West-Vlaanderen zijn zeer trouwe bezoekers van de Kust. In 2017 waren bijna 4,1 miljoen van de dagtoeristen afkomstig uit West-Vlaanderen. Daarnaast kozen 110 000 inwoners van de provincie voor een verblijf van één of meerdere nachten. Ongeveer 17 900 West-Vlamingen hebben een tweede verblijf aan zee. Westtoer berekende dat de West-Vlamingen in totaal 423 miljoen euro besteden aan de Kust. “Ongeveer 65% van alle kusttoeristen zijn Vlamingen. Vlaanderen en Wallonië blijven de belangrijkste markt voor onze Kust”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde van toerisme. De Kust telt 4,1 miljoen dagtoeristen uit West-Vlaanderen. Dit is 35% van alle Vlaamse dagtoeristen. Hiermee is West-Vlaanderen de belangrijkste provincie voor het dagtoerisme aan zee. De populairste kustgemeenten van de West-Vlaamse dagtoeristen zijn Oostende, Nieuwpoort en Koksijde.

West-Vlamingen: belangrijke tweede verblijvers

Ongeveer 17 900 eigenaars van een tweede verblijf aan de Kust zijn afkomstig uit West-Vlaanderen (26% van alle Vlaamse eigenaars). Twee derde daarvan zijn eigendom van West-Vlamingen die niet in een kustgemeente wonen. Zij komen graag meerdere keren ontspannen aan de Kust tijdens het jaar. Koksijde, Knokke-Heist en Middelkerke zijn de populairste kustgemeenten voor een tweede verblijf bij de inwoners van deze provincie. Vorig jaar brachten ongeveer 110 000 inwoners van de provincie West-Vlaanderen één of meerdere nachten door aan de Kust in een commercieel verblijf (8% van alle Vlaamse verblijfstoeristen). Ze kiezen vooral voor een verblijf in een verhuurappartement, op hotel, een vakantiepark of een vakantiecentrum. Voor hen is de Kust een vertrouwde bestemming, waar men zelf ook graag een weekend of vakantie doorbrengt. De helft van de gezelschappen reist met kinderen. Deze vakantiegangers kiezen bewust voor een verblijf aan de Kust door de authentieke troeven: een omgeving om tot rust te komen, de gezonde zeelucht en het unieke decor van zee en strand. Maar ook de gezellige vakantiesfeer en de kindvriendelijke bestemming spelen een belangrijke rol. De vakantiegangers uit de kustprovincie zijn ook zeer tevreden: 87% geeft aan om de komende drie jaar opnieuw een weekend of vakantie door te brengen aan de Kust.

De Vlamingen: belangrijkste markt voor de Kust

Over alle kusttoeristen heen, is 65% afkomstig uit Vlaanderen. In 2017 ontving de Kust 14,4 miljoen Vlaamse toeristen voor één of meerdere dagen. Samen besteedden ze ongeveer 1,8 miljard euro aan de Kust, goed voor 64% van de 2,8 miljard euro omzet die het Kusttoerisme jaarlijks genereert.

West-Vlamingen zorgen voor een omzet van 423 miljoen euro. Oost-Vlamingen besteden 448 miljoen euro. De toeristische omzet van Limburgers aan de Kust bedraagt 158 miljoen euro. Vlaams-Brabanders besteden 357 miljoen euro. Antwerpenaars zijn goed voor een omzet van 384 miljoen euro. Zowel in het dagtoerisme, het verblijfstoerisme in commercieel logies en het tweede verblijfstoerisme zijn de Vlamingen de belangrijkste markt. In 2017 zakten 11,6 miljoen Vlamingen af naar de Kust voor een dagje aan zee. Daarmee staan ze in voor 66% van de dagtoeristen aan de Kust. 1,3 miljoen Vlamingen verbleven meerdere dagen aan de Kust in een commercieel logies (hotel, huurappartement, vakantiepark of –centrum, camping of jeugdlogies). Daarmee staan de Vlamingen in voor 54% van de aankomsten in commercieel logies aan de Kust, waarbij ze in totaal 6,5 miljoen overnachtingen realiseerden aan de Kust in 2017. Ruim 69 000 Vlamingen zijn eigenaar van een tweede verblijf aan de Kust. In 2017 telde de Kust 1,5 miljoen aankomsten van Vlamingen in hun eigen tweede verblijf, goed voor 74% van alle aankomsten in deze categorie. In totaal staan ze in voor 7,9 miljoen overnachtingen in 2017.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.