Home > De Haan zet versnelling hoger in strijd tegen zwerfvuil en sluikstort

De Haan zet versnelling hoger in strijd tegen zwerfvuil en sluikstort

Geschreven op 3 oktober 2022 om 11:07 door Mario De Wilde

Gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, trapte de zesde editie van ‘De week van de Handhaving’ vandaag op gang in De Haan. Tijdens deze actie worden in heel Vlaanderen de controles op zwerfvuil en sluikstort fors opgedreven. Ook in De Haan zullen de hele week extra acties plaatsvinden. De ‘week van de Handhaving’ is een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen de OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG).

Gouverneur Carl Decaluwé: “De handhavingsweek startte in 2015 als West-Vlaams initiatief en breidde in 2017 uit naar gans Vlaanderen. Verspreid over Vlaanderen gaan deze week extra handhavers de straat op om, op een verhoogd pitje, de strijd aan te gaan met zwerfvuil en sluikstort.” Door de handen in elkaar te slaan met de afvalintercommunales en politiezones wordt de pakkans aanzienlijk verhoogd. Vorig jaar namen bijna twee op drie Vlaamse gemeenten deel en werden er maar liefst 3.001 GAS-vaststellingen, 2.391 aanmaningen en 340 PV’s geregistreerd. Els Gommeren, coördinator van Mooimakers: “Voor de zesde keer op rij gaan we aan de slag met intensief waken en optreden ten aanzien van zwerfvuil en sluikstort. Het is jammer dat dergelijke acties nog steeds moeten bestaan, maar anderzijds zijn we blij met de vruchtbare vooruitgang die we jaar na jaar zien. Zo bleek uit onderzoek vorig jaar dat nagenoeg alle Vlamingen (96%) het vanzelfsprekend vinden dat er sancties staan op het achterlaten van zwerfvuil en sluikstorten. Voor 8 op 10 Vlamingen mag daar een alternatieve straf tegenover staan. Daarom blijven we handhaving ook in de ruime zin van het woord benaderen. We richten ons niet enkel op boetes, maar ook op het gepast aanspreken van overtreders en het aanzwengelen van de sociale controle.”

De Haan is één van de deelnemende gemeentes met een eigen plan van aanpak. “Zwerfvuil hoort thuis in de vuilnisbak. Gelukkig is deze regel alvast bij heel wat van onze inwoners een normaliteit geworden. We zien ook steeds meer helpende handen die onze gemeente proper maken en vooral proper houden! Dergelijke positieve acties willen we ondersteunen door overtreders aan te spreken op hun storend gedrag”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.

Schepen voor Afvalbeheer, Marleen De Soete: “De Haan heeft altijd al de ambitie gehad om de properste badplaats van het land te worden. We zetten dan ook al lang in op preventie en sensibilisering. Zo maakten we, in samenspraak met OVAM, een Afvalbakkenplan op om de hele gemeente van voldoende vuilnisbakken te voorzien. Ook waren we in 2020 de eerste gemeente die meedeed aan de Click, een project van Fost Plus dat bewoners en bezoekers wil aanzetten om hun afval – net als thuis – ook buitenshuis in de juiste afvalbak te gooien. We stellen ook vast dat aan de recyclageparken vaak – buiten de openingsuren – niet-reglementaire vuilniszakken worden geplaatst. Ook dit is zwerfvuil en zal in de toekomst strenger worden aangepakt.”

In De Haan zijn sinds mei ook dagelijks OVAM-vaststellers op pad, die trachten overtreders op heterdaad te betrappen. Bij een overtreding wordt meteen een boete opgelegd. De focus ligt op zwerfvuil, zoals het weggooien van sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, flesjes, eetverpakkingen, hondenpoepzakjes….

Een nette gemeente komt uiteraard ook het leefmilieu ten goede. Schepen voor Leefmilieu Hilde Dhont: “Zwerfvuil verdwijnt vaak in de rioolputjes langs de straten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat rioolputjes niet noodzakelijk naar een waterzuivering gaan. De vervuiling komt vaak rechtstreeks in de waterlopen terecht, met alle gevolgen van dien voor het waterleven. Daarom werd bij rioolputjes bij drukke wandelpaden en horecazaken de woorden “Hier begint de zee” op de grond gespoten, om mensen hierop attent te maken.”

Tijdens de ‘week van de Handhaving’ zal in De Haan extra aandacht gegeven worden aan zwerfvuil en sluikstorten. Mensen worden via borden op hun verantwoordelijkheid gewezen en de gemeentelijke preventiedienst zal extra controles doen op het correct aanbieden van de huisvuilzakken. Mensen die hun huisvuil niet voor hun eigen deur of op een verkeerde dag buiten plaatsen kunnen zich deze week dus aan een boete verwachten.

Op de foto: Grietje Huveneers, Mooimakers, Marleen De Soete, schepen voor Afvalbeheer, Hilde Dhont, schepen voor Leefmilieu, Gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Wilfried Vandaele

 

1 reactie

ASAERT FRANCIS
Geschreven op 2022-10-10 13:18:31
Sinds enkele dagen ligt er afval in plastiek zakken langs het versmalde gedeelte van de Vijfwegestraat in Vlissegem aan de uitwijkplaatsen en enkele weggegooide blikjes.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.