Home > De Haan vierde sportieve topprestaties van voorbije seizoen en zet sportfunctionaris in de bloemetjes

De Haan vierde sportieve topprestaties van voorbije seizoen en zet sportfunctionaris in de bloemetjes

Geschreven op 7 juni 2024 om 07:08 door Mario De Wilde

Elk jaar worden uitmuntende sportprestaties van atleten en teams in De Haan gevierd. De Gouden Haan, De Gouden Pluim en het Gouden Kuiken worden uitgereikt aan inwoners die zich bijzonder hebben ingezet voor sport of een opmerkelijke prestatie hebben geleverd. Schepen van Sport, Hilde Dhont: “Met de Gouden Pluim wil het gemeentebestuur een blijk van waardering geven aan mensen die zich jarenlang inzetten voor de sport in onze gemeente. En dit jaar kozen we voor iemand die ons als gemeente extra nauw aan het hart ligt, namelijk onze eigen sportfunctionaris Elie Soetaert. Maar liefst 40 jaar gaf hij het sportiefste van zichzelf op onze dienst Sport. Het was zijn doel om inwoners en bezoekers meer tot sporten aan te zetten en professionele ondersteuning te bieden aan de vele sportclubs die onze gemeente rijk is. Hij stond ook mee aan de wieg van heel wat evenementen, die op vandaag nog altijd heel succesvol zijn, zoals de Veloopzwem en de 10 mijl van Wenduine (nu Beach Run).”

Elie Soetaert, die op 1 juli met welverdiend pensioen gaat, is blij met de waardering en blikt tevreden terug op zijn loopbaan bij de gemeente. “De uitbreiding van onze sportaccommodatie was iets dat me heel nauw aan het hart lag. Van slechts één zaal en één voetbalveld groeiden we uit tot een modern sportcomplex waar tal van sporten beoefend worden en iedereen welkom is. Dit toont het belang van sporten in eigen gemeente, en sport lééft in die van ons”, vertelt Elie.

De Gouden Haan gaat jaarlijks naar iemand die een uitzonderlijke sportieve prestatie heeft neergezet, en dat was dit jaar Joris De Loore. “Na enkele jaren van blessures en een reeks operaties, maakte Joris in het seizoen 2023-2024 een schitterende comeback op het internationale tenniscircuit,” aldus Hilde Dhont.

Hoogtepunten waren zijn eerste ATP-titel in Oeiras en de finale van een tweede ATP-toernooi, waar hij nipt verloor. Hij bereikte ook de kwartfinales in Vilnius, de halve finales in Rome en de achtste finales in Amersfoort. Deze prestaties brachten hem op zijn hoogste ATP-ranking ooit, de 142e plaats. Momenteel staat hij op 188 en heeft hij perspectief om verder te klimmen. Bovendien kwalificeerde hij zich voor de Daviscup-ploeg, waarmee hij promotie afdwong voor de Finals Cup.

“Met het Gouden Kuiken willen we dan weer een beloftevolle jongere in de bloemetjes zetten. Deze prijs gaat dit jaar naar opkomend talent Willem Renders,” aldus de schepen. “Willem slaagde er niet alleen in om de gouden medaille te veroveren tijdens het Vlaams kampioenschap veldlopen in 2023 en 2024, maar ook op provinciale en Belgische kampioenschappen. Bovendien werd hij ook provinciaal kampioen op de 2000m steeplechase. Als dat nog niet indrukwekkend genoeg is, wist hij in 2023 ook nog eens de eerste plaats te behalen op de 3000m tijdens het Vlaams kampioenschap.”

Naast deze drie opvallende atleten, werden ook de andere winnaars gehuldigd voor hun geweldige sportieve prestaties.
-Ruben Boudens, een jonge tafeltennisser, behaalde de eerste plaats in de individuele categorie voor -19-jarigen op het Vlaams kampioenschap G-Sport.

-Daarnaast werd Johannes Balbaert bekroond als Belgisch Kampioen in de Halve Marathon rolstoelracen in Gent.

-En tot slot leverden ook de leden van surfclub de Windhaan, Ian Schumacher, Bart De Vloo en Tony Levecke, een indrukwekkende prestatie door een kite downwinder van 130 kilometer lang, van Hoek tot Helder in Nederland, af te leggen. Dit allemaal voor een goed doel, de Hartstichting Nederland.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.