Home > De Haan heeft vanaf nu ook een eigen ambulancedienst

De Haan heeft vanaf nu ook een eigen ambulancedienst

Geschreven op 21 april 2024 om 07:57 door Mario De Wilde

Sinds 1 januari 2024 beschikt De Haan over een eigen ambulancedienst, die door de Hulpverleningszone 1 wordt uitbesteed aan het Vlaamse kruis. Vandaag werd de standplaats in de Stationsstraat in De Haan officieel ingehuldigd. De Haan was tot begin dit jaar de enige gemeente in de regio die wel een brandweerkazerne maar geen ambulance had. Dat kwam omdat de kazerne te dicht bij Blankenberge ligt, waar er ook ambulances zijn. Hoewel het grondgebied van De Haan dus door ambulances van elders bediend werd, was de dekking volgens de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid onvoldoende. Het gemeentebestuur onderhandelde lang om dit probleem opgelost te krijgen en eind vorig jaar zette de Zoneraad van Hulpverleningszone 1 dan eindelijk het licht op groen.

Burgemeester Wilfried Vandaele: “De Zoneraad wees één van de licenties van Blankenberge toe aan De Haan. Daardoor kwam een bedrag van ruim 200.000 euro per jaar over naar De Haan. De gemeente zelf legt een goede 100.000 euro bij en stelt lokalen ter beschikking.”

De uitbating van de ambulance is in handen van het Vlaamse Kruis, dat in De Haan ook al zorgde voor de hulpverlening op evenementen. De ambulancedienst is gehuisvest in de Stationsstraat in De Haan. Daar ging de dienstverlening op 1 januari 2024 van start.
Vandaag werd de ambulancedienst officieel ingehuldigd. Het Vlaams Kruis is alvast tevreden over de eerste drie operationele maanden.

Tine Amandels, coördinator van de 112-standplaats in De Haan: “We deden al meer ritten dan we statistisch gezien hadden verwacht in deze periode van het jaar. In het eerste kwartaal van 2024 rukte de ambulance 248 keer uit. De jongste patiënt was 2 jaar, de oudste 97. De meeste patiënten werden naar het AZ Oostende en het AZ Sint-Jan in Brugge gebracht.” Tijdens de inhuldiging werden de hulpverleners voorgesteld en ontvingen de nieuwe cursisten hun diploma.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.