Home > De Fietsvedetjes zetten half mei hun schouders onder verkeersveiligheid in Brugge

De Fietsvedetjes zetten half mei hun schouders onder verkeersveiligheid in Brugge

Geschreven op 18 april 2019 om 21:05 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Brugge organiseert voor het tweede jaar op rij een verkeerseducatieve route of VERO. Zo willen ze jongeren veilig leren fietsen in het Brugse verkeer. Op donderdag 16 en vrijdag 17 mei komt er een nieuwe route in en rond Sint-Andries met daarna een fietsexamen voor alle leerlingen uit het zesde leerjaar. Ook de Fietsvedetjes zetten met veel plezier hun schouders onder het project.

VERO of verkeerseducatieve route
Een VERO of verkeerseducatieve route houdt in dat jonge fietsers van 10 tot 13 jaar een parcours volgen langs drukke plaatsen. Met de hulp van leerkrachten of (groot)ouders leren ze zo veilig fietsen in het drukke verkeer. Stad Brugge heeft verschillende didactische brochures en lesmateriaal ontwikkeld voor de Brugse scholen. Sinds 2018 is er Assebroek een verkeerseducatieve route in gebruik. Op het einde van de lagere school en na voldoende voorbereiding leggen leerlingen dan een fietsexamen af langs een parcours van ongeveer 6 km. Het concept is vergelijkbaar met een rijexamen voor de auto, maar dan met de fiets.

Fietsexamen Sint-Andries
Dit schooljaar organiseert stad Brugge langs de nieuwe VERO in Sint-Andries ook een fietsexamen voor meer dan 200 leerlingen uit het zesde leerjaar. Alle lagere scholen nemen deel. De fietsexamens gaan door op donderdag 16 mei en vrijdag 17 mei, telkens in de voor- en namiddag. Leerlingen vertrekken om de twee minuten en onderweg observeren begeleiders of ze de voorrangsregels respecteren, een rotonde correct nemen, op een goede manier naar links of rechts afslaan, … Om alles in goede banen te leiden zijn er dus veel vrijwilligers nodig.

De Fietsvedetjes geven een duwtje in de rug
Lokale fietsclub de Fietsvedetjes steunt het initiatief. Daarom zullen ook zij op 16 en 17 mei jonge fietsers observeren langs het parcours. Ook de Fietsvedetjes passen de verkeersregels zelf strikt toe. Samen met stad Brugge wil de fietsclub er daarom voor zorgen dat jongeren goed en veilig kunnen fietsen wanneer ze naar het middelbaar gaan.

1 reactie

Piet Verroens
Geschreven op 2019-04-19 13:39:49
Dag Fietsvedetjes, Dank je wel voor deze steun ... het geeft een heerlijk gevoel dat zoveel mensen mee dit project 'vero's en fietsproeven voor jonge kinderen' in Brugge willen ondersteunen ! Over twee tot drie jaar zullen jaarlijks opnieuw liefst duizend Brugse leerlingen (in 2019 zijn dit er reeds ruim 500) op het einde van de basisschool de kans krijgen langs een van de vero's in alle Brugse deelgemeentes (ook in de binnenstad!) steeds beter te leren fietsen in het verkeer en daarna een proef afleggen. De extra hulp van bij voorbeeld lokale fietsclubs is daarbij cruciaal, want het is geen sinecure om telkens genoeg observatoren langs het parcours te kunnen voorzien. vriendelijke groet, Piet Verroens gangmaker vero's in Brugge

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.