Home > De evolutie van seksspeeltjes

De evolutie van seksspeeltjes

Geschreven op 22 augustus 2022 om 09:47 door Mario De Wilde

Wie denkt dat seksspeeltjes een hedendaagse trend zijn zit er jammer genoeg naast. Onze voorouders wisten zichzelf ook te amuseren met verschillende speeltjes, de één al wat gesofisticeerder dan de andere. Ben je benieuwd naar de evolutie van seksspeeltjes doorheen de tijd? Volg maar mee!
Stenen dildo’s of gereedschap?
Tijdens archeologische opgravingen worden soms stenen gevonden die erg lijken op een penis. De vraag is echter of deze effectief gebruikt werden als sextoys, of gewoon als gereedschap. Zo werd er tijdens een opgraving in Duitsland een ‘stenen dildo’ gevonden, die van zo’n 28.000 jaar terug in de tijd dateert. Echter is het tussen archeologen een debat of het gebruikt werd voor persoonlijk genot, of om vuurstenen te splijten. Helaas zullen archeologen hier nooit 100% zeker over zijn.
Olisbos & diletto
Bij de oude Grieken, zo’n 300 jaar v.Chr. zien we de eerste vermelding van de dildo tevoorschijn komen. In de oude teksten werd het een ‘olisbos’ genoemd. Dit was een dildo gemaakt uit steen, leer of hout. De kunstpenissen werden gebruikt door Griekse, single dames, en door vrouwen waarvan de mannen naar de oorlog waren. Hopelijk hadden ze nog aandacht voor hun mannen eens ze terugkeerden! In het jaar 1400 zien we dat de Italianen het seksspeeltje een diletto noemen, wat zich vertaalt naar ‘genot’. Hoewel het woord ‘dildo’ afkomstig is uit het Italiaans, was het speeltje toch nog niet wat het nu is. Zelfs met genoeg olijfolie, die gebruikt werd als glijmiddel, was het nog niet het meest comfortabele product.
De komst van vibrators
Het is pas in de 18de eeuw dat we een opmars zien van de seksspeeltjes in de maatschappij. Deze werden rond deze periode vaak aangeraden door dokters om allerlei kwaaltjes te helpen genezen. Het is een eeuw later dat ook een vorm van onze hedendaagse vibrator werd uitgevonden. Deze werd net zoals de dildo voor medische redenen gebruikt. Het zou pas effectief op de markt komen begin 20ste eeuw.
Seksuele revolutie
In de jaren 60’ en 70’ zou er een seksuele revolutie plaatsvinden, seksspeeltjes werden massaal verkocht. De perceptie rond een sextoy zou veranderen, waardoor ook andere speeltjes zoals een kunstvagina en een buttplug meer in de smaak vielen in onze samenleving. Sekstoys konden vanaf deze moment veel goedkoper en in grote hoeveelheden gemaakt worden, waardoor de seksspeeltjesmarkt nu gigantisch is. Je kan ze overal kopen, bij een seksshop bij jouw in de buurt, of online op een tal van websites. Van grote stenen tot gesofisticeerde apparaten, seksspeeltjes hebben zeker en vast een mooie weg afgelegd.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.