Home > De eerste borstvoedingsbank van België staat op de Kortrijkse Markt

De eerste borstvoedingsbank van België staat op de Kortrijkse Markt

Geschreven op 27 juli 2021 om 13:10 door Mario De Wilde

In het teken van de Wereld Borstvoedingsweek van 1 tot en met 7 augustus promoot Elvie borstvoeden en afkolven en plein public met een speciaal daarvoor ontworpen bank. De bank is te vinden op de Grote Markt in Kortrijk en blijft daar nog de hele maand augustus aanwezig. Met deze eyecatcher wil femtechmerk Elvie het taboe rond borstvoeden en afkolven in het openbaar aanpakken en benadrukken dat borstvoeding de natuurlijkste zaak ter wereld is.

Terwijl borstvoeden de jongste jaren in de lift zit in Vlaanderen, rust er jammer genoeg nog al te vaak een taboe op borstvoeden of kolven op publieke plaatsen. Ondanks dat het absoluut geen stof tot commentaar zou mogen zijn, durven veel vrouwen enkel borstvoeding te geven thuis of in kleine kring. Net daar wil Elvie komaf mee maken. Met het speciaal ontworpen borstvoedingsbankje moedigt het femtechmerk borstvoeden en afkolven in het openbaar aan en biedt ze mama’s dat tikkeltje extra comfort. Een armleuning, wat speeltjes en een ververskussen maken de openbare ervaring meteen aangenamer.

Waarom Kortrijk? 

Zo hoopt Elvie om borstvoeding op publieke plaatsen te kunnen normaliseren zodat zowel mama als haar omgeving zich er comfortabel bij voelt. En de stad die dit statement mag maken is Kortrijk! De laatste jaren geven steeds meer West-Vlaamse mama’s borstvoeding in de eerste 24 uur en daarmee benen ze moeders in andere Vlaamse provincies mooi bij. Dat blijkt uit de recentste cijfers* van Opgroeien – Kind en Gezin. In 2014 startte 69,7% van de West-Vlaamse mama’s met borstvoeding tegenover een fikse 74,7% in 2020. In Vlaams-Brabant ligt het percentage al jaren het hoogst met 81,3% in 2014 tegenover 85,6% in 2020. Dat steeds meer mama’s starten met borstvoeding wil Kortrijk aanmoedigen door hen daarin te ondersteunen. Als gaststad voor de unieke bank hoopt de West-Vlaamse stad om moeders te inspireren zich comfortabel te voelen bij het geven van borstvoeding of afkolven van melk waar en wanneer ze maar willen. “Ouders helpen hun kinderen (op)groeien. Eten geven maakt daar absoluut deel van uit. Bij borstvoeding, zeker bij de start, is dat 12 keer per dag en soms vaker. Of het nu in de winkelstraat is, thuis, in de bib, op de trein of in een pretpark … als haar kind honger krijgt of de borst vol aanvoelt, hoort het heel gewoon te zijn dat die mama haar kind kan voeden of kan kolven in het openbaar. En zolang dat borstvoeding nog niet overal gewoon is, blijft een week van de borstvoeding nodig.” Nele Wouters, woordvoerder Opgroeien, Kind en Gezin

Breast Places

Naast de bank lanceert Elvie ook Breast Places: via een kaart op haar website duidt het merk plaatsen aan in de stad waar jonge ouders extra gefaciliteerd worden om in alle rust hun kind te voeden en te verluieren. Zowat iedere openbare plaats kan zich aanmelden om een Breast Place te worden, want het vraagt helemaal geen grote aanpassing. Een vriendelijk gezicht, een knusse plaats en verschoningstafel volstaan al. Breast Places zijn er voor alle mama’s die willen borstvoeden of kolven, of die gewoon even een nood hebben aan een rustig plekje.

Ontdek de eerste Breast Places

“Van meet af aan was het onze overtuiging dat elke moeder, ouder en familie eender waneer moet kunnen beslissen waar en hoe ze hun baby voeden – zonder oordeel of beperking van anderen. Daarbij komt dat jonge ouders vrij en zonder zorgen op stap moeten kunnen gaan. Met deze speciaal voor borstvoeding ontworpen bank en de Breast Places-website, hopen we deze overtuiging waar te kunnen maken door moeders van jonge kinderen echt te ondersteunen bij het geven van borstvoeding of het afkolven van melk”, stelt Tania Boler, CEO en mede-oprichter van Elvie van femtechmerk Elvie.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.