Home > De drie passies van Wilfried Moeyaert uit Zedelgem verzameld in kinderboek ‘Jori, de duif met hoogtevrees’

De drie passies van Wilfried Moeyaert uit Zedelgem verzameld in kinderboek ‘Jori, de duif met hoogtevrees’

Geschreven op 23 november 2021 om 09:46 door Mario De Wilde

De drie passies van Wilfried Moeyaert uit Zedelgem werden zopas verzameld in het kinderboek ‘Jori, de duif met hoogtevrees’. Door een samenloop van omstandigheden kwam Wilfried in de voedingssector terecht, meer bepaald de vissector in het bijzonder. Hij zou er meer dan 40 jaar in actief blijven. In het begin met z’n eigen zaak, later als aankoper op de Vlaamse Visveilingen voor een Zeebrugse groothandel. Ook nu nog wordt hij regelmatig gecontacteerd als stand-in.
Vanuit die bijzondere interesse start hij in 2015 met een nieuw project: Visseversa. Het is een presentatie met powerpoint over de Vlaamse Visserij. Een mobiele keuken maakt er een presentatie van woord, beeld en smaak van. Hiermee trekt hij door Vlaanderen van Knokke tot Lommel.

Zijn 2de passie is wijn. Samen met broer Ivan, die afstudeerde als kok, reist hij doorheen Frankrijk op zoek naar de betere wijnen. Zelf loopt hij opnieuw school en haalt hij in 1998 zijn diploma sommelier Franse wijnen. Hij bouwt zijn 2de zaak uit: de wijnhandel Moeyaert ( Jabbeke )

Zijn 3de passie is het publiceren. Een passie die hem is ingegeven door zijn studies. Hoe verknocht ook met de voeding, zijn roots liggen in de grafische wereld. Na zijn studies in Brugge zal Wilfried 10 jaar lang actief zijn in die sector, tot hij de overstap naar de voeding maakt. Maar teksten, foto’s en layouts blijven hem boeien. in 1998 publiceert hij zijn eerste 4 pagina’s tellende l’Art de Vivre nieuwsbrief. In 2007 zal de publicatie eindigen met een laatste 4-kleurendruknummer op… 48 pagina’s.

Daarna blijft het een tijd stil tot hij in 2012 met een vriend naar Frans Baskenland trekt. Bedoeling is mensen te contacteren die op een bijzondere manier in de visserij actief zijn. 7 reizen en 4 jaar later is het document af. Een roadstory over Aquitaine van Saint-Jean de Luz tot Bordeaux. ‘Weg van Vis in Aquitaine’ wordt een luxe uitgave waaraan de hotelschool Spermalie graag haar medewerking verleent. 10 leraars-chefs schrijven een oester- en een visrecept. Gido Van Imschoot, voorzitter van de Vlaamse sommeliers selecteert en beschrijft de wijnen. Er gaan 5 jaar voorbij waarin Wilfried vooral op het internet actief is. Zijn blog, een dagelijkse positieve dagbegroeting wordt graag gelezen (www.moeyaert.eu). Corona opent ook voor hem nieuwe mogelijkheden.

Hij vindt nu de tijd om opnieuw te schrijven. Hij zit wekenlang met moeder aan de koffietafel en noteert haar verhaal. Het verhaal van een bijzondere vrouw, zoals moeders zijn. ‘Moeder, een leven lang’ (momenteel uitverkocht) vertelt haar leven en leert ons de positieve kijk op het leven dat ze al haar kinderen heeft bijgebracht. En dan gebeurt dat toeval dat leidt tot zijn nieuwste publicatie. ‘Hoe ben je op dat idee gekomen om een kinderboek te schrijven’ vragen mensen me. Het gebeurde aan het ontbijt. Toen ik door de venster keek zag ik een duif op een lantaarnpaal zitten. Ik dacht bij mezelf: die duif zou daar eens niet moeten af durven. Toen kwam het idee voor de titel. ‘Jori, de duif met hoogtevrees’. Een titel die vragen doet oprijzen. Een vraag die pas in het derde deel van het boek zijn antwoord krijgt. Ik heb zelden zoveel plezier beleefd aan het schrijven. Ook omdat het zo vlot ging en ik per pagina voelde tot welke ongekende invalshoeken zo’n contradictorisch gegeven kon leiden. Duif wordt gepest omdat hij niet als de anderen is, de over-ambitie van papa duif met zijn zoon. (Barcelona prijsduif), de vriendschap met iemand van lagere stand (een bosduif), de liefde voor een duivinnetje met één poot. (Meyra) en het doorzettingsvermogen. En natuurlijk de mogelijkheid om een onverwachte en overheerlijke apotheose te schrijven door de inbreng van de duivenmelker bij wie ik te rade ging: Paul De Vogelaere. Hij ging zodanig mee in het verhaal en maakte voor duivinnetje Meyra een kunstpootje.

Dat mijn kinderboek niemand onberoerd laat bemerk ik aan de reacties van …volwassenen. Wilfried: “De Koninklijke Belgische Duivenbond heeft me gecontacteerd en mij een gratis stand aangeboden op hun driedaagse beursdagen op 2-3 en 4 december in Flanders Expo in Gent. Vanaf januari start ik met een tour langs lagere scholen in Vlaanderen. Daar wordt het een vertelnamiddag met het boek in een powerpoint voorgesteld. Het is een gratis initiatief voor de scholen.

Het boek – 140 pagina’s met eigen illustraties 20.00 euro. Kan worden opgestuurd: 25.00 euro
Bestellen met een mail naar info@moeyaert.eu. Ligt ook in de shop van Het Zwin en het Vogel-en dierenopvangcentrum in Oostende.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.