Home > De Burgemeester van ’t Zand in Brugge (Eric Lowyck) is niet meer

De Burgemeester van ’t Zand in Brugge (Eric Lowyck) is niet meer

Geschreven op 22 maart 2020 om 00:07 door Mario De Wilde

Vandaag is in de vooravond is Eric Lowyck na een ernstige ziekte overleden in het Sint-Franciscus Xaverius Ziekenhuis, dienst palliatieve zorgen, gesterkt door het sacrament der zieken (en bijgestaan door Francis Vandendorpe en Frederik Philibert van de handelsgebuurtkring Pluzand VZW). Eric Lowyck Robert (z’n volledige naam) werd geboren op 08 september 1940 te Brugge en groeide op in het Karmerskwartier, hij werd 79 jaar. Eric was gehuwd met wijlen Edith Leys (9 maart 1931 – 15 juli 2018).

Eric Lowyck is de stichter van de Zandfeesten, in 1978, de Zandfeesten die uitgroeiden tot Vlaanderens Grootste Brokantemarkt (gekoppeld aan tal van folklore, artisanale en ambachtelijke activiteiten) met op piekmomenten meer dan 1000 standhouders, een event dat 3 maal per jaar doorgaat op zondag en nu nog steeds tienduizenden bezoekers lokt naar Brugge. Verder is het ook mede door Eric dat de Zaterdagmarkt verhuisde van de Markt naar het Zand in het begin van de jaren 80 na de afwerking van de Parking, dit ging niet zonder slag of stoot maar Eric had het goed voor en de zaterdagmarkt is niet meer weg te denken van het Zand.

Eric Lowyck is ook de oprichter van de Handelsgebuurtekring “ VZW HGK ‘ Zand-vrijdagmarkt – Beursplein – Stationsplein – Brugge West “ een vereniging die nog steeds actief is en waar Eric nog Ere voorzitter van was. De vereniging is intussen van naam verandert en noemt tegenwoordig “Pluzand” met als voorzitter Marc Vandamme en voorzitter evenementen Francis Vandendorpe. Eric Lowyck was tientallen jaren voorzitter van de Handelsgebuurtekring die tal van verwezenlijkingen op z’n naam mag schrijven, van coördinatie der zaterdagmarkten, avondmarkten, Kerstmarkten, vuurwerken tot optredens toe. Eric Lowyck maakte zich, ondersteund door z’n bestuur, zeer verdienstelijk op het Zand, Vrijdagmarkt en Beursplein. In die mate zelfs dat Burgemeester Patrick Moenaert hem de Burgemeester van ’t Zand noemde en op iedere vergadering spraken de 2 Burgemeesters elkaar aan met de titel “collega”.

Eric was tevens actief bij de Brugse marktkramersbond waar hij instond voor de technische voorzieningen, vanaf 05.00 uur in de morgen was Eric actief met de aansluiting van de elektriciteit voor de marktkramers om dan vervolgens mee te zetelen bij de “Bolling”, alwaar niet vaste markramers door een “bolling” toch nog een plaatsje konden bemachtigen. De Marktkramersbond werd begeleid door Hedwig Demeulenaere in samenwerking met eerst Roland Govaert van de Stad Brugge en daarna met Wim Delperdange, de plaatsmeesters voor Markten en foren.

Eric heeft een bewogen leven achter de rug dat zich vooral op het Zand heeft afgespeeld. Hij startte als taxi chauffeur dan was hij actief als kroegbaas op het Zand van de pub “Hertog Van Windsor”, maar toen de huur daar ten einde liep werd er voor Eric een nieuwe uitbating gezocht samen met Thierry Floreal en Eric verhuisde naar de Vrijdagmarkt 7 waar hij café de nieuwe Windsor opstartte ! Hij was geliefd bij de handelaars maar kon ook soms z’n eigen standpunt niet loslaten, wat tot soms late nachtelijke discussies kon leiden, een Witte Vin Blanc bracht veelal de oplossing ! Maar een oplossing werd er altijd gevonden en dit meestal aan de “comptoir” ….

Het Stadsbestuur, tot 5 jaar geleden, had steeds een goede band met Eric en z’n visie. Op 19 januari overleed Eric z’n rechter hand Patricia Depré, die medeorganisator was van de Zandfeesten. Dit was een eerste zware klap voor de VZW en het dagelijks bestuur. Het overlijden van z’n vrouw Edith Leys op 15 juli 2018 was een tweede zware klap en de zwaarste voor Eric, dit verdriet werd tevens de aanleiding van z’n ziekte. Vanaf dan deed Eric een stapje achteruit. Gelukkig was de vereniging “Pluzand” voldoende georganiseerd om de verschillende functies van Eric, de Burgemeester van het Zand over te nemen. Maar een figuur als Eric Lowyck, daar zijn zovele anekdotes over te vertellen, zoveel realisaties, inbreng ….. het was ook Eric die met wijlen Burgemeester Frank Van Acker het plan bedacht om destijds de schrale vlakte van het plein na de aanleg van de parking in 1982 te breken met een Eye Catcher en dat werd dan de fontein !! Eric was zeer ontgoocheld toen Burgemeester Renaat Landuyt besliste om de fontein te doen verdwijnen van het Zand.

De geschiedenis herhaalt zich ! Het Zand is terug op zoek naar een Eye Catcher om het plein te breken. “ Dank u Eric voor alles wat je voor het zand hebt betekent en vooral gerealiseerd” waren deze avond de eerste reacties van wandelende uitbaters op een door Corona getroffen schraal, leeg, troosteloos plein zonder toeristen.

Francis Vandendorpe

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.