Home > De Broodsmid in Sint-Andries pakt uit met brood van eigen geteeld spelt

De Broodsmid in Sint-Andries pakt uit met brood van eigen geteeld spelt

Geschreven op 18 april 2020 om 12:29 door Mario De Wilde

West-Vlaming Stefan Vandaele staat al vanaf zijn veertiende achter de bakkersoven en samen met zijn echtgenote runt hij de drukbeklante winkel ‘De Broodsmid’ aan de Gistelsesteenweg in Sint-Andries. Verwonderlijk is die drukte niet want Stefan is al zijn hele loopbaan op zoek naar de beste kwaliteit en het verbeteren van gezonde broodproducten. Stefan: “Sedert een tweetal jaar ben ik, samen met bio-landbouwer Frank Lambert uit Gistel, intensief bezig met het kweken van biologische spelt. Allebei zijn we ongelooflijk gepassioneerd met ons vak bezig en dat levert nu een prachtig resultaat op. Ons eigen gekweekt spelt is vanaf volgende week in onze bakkerij in Sint-Andries te krijgen. Dit brood onderstreept toch wel de mogelijkheid om lokaal, ecologisch en biologisch een product op de markt te brengen dat kwalitatief toch heel hoogstaand en vooral smakelijk is.”

Daarmee houdt het verhaal van deze unieke samenwerking niet op. Momenteel wordt er in Gistel opnieuw spelt gezaaid, net zoals emmertarwe, eenkoorn en twee vergeten tarwerassen. Frank Lambert: “Daar hopen we dan volgend jaar mee aan de slag te kunnen gaan. Tenminste, als de oogst goed is natuurlijk want we laten het groeien volledig aan de natuur over. Het feit dat we dit lokaal kunnen doen is een echt godsgeschenk.” Stefan Vandaele: “Het is niet zo gemakkelijk om een landbouwer te vinden die dit wil doen. Er is geen of nauwelijks zekerheid naar opbrengst, de kwaliteit, enz. Daarom ben ik zo ongelooflijk blij met de samenwerking met Frank. Zulke mensen vind je alleen die gepassioneerd zijn door hun beroep .

De smaak van het speltbrood is veel intenser en de reden ligt voor de hand. Het komt omdat er op biologische wijze wordt geteeld. Akkoord, de opbrengsten zijn niet groot dan bij een andere manier van telen maar dat nemen we er graag bij. Strikt genomen heb je met gewone landbouw bijv 1000 kilo opbrengst per hectare. Met biolandbouw ligt dat aanzienlijk lager omdat alle mineralen en voedingstoffen die in de grond zitten veel meer geconcentreerd zijn in biolandbouw. Het zorgt wel voor een veel betere en intense smaak en je krijgt een brood op je bord dat veel meer voedingstoffen en mineralen bevat. Consumententip: de prijs van het speltbrood wordt 3.90 euro per brood

Sinds vorig jaar mag Stefan Vandaele zichzelf twee jaar lang Belgisch kampioen Bakkerij noemen. De jury loofde het brood van Stefan voor zijn uitgesproken smaak. Stefan: “De kritieken op de verschillende smaken waren heel lovend. Tijdens de eerste dag moesten we vooral alle producten klaarzetten, afwegen en presenteren. De jury controleerde of alles puur natuur was – aroma’s of kleurstoffen waren verboden. Het was erg zwaar, maar het resultaat mag er zijn.”

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.