Home > De Bloemenwijk in Assebroek is feestelijke geopend na volledige make-over

De Bloemenwijk in Assebroek is feestelijke geopend na volledige make-over

Geschreven op 21 april 2024 om 07:06 door Mario De Wilde

De Bloemenwijk, een grote wijk in Assebroek, kreeg de voorbije maanden een volledige metamorfose. De riolering en bestrating waren dringend aan vernieuwing toe. Met een duurzame en leefbare visie zorgde het stadsbestuur van Brugge ervoor dat de Bloemenwijk een volledig nieuwe uitstraling kreeg. Bij een gescheiden rioleringsstelsel blijft het hemelwater gescheiden van het afvalwater, wat het hergebruik van het hemelwater door de stadsdiensten mogelijk maakt. Veel wijken uit de jaren 1960 hadden nog geen gescheiden rioleringsstelsel. De stad investeert in de kwaliteit van haar omgeving door in verschillende straten en wijken een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen, net zoals in de Bloemenwijk.
Heraanleg van 1,6 km over 7 straten
De bestrating en riolering in de Bloemenwijk waren dringend aan vernieuwing toe. De werken die in de Bloemenwijk plaatsvonden omvatten een volledige heraanleg van 7 straten, inclusief riolering, namelijk de: Rozenstraat, Irisstraat, Tulpenstraat, Begoniastraat, Pioenstraat, Jasmijnstraat en Hortensiastraat. Er werd in totaal 1.6 km aan openbare weg vernieuwd. Bij de heraanleg is de rijweg met bijna twee meter versmald, zodat de snelheid in de wijk beperkt blijft. Dit was op verzoek van de bewoners. Ook vroegen zij om de voetpaden te verbreden. Voor de werken waren de voetpaden 1m5 breed, nu zijn deze 2 meter breed. In de nieuwe toestand is langs de zijde van de straat ook een parkeerstrook van 2,2 meter breed. Het uiteindelijke resultaat bestaat uit voetpaden in grijze of zandkleurige betonstraatstenen, de rijweg in asfalt of zandkleurige betonstraatstenen en parkeerstroken in waterdoorlatende zwarte betonklinkers of grasbetontegels.
Veilige, fietsvriendelijke wijk
“Naast smallere rijwegen en bredere voetpaden werden heel wat snelheidsremmende maatregelen geïntroduceerd om de wijk verkeersveilig te maken,” aldus schepen Van Volcem. Er werden twee asverschuivingen aangelegd in de Rozenstraat en één in de Begoniastraat. Om de snelheid voldoende te remmen werden ook vier verkeersplateau’s aangelegd, namelijk ter hoogte van het kruispunt met de Pioenstraat, Jasmijnstraat en Rozenstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Tulpenstraat en Irisstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Tulpenstraat en Begoniastraat en ter hoogte van het kruispunt met de Weidestraat en Begoniastraat.
Ontwerp met veel groen
In totaal werden 175 nieuwe bomen aangeplant, 44 veldesdoorns, 45 rode esdoorns, 22 perzisch ijzerhout, 54 sierkersen en 10 zwarte elzen. In totaal werden 91 plantvakken aangeplant met verschillende soorten planten. Bij het ontwerpen werd ook rekening gehouden met de straatnamen, die verwijzen naar bloemen. Het stadsbestuur probeerde om deze bloemen dan ook in de specifieke straat te laten terugkeren. Zo zijn er in de Irisstraat irissen en in de Rozenstraat op het kruispunt met de Weidestraat rozen aangeplant. In het ontwerpplan voor de heraanleg van de Assebroekse Bloemenwijk werden enkele aspecten opgenomen die de duurzaamheid versterken. In de Jasmijnstraat heeft de aannemer een wadi aangelegd om het oppervlaktewater zoveel mogelijk in de bodem te laten dringen. Er kwamen ook parkeerplaatsen met waterdoorlatende verharding zodat het regenwater voldoende in de ondergrond kan infiltreren. Er is ook een buffervoorziening met kokers zowel in de Jasmijnstraat als in de Begoniastraat. Deze vangt het overtollig hemelwater op bij hevige regenval en ontlast zo het rioleringsstelsel. Door een bufferkoker te voorzien heeft de wijk een totale buffercapaciteit van 223.300 liter.

Ook de openbare verlichting in de volledige wijk werd vernieuwd waar nu een duurzame ledverlichting is. De werken zijn aangevat op 5 september 2022, afgelopen vrijdag werd de wijk samen met de bewoners feestelijk geopend.

Fasering
De werken zijn uitgevoerd in 8 fasen om de toegankelijkheid te garanderen.
• FASE 1: Rozenstraat (Weidestraat – Hortensiastraat)
• FASE 2: Hortensiastraat
• FASE 3A: Rozenstraat (Hortensiastraat – Pioenstraat)
• FASE 3B: Pioenstraat
• FASE 4: Jasmijnstraat
• FASE 5A + 5B: Rozenstraat (Jasmijnstraat – KP Tulpenstraat) + Kleine Kerkhofstraat
• FASE 6A + 6B en 6C: Tulpenstraat (Rozenstr/Irisstr) + Tulpenstraat ( Irisstr/Begoniastr) + Irisstraat
• FASE 7A en 7B: Begoniastraat (Rozenstr/Tulpenstrt) + Begoniastraat (Tulpenstr/Weidestr)
• FASE 8: Groenaanleg

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.