Home > De beste chocolatier van Vlaanderen woont volgens Gault&Millau in Brugge en heet Dominique Persoone

De beste chocolatier van Vlaanderen woont volgens Gault&Millau in Brugge en heet Dominique Persoone

Geschreven op 19 september 2022 om 15:28 door Mario De Wilde

De internationaal vermaarde gids Gault&Millau maakt voor de zevende keer een selectie van de beste chocolatiers bekend in haar jaarlijkse chocolatiergids. De bekende gidsuitgever bekroonde de ‘Chocolatier of the Year’ en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië, en reikte de ‘Discovery of the Year’ award uit aan een nieuwe ontdekking.

De Gault&Millau Chocolatier gids brengt zoals elk jaar een niet-exhaustieve selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinddegustaties. Ook dit jaar viel op hoe Belgische en Luxemburgse chocolatiers zoeken naar de beste chocoladebonen ter wereld, die ze steeds vaker van ‘boon tot bar’ verwerken in hun ateliers. Duurzaamheid speelt in deze sector duidelijk een steeds grotere rol. De Gault&Millau inspecteurs ontdekten weer een aantal nieuwe adressen en daaruit werd de “Discovery of the Year” Award winnaar gekozen. Daarnaast bekroonde Gault&Millau traditiegetrouw drie chocolatiers met de titel ‘Chocolatier of the Year’:

Chocolatier van het Jaar 2023 voor Vlaanderen: The Chocolate Line – Brugge

Dertig jaar is Dominique Persoone met The Chocolate Line als pionier en grensverleggende chocolatier hyperactief. Zo lang zelfs dat hij zijn naam al deelt met die van zijn zoon Julius die als tweede generatie zijn intrede heeft gemaakt. Om samen met zijn vader de waarden van The Chocolate Line te bestendigen en in zijn schaduw mee te genieten van deze Award. Dominique Persoone maakte het ambacht sexy. Een begrip dat hij trouwens vaak zelf gebruikt om te benadrukken dat chocolade hip, cool en verleidelijk kan zijn. En om aan te tonen dat zijn relatie met chocolade naast professioneel vooral passioneel is en appelleert aan de chocoladefreak die samen met hem graag terugkeert naar de roots. Dat laatste woord neemt hij letterlijk. Hij werkt onder meer met de opbrengst van eigen cacaoplantages in Mexico en is in ons land één van de wegbereiders van het boom tot reep gedachtegoed. Daarvoor engageert hij zich met lokale boeren en een deel van de opbrengst vloeit in Mexico terug naar plaatselijke dierenzorg.

Uiteraard was Dominqie Persoone bijzonder blij: “Thanks Gaultmillaubelgium, een mooier cadeau kan ik me niet voorstellen. 30 jaar The Chocolate Line en dit konden we alleen maar bereiken dankzij de inzet van ons team! Tijdens de eerste coronagolf was er veel onzekerheid, ons productieteam is toen bijna helemaal vertrokken. Ik heb toen mijn zoon Julius Persoone de kans gegeven om als chef van het atelier een hele nieuw groep te creëren en kijk bijna twee jaar later naar het resultaat, wereldniveau! Mijn respect voor hun motivatie is groot, wat een erkenning. Ik word er stil van en dat heb ik niet vaak…”

1 reactie

Els Van DAmme
Geschreven op 2022-09-20 14:38:08
Dikke proficiat👏👏👏🥂

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.