Home > De barge (32 m motorschip) vaart vanaf juli opnieuw tussen Brugge en Plassendale

De barge (32 m motorschip) vaart vanaf juli opnieuw tussen Brugge en Plassendale

Geschreven op 9 juni 2021 om 11:18 door Mario De Wilde

Tijdens de maand juli biedt KR-line met het 32 meter lange motorschip Barge Johanna vaartochten aan tussen Brugge en Plassendale (Oudenburg). De tocht op het kanaal levert unieke zichten op de Brugse vesten, stadspoorten en molens. Onderweg passeert het schip wel vijf verschillende types bruggen. Er wordt versast in de Dampoortsluis. Verder gaat het richting Brugse Ommeland op het schitterende kanaal Brugge-Oostende en ervaar je de rust van de polders. De vaartocht eindigt in het pittoreske Plassendale, waar aangelegd wordt aan het 17de-eeuwse Spaans Tolhuis.

Varen en fietsen

Tijdens de tocht, die ongeveer 3,5 uur duurt, wordt een lunch of taartenbuffet aangeboden met enkele consumpties. Plaatsen zijn beperkt tot tien personen, zodat er voldoende ruimte is voor iedereen om afstand te houden en zich vrij te kunnen bewegen. Fietsliefhebbers kunnen hun fiets gratis meenemen aan boord of een fiets huren voor de heen- of terugreis langs het verkeersvrije jaagpad naast het kanaal.

Van de Champagnestreek terug naar het Brugse Ommeland

In 2012-2013 verbouwden Kris en Patsie het vrachtschip Johanna om tot een woonboot met drie gastenkamers. Hiermee bieden ze luxe-vaarvakanties aan op de Belgische en Franse binnenwateren, hoofdzakelijk in de Champagnestreek. Tijdens de wintermaanden is het een unieke B&B in Brugge. Door de coronapandemie en de internationale reisbeperkingen kozen ze voor een nieuwe formule. In juli varen ze dagtochten vanuit hun thuishaven Brugge, langs het kanaal Brugge-Oostende tot Plassendale (Oudenburg). Het schip kan ook gehuurd worden voor teambuilding, familie-uitstapjes en andere activiteiten.” zeggen Kris Rotsaert en Patsie Mertens, eigenaars van de barge.

Terugkeer van een historische traditie.

Met de terugkeer van de barge wordt na meer dan honderd jaar een oude historische traditie in ere hersteld. “De eerste barges tussen Brugge en Oostende werden ingelegd in 1624,” vertellen Peter Velle en Joke Debevere, uitbaters van ’t Spaans Tolhuis aan Plassendale. Het tolhuis ligt nabij het sluizencomplex op het kruispunt van de kanalen Brugge-Oostende en Plassendale-Nieuwpoort. “Jaarlijks reisden meer dan 20.000 reizigers over het water heen en terug tussen Oostende, Brugge, Gent, Plassendale, Nieuwpoort, Veurne en Duinkerke. Het was een soms internationaal gezelschap, met onder hen heel wat beroemdheden: Napoleon, Koning Frederik van Denemarken, zelfs Tsaar Peter De Grote! Onderweg konden ze, net als nu, genieten van uitgelezen spijzen en drank.” Plassendale is een oud schippersnest, waar het goed toeven is, met als meest recente aanwinst het museumschip Tordino.

“Een heerlijke verbinding tussen De Kust en het Brugse Ommeland en een poort naar ’t goeie leven.” besluiten de Brugse schippers en de bewoners van Plassendale samen.

Praktische info:

Opstapplaatsen:
Brugge: Bargeweg, achter hotel-restaurant “De Barge”, 600 meter van het treinstation.
Plassendale: steiger voor ’t Spaans Tolhuis, Vaartdijk-Zuid 12, 8460 Oudenburg.

Vertrek:
Brugge, van woensdag tot zondag: 10:00 uur
Plassendale, weekdagen: 16:00 uur
zaterdag en zondag: 14:00 uur
De vaartocht duurt ongeveer 3,5 uur in elke richting.
Wegens de beperkte capaciteit van tien personen is reserveren noodzakelijk.

Tel: 0476 46 40 92 (Kris Rotsaert)
E-mail: dagtocht@bargejohanna.com
Website: www.bargejohanna.com

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.