Home > De 500ste gevelplant van Brugge bevindt zich voor Zucchero in de Mariastraat. Langestraat koploper

De 500ste gevelplant van Brugge bevindt zich voor Zucchero in de Mariastraat. Langestraat koploper

Geschreven op 27 april 2023 om 07:33 door Mario De Wilde

Gisteren werd in Brugge de 500ste gevelplant geplaats en die eer ging naar de Mariastraat in hartje Brugge waar de bekende speciaalzaak Zucchero gevestigd is. Het was schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem die de bewoners kwam feliciteren. Meer groen in een stad heeft veel voordelen. Het zet mensen aan om vaker naar buiten te gaan en meer met elkaar in contact te komen. Groen in een stad zorgt ook voor verkoeling, het filtert fijn stof uit de lucht en houdt regenwater langer vast. Daarnaast zorgt gevelgroen tijdens de winter voor extra isolatie van gebouwen. Ook is het goed voor de vogels, vlinders en bijen. In 2019 werd het initiatief gelanceerd waarbij Bruggelingen een gevelplantvakje kunnen aanvragen. Sindsdien maakten medewerkers van de dienst Openbaar Domein reeds 500 gevelplantvakjes aan.

Meeste gevelplanten in de Langestraat
De Langestraat in het Brugse stadscentrum telt met 23 het meeste gevelplanten in Brugge. Wanneer mensen in de straat een gevelplant aanvragen, werkt dit vaak aanstekelijk voor de buren en de omliggende straten. Zo is ook de Ganzenstraat een echt groen straatje geworden met al zeven gevelplanten. Er zijn nog heel wat andere straten die nog groener kunnen: de Dweersstraat (1), Ezelstraat (4), Sint-Amandsstraat (4) en de winkelstraten in het Brugse stadscentrum. Niet enkel inwoners, maar ook handelaars en horecazaken kunnen een gevelplant aanvragen.  Voorlopig zijn de meeste gevelplanten in het Brugse stadscentrum te vinden. In de binnenstad werden reeds 337 gevelplantvakjes aangemaakt. In de binnenstad is er minder groen te vinden dan in de deelgemeenten. Mensen hebben hier vaak geen (voor)tuin, waardoor een gevelplant echt het verschil kan maken om de straat groener te maken. In de deelgemeenten zijn er minder aanvragen, maar daar hebben mensen dikwijls een voortuin.
Een gevelplantvak aanvragen
Via de site van Stad Brugge (https://www.brugge.be/gevelplant) kunnen inwoners een gevelplantvakje aanvragen. De stadsdiensten komen dan langs om te kijken of dit mogelijk is. Er moet rekening gehouden worden met de voetpaden: een vrije doorgang van 1 meter is noodzakelijk en ook de buren mogen geen hinder ondervinden. Wanneer dit in orde is, bezorgt de stad je een vergunning voor het plaatsen van een gevelplant en bijhorend plantvak. Medewerkers van Openbaar Domein komen het plantvak maken. Bij het aanmaken van het plantvak geven de medewerkers van Openbaar Domein ook wat uitleg over welke gevelplanten je kunt kiezen en welke goed groeien. Het is de bedoeling dat de bewoners zelf de gevelplant voorzien, aanplanten en onderhouden. Vele inwoners kiezen ervoor een blauwe regen of jasmijn aan te planten.

TOTAAL AANTAL GEVELPLANTEN
Centrum: 337
Noord: 30
Oost: 118
West: 35
Alles samen: 520

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.