Home > ‘Dansen met de duivel’

‘Dansen met de duivel’

Geschreven op 28 februari 2022 om 17:57 door Mario De Wilde

Het WK 2022 in Qatar komt eraan. Coach Roberto Martinez van het Belgische nationale team maakt zich zorgen over het aankomende WK. Het is voor hem nog niet duidelijk wie wel of niet voor het team zal blijven spelen. Er worden namelijk veel transfers van spelers verwacht naar andere Europese clubs. De vraag is wat een derde van de kern van de ‘Rode Duivels’ die daarvoor in aanmerking komen, zullen gaan doen.

Bondscoach Martinez
In 2016 werd Roberto Martinez bondscoach van België. Hij was eerder coach bij Everton, maar werd daar na veel kritiek ontslagen. Hij had in Everton al enkele ‘Rode Duivels’ ontmoet. Dankzij de strenge training en coaching van coach Martinez is de Belgische speler Romelu Lukaku topscorer geworden. Deze 28 jarige Belgische topspeler, die nu voor Chelsea FC speelt, is d een van de duurste spelers, omdat zijn overstap naar Chelsea de club bijna 115 miljoen euro kostte. Martinez maakt zich zorgen dat in de weken voorafgaand aan het WK in Qatar enkele spelers zouden kunnen worden overgeplaatst. De zomertransferperiode is maximaal 12 weken en de Premier League sluit elk jaar op 8 augustus, maar sommige doen dit pas op 2 september. Daarna mogen er geen spelers meer worden ingehuurd of gekocht.

Het WK van Qatar is echter al op 21 november. “Elke transfer brengt onzekerheid met zich mee”, zei Martinez in een interview. Aan de vooravond van het WK is de stabiliteit van het team erg belangrijk voor een goede voorbereiding op dit toernooi. Als een derde van de ploeg van club wisselt, heeft niemand daar baat bij. Zeker niet als je bedenkt dat het WK dit jaar in een ongebruikelijke tijd valt, namelijk de winter. Een periode waarin al vele competities plaatsvinden. Het Belgische team maakt echter nog kans op de wereldtitel. Zo heeft België nu al 13.00 odds om de wereldbeker te winnen. Er wordt dan ook geadviseerd zo vroeg mogelijk in te zetten op uitslagen van het WK.

Een onzekere toekomst
Het feit dat het WK op zo een ongebruikelijk tijdstip plaatsvindt, kan de beslissing van spelers over een transfer enorm beïnvloeden. We denken aan Eden Hazard die nu voor Real Madrid speelt. De Belgische topspeler Ketelaere die goed presteerde in Brugge, trok ook al de aandacht van grote Europese clubs. Is het goed voor spelers om langer bij de club te blijven? Dat was toen wel het geval bij Hans Vanaken. Hij bleef langer bij zijn club in Brugge. En met succes!

Traditie
Het winnen van het WK in Qatar is erg belangrijk. Kan Martinez het team naar de overwinning leiden? Als dat gebeurt, viert hij het in ieder geval niet met champagne. Martinez drinkt namelijk niet. Als er echter een overwinning zal zijn, zal er wel veel gezongen worden. Er zijn liedjes over voetbal die niet meer weg te denken zijn. Bij het EK 2014 werd het lied over het Belgische nationale team “Dance with the Devil” door studio Brussel geproduceerd. Het nummer over de Rode Duivels is sindsdien een enorme hit.
Handshakes
Een andere traditie is dat spelers allemaal verschillende handshakes hebben. Dit is inmiddels zo bekend onder de Belgische spelers dat het bijna iconisch is geworden. Een voorbeeld hiervan is de handshake tussen Romelu Lukaku en Kevin de Bruyne. Beiden steken daarmee hun rechterarm in de lucht, grijpen elkaars handen en houden hierbij de wijsvingers in de lucht. Zo wordt er een doelpunt gevierd tussen de twee vrienden.
Belgische vlag en frieten
Bij elke grote wedstrijd van de Rode Duivels kleurt het stadion geel, rood en zwart. België kent een groot landsgevoel. Na een grote overwinning eten de Belgen ook grote bakken friet met mayonaise. Dat doen ze eigenlijk altijd wel, maar na een grote overwinning is het standaard!
Wereldbeker Qatar
De Rode Duivels kunnen niet wachten. Martinez hoopt er het beste van. Hij wacht met spanning af wie er een transfer krijgt. En nog belangrijker, wat de beslissing van de voetballer zelf zal zijn. Blijven ze trouw aan de club en kiezen ze voor stabiliteit of gaan ze ervoor? Deze zomer zal alles duidelijk worden en Martinez hoopt dat alles goed zal gaan. En dat begrijpen we natuurlijk allemaal!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.