Home > Dams-Brugs Erfgoedlab zet culinair erfgoed op de kaart met Proeflab!

Dams-Brugs Erfgoedlab zet culinair erfgoed op de kaart met Proeflab!

Geschreven op 14 april 2022 om 08:29 door Mario De Wilde

De populaire Bistrobar Mout uit Damme en het Erfgoedlab Damme-Brugge zorgen ervoor dat je tijdens de zomer volop erfgoed kan proeven in Damme. Ze zetten van 26 mei tot 28 augustus 2022 het Proeflab voor culinair erfgoed op in NEST Stadslab Damme. Hedendaagse creaties brengen er de smaken uit het verleden terug tot leven. Bistrobar Mout zet met het Proeflab in op gezonde lokale producten met een erfgoedverhaal. Vergeten groenten en traditionele bereidingen staan bovenaan op de menukaart. Chef Quinten Monteyne en zijn partner Sofie Somnel zullen de bezoekers verrassen met onverwachte combinaties geworteld in het verleden.

De Zwinstreek heeft een onuitputtelijke voorraadkast en samen met foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh gaat het Proeflab aan de slag om jong en oud te verwennen met culinair erfgoed. De pop-up wordt een heuse smaakbeleving, waar het bovendien heerlijk vertoeven is met een prachtig zicht op het eeuwenoude Sint-Janshospitaal en de kerk van Damme. “Damme wil zich al even profileren als een onthaaste stad”, licht burgemeester Joachim Coens toe. “Het aanbieden van lokale kwaliteitsproducten biedt hierin opportuniteiten. Damme geeft tijd om lokale lekkernijen te ontdekken in combinatie met originele fruitsappen of biologische wijnen en bieren.”

“Sinds 2019 engageren de steden Damme en Brugge zich om nog intensiever samen te werken binnen hun cultuurbeleid”, licht Brugs schepen voor cultuur Nico Blontrock toe. “Een van de projecten waar we gezamenlijk onze schouders onder zetten is het Erfgoedlab dat tot 2023 een belevingslab rond het erfgoed van het Sint-Janshospitaal brengt.” Het project ontvangt hiervoor de financiële steun van Vlaanderen vanuit het bovenlokaal cultuurdecreet. Onder begeleiding van coördinator Mariebelle Deceuninck en curator Han Decorte brengt het Erfgoedlab een uniek belevingsparcours doorheen de indrukwekkende gebouwen en tuinen van de voormalige rusthuissite. Dankzij de intensieve samenwerking van Damme en Brugge krijgt de bezoeker een bijzondere selectie te zien uit de rijke erfgoedcollectie van het Damse Sint-Janshospitaal en de andere erfgoedcollecties uit Brugge.

Het Proeflab opent de deuren in het verlengde Pinksterweekend van 26 tot 29 mei 2022. Vroege vogels kunnen er tussen 11 en 19 uur het culinair erfgoed ontdekken. In juni is de pop-up open op zaterdag en zondag van 11 tot 19 uur. In juli en augustus kan het publiek proeven van donderdag tot en met zondag. Op donderdag en zondag van 11 tot 19 uur. Op vrijdag en zaterdagavond zijn er nocturnes tot 22 uur.
Praktisch:
• Erfgoedlab & pop-up Proeflab: 26 mei – 28 augustus 2022
• Openingsuren pop-up:
o Openingsweekend: 26, 27, 28, 29 mei 2022 van 11 tot 19 uur.
o Juni: zaterdag en zondag van 11 tot 19 uur
o Juli en augustus:
▪ vrijdag en zaterdag van 11 tot 22 uur
▪ donderdag en zondag van 11 tot 19 uur
• Openingsuren Erfgoedlab:
o Woensdag tot zondag van 10 tot 17 uur
• Locatie: NEST Stadslab Damme (Sint-Janshospitaal), Kerkstraat 33, 8340 Damme
• Reserveren is niet mogelijk.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.