Home > Daar zijn de blauwalgen weer: zwemverbod in Damse Vaart en recreatieverbod Damse Vaart

Daar zijn de blauwalgen weer: zwemverbod in Damse Vaart en recreatieverbod Damse Vaart

Geschreven op 26 augustus 2020 om 16:43 door Mario De Wilde

Door de aanwezigheid van blauwalgen geldt vanaf vandaag een tijdelijk zwemverbod in zwemzone Damse Vaart en recreatieverbod in de Damse Vaart. Schepen van Leefmilieu Franky Demon: “Bij de visuele controle door de Vlaamse Milieumaatschappij van de recreatievijver (zwemzone) van de Damse Vaart Brugge werd er op dinsdag 25 augustus een verdachte ernstige bloei van potentieel toxische cyanobacteriën of cyanobacteriën vastgesteld. Microscopisch onderzoek bevestigt de aanwezigheid van potentieel toxische blauwalgen Microcystis aeruginosa.”

Omdat de bloei van cyanobacteriën in de recreatiezone ligt en er ernstige gezondheidsrisico’s zijn bij contact met de drijflaag of bij de inname van water waarin microcystines aanwezig zijn, adviseert Zorg en Gezondheid om surfen, duiken en waterskiën te verbieden. Ook bootje varen, roeien, zeilen, pedalo, wake-boarden, tubing, bootvissen en kajakken worden ontraden omdat de recreanten bij deze activiteiten ook in contact kunnen komen met cyanobacteriën en hun toxines.

Burgemeester Dirk De fauw: “Gezien de vastgestelde drijflaag met blauwalgen en de mogelijke gezondheidsrisico’s, geldt vanaf woensdag 26 augustus via burgemeestersbesluit een algemeen verbod op het zwemmen in de zwemzone  aan de Damse Vaart, met uitbreiding van het verbod voor het surfen, duiken en waterskiën. Ook bootje varen, roeien, zeilen, pedalo, wake-boarden, tubing, bootvissen en kajakken is verboden.”

Het verbod blijft van kracht tot de drijflaag is verdwenen uit de volledige zone  en de concentratie  aan gifstoffen voldoende laag is via metingen van het cyanochlorofyl gehalte en het gehalte aan microcystine.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.