Home > Daar is het Stekjesplekje in Brugge en Rita Neyts wordt de eerste meter

Daar is het Stekjesplekje in Brugge en Rita Neyts wordt de eerste meter

Geschreven op 26 april 2021 om 08:21 door Mario De Wilde

VIVA-SVV springt mee op de kar van de groeiende plantentrend en introduceert in samenwerking met Velt Brugge en de West-Vlaamse Milieufederatie een eigen plantenruilinitiatief, Het Stekjesplekje. Regionaal verantwoordelijke van VIVA-SVV, Delphine Verscheure licht toe: “De bedoeling is om buren de overschotten van eigen planten en stekjes te laten delen met elkaar. We ontwierpen een handig ruilkastje dat zichtbaar opgesteld zal staan in de buurt waar mensen vrij stekjes kunnen afzetten of ophalen.”

Het opzet is eenvoudig:

–          je hebt een stekje, klein plantje of zaadjes op overschot

–          je labelt je plantje

–          je laat het achter in het kastje

–          je kan in ruil een ander stekje meenemen naar huis

Hiermee trachten VIVA-SVV, Velt Brugge en de West-Vlaamse Milieufederatie de buurt samen te brengen en het enthousiasme voor planten te verspreiden op een duurzame en laagdrempelige wijze. Het ruilsysteem is een manier van circulair omgaan met plantenoverschotten om zo iedereen de kans te geven een collectie groene vrienden uit te bouwen.

Ontmoetingsplaats

Daarnaast kan het kastje ook een ontmoetingsplaats worden voor buurtbewoners, waar op termijn ook workshops zullen rond ingericht worden. Bijvoorbeeld een workshop die meer uitleg geeft over hoe je planten stekt of welke kruiden je kan kweken op je eigen balkon. Bart Vanwildemeersch van de West-Vlaamse Milieufederatie zegt hierover: “Met de federatie zijn we steeds op zoek naar de versterking die onze lidverenigingen kunnen bieden bij ecologische en verbindende initiatieven. Met het plantenruilkastje van VIVA-SVV wordt de buurt groener en ontmoeten mensen elkaar door belangeloos weg te geven wat er over is. We hebben Velt natuurlijk niet moeten overtuigen van de meerwaarde. Fijn dat organisaties elkaar vinden in gedeelde doelen.”

Peter/meter

Per kastje wordt een aantal vrijwilligers gezocht die meter/peter willen worden. De meters en peters zijn het lokale aanspreekpunt van de kastjes. Zij verzorgen de plantjes in het kastje en houden een oogje in het zeil voor mogelijk misbruik en vandalisme… Daarnaast rekenen we ook op de eerlijkheid en solidariteit van de buurtbewoners.

Lokaal Veltlid en natuurenthousiasteling Rita Neyt is de meter van het allereerste Brugse kastje dat opgesteld staat in de Meersenstraat te Assebroek. “Zo’n kastje is een goede manier om meer biodiversiteit te brengen in je tuin en huis.”, aldus de kersverse meter. Regionaal verantwoordelijke Delphine Verscheure is tevreden met het opfleurende initiatief: “Het Stekjesplekje zal hopelijk de buurt in Assebroek laten bloeien en groeien.” Na deze primeur in Brugge heeft VIVA-SVV ook plannen om in een aantal andere gemeentes in West-Vlaanderen Het Stekjesplekje te lanceren.”

 

 

10 reacties

Anne
Geschreven op 2021-11-08 22:22:43
Waar staat dat stekjeskastje precies?
Frieda vanhove
Geschreven op 2021-05-04 14:50:06
Ik woon in een appartement maar mijn groene vingers ben ik nog niet kwijt dus als ik kan helpen in St. Michiels graag.
Gaby
Geschreven op 2021-05-02 12:26:47
Ja tof de driehoek in Sint Michiels is ideaal Ik doe mee
Monica
Geschreven op 2021-04-30 08:13:42
Rita, dat is een pluim voor jou , de groene natuur zal iedereen deugd doen.
Caroline
Geschreven op 2021-04-29 07:34:44
Waarom niet op st Pieters zô mooi initiatief
Kristina Kusters
Geschreven op 2021-04-28 19:42:16
👌❤️Mooi iniatief!!!
Lieve Vanneste
Geschreven op 2021-04-28 18:42:39
Prachtig initiatief, heel mooi en geëngageerde activiteit. Proficiat!
Evy
Geschreven op 2021-04-28 17:05:00
Super leuk initiatief! Kan dit als plantenliefhebster alleen maar toejuichen.
Cedric Coucke
Geschreven op 2021-04-28 09:56:44
Top!
Annick Maes
Geschreven op 2021-04-26 15:49:16
Ik vind het een superinitiatief met een gedroomde meter die niet enkel groene vingers, maar groene handen én een kloppend hart heeft voor alle planten. Rita is een echte herboriste die heel wat kan vertellen over planten en kruiden. Dat kastje staat daar dus echt wel op z'n plaats.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.