Home > Cultuurcentrum De Schakel in Waregem breidt straks uit met Schakelbox: opening op 19 oktober

Cultuurcentrum De Schakel in Waregem breidt straks uit met Schakelbox: opening op 19 oktober

Geschreven op 7 april 2022 om 08:44 door Mario De Wilde

In het najaar van 2020 kreeg Cultuurcentrum De Schakel via Stad Waregem de opportuniteit om de vrijgekomen locatie van de toenmalige Cinéstar mee te implementeren in het lopende verhaal van de geplande verbouwingen. Zaal 1 en Zaal 2, inclusief de foyer dienden hierdoor grondig aangepakt te worden. In samenspraak met Stad Waregem werd er besloten om één zaal te laten voortbestaan als cinemazaal en een tweede om te bouwen tot een vlakke vloer zaal voor concerten, podiumkunsten en andere activiteiten. De uitbreiding in het Pand krijgt de naam Schakelbox, een naam gedragen door het personeel, raad van bestuur en het Waregems stadsbestuur. Het vernieuwde complex zal officieel openen tijdens de galaweek van 19 oktober tot 2 november. Naast een feestelijke opening wordt ook het startschot gegeven voor het 50-jarig jubileum van het cultuurcentrum.

De cinemazaal wordt helemaal in ere hersteld voor een optimale beleving. De zaal telt 198 stoeltjes, exclusief plaatsen voor rolstoelgebruikers, bereikbaar via een daartoe voorziene plateaulift. De Schakel voorziet een hedendaagse programmatie met kaskrakers, familiefilms, art-house cinema, classics en de obligate speciallekes, dit 4 keer per week telkens op maandag 20.00u, woensdag 14.30u en 20.00u en zaterdag 17.00u. De tweede zaal wordt omgebouwd tot een vlakke vloer zaal. Om tegemoet te komen aan het hedendaagse podiumlandschap, en om kleiner en intiemer werk beter tot z’n recht te laten komen, creëert het cultuurcentrum een nieuw podiumvlak met een uitschuifbare publiekstribune met plaats voor 211 zitjes. Voor staande podiumconcerten, recepties en dergelijke kan deze tribune volledig ingeschoven worden en mogen ze ruim 300-tal mensen ontvangen. De zaal beschikt over een premium geluidssysteem en volledig ledgestuurde verlichting.
Beide zalen worden mee opgenomen in de externe verhuur van De Schakel waardoor (lokale) verenigingen en bedrijven ook gebruik kunnen maken van deze twee nieuwe professioneel uitgeruste zalen, naast de klassieke schouwburg. Het hele complex wordt aangepakt met uiterste zorg voor inclusieve toegankelijkheid, frequentiegestuurde ventilatie voor de optimale luchtkwaliteit en met de meest duurzame toepassingen.
Naast de twee zalen van de Schakelbox zal ook platform voor actuele kunst Be-Part z’n nieuwe vaste stek vinden op de derde verdieping van het Pand rechtover cc De Schakel.

Met de opening van Het Pand zullen de nieuwe zalen voor de eerste keer toegankelijk zijn. Cc De Schakel start met de programmatie in beide zalen met een galaweekend dat start op woensdag 19 oktober met een officiële opening op zondag 23 oktober. Mooier dan dit kan het 50-jarig jubileum van cc De Schakel niet op gang getrokken worden.

Foto: Directeur Dave Van Robays en Schepen van cultuur Pietro Iacopucci voor de toekomstige Schakelbox © Frieda Flo

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.