Home > Crisiscel is op zoek naar parkings nu vrachtwagens tot in Blankenberge en Knokke staan

Crisiscel is op zoek naar parkings nu vrachtwagens tot in Blankenberge en Knokke staan

Geschreven op 1 februari 2024 om 22:38 door Mario De Wilde

De aanhoudende acties van bezorgde boeren leidden de voorbije dagen ook in de provincie West-Vlaanderen tot lange rijen met gestrande vrachtwagens. Momenteel staan in de ruime regio van de haven van Zeebrugge zo’n 1700 tot 2000 vrachtwagens vast door de blokkades van de boeren. In overleg met het havenbestuur en de stad Brugge heeft de gouverneur beslist om het provinciaal algemeen nood- en interventieplan af te kondigen.

In de provinciale crisiscel zetelen onder het voorzitterschap van de gouverneur naast de vertegenwoordigers van de verschillende hulp- en interventiediensten (brandweer, medische diensten, politie, defensie en de civiele bescherming en communicatieverantwoordelijken) ook vertegenwoordigers van de ‘Port of Antwerp-Bruges’ en de steden Brugge en Oostende.

De parkings in en rond Zeebrugge hebben ondertussen hun maximale capaciteit bereikt en de vrachtwagens staan momenteel tot in Blankenberge en Knokke-Heist. De crisiscel is op zoek gegaan naar bijkomende tijdelijke noodparkings waar de gestrande chauffeurs kunnen opgevangen worden in afwachting van hun doorreis.

Verwacht wordt dat dagelijks tot 600 extra vrachtwagens aanrijden richting de haven van Zeebrugge. Daarom wordt beslist om de aankomende chauffeurs af te leiden richting Oostende. Daar wordt momenteel alles in gereedheid gebracht om op het terrein van de luchthaven een noodparking met een capaciteit van 1000 vrachtwagens in te richten. Daar zal ook voorzien worden in catering en sanitair voor de gestrande chauffeurs. De vrachtwagens zullen vanop de snelweg via de signalisatie op de infoborden naar deze noodparking geleid worden.

Ondertussen heeft de crisiscel ook beslist om de situatie in de regio Zeebrugge veiliger te maken door de inzet van extra signalisatiewagens en de politiecapaciteit op het terrein uit te breiden. Ook aan het welzijn van de chauffeurs werd gedacht door de inzet van foodtrucks, het voorzien van drinkwater en het uitbreiden van de sanitaire voorzieningen (toiletten en douches).

Aan de bevolking raadt de gouverneur aan om:

De wijde regio van de haven te mijden
Je rijgedrag aan te passen en rekening te houden met plots opduikende files
De hulpdiensten maximaal doorgang te verlenen (en een reddingsstrook te vormen)
De verkeersinformatie te bekijken voor je de weg opgaat: https://www.verkeerscentrum.be

De gouverneur heeft begrip voor de acties van de landbouwers. Hij gaat op vrijdagochtend om 10 uur ter plaatse en hoopt met hen in dialoog te gaan over hun bezorgdheden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.