Home > Coryfee-koersverslaggever Michel Wuyts wordt cultuurambassadeur van Roeselare-Oekene

Coryfee-koersverslaggever Michel Wuyts wordt cultuurambassadeur van Roeselare-Oekene

Geschreven op 28 september 2021 om 08:42 door Mario De Wilde

De VRT-pensioenregeling verplicht koersverslaggever Michel Wuyts om volgende week, na Parijs-Roubaix, de deur van het commentatorcabientje achter zich dicht te trekken. Abrupt afscheid zonder passende overgangsregeling. Zoals velen zal ook zijn kompaan-commentator José De Cauwer hem ongetwijfeld missen. Michel Wuyts studeerde pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven. Alhoewel hij meteen een boeiende job had in het onderwijs bleef zijn droom om wielercommentator te worden. Ondanks de opmerking van zijn moeder, “Is dat wel een vak?”, is hij dè coryfee-koersverslaggever geworden bij de VRT: ‘geen Wuyts – geen koers’. Michel houdt van taal en alles wat emotioneert. Dus ook van muziek. Ooit verklaarde hij openhartig op radio KLARA dat hij minstens evenveel respect heeft voor een winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd als voor een ronde winnaar. Als geoefende tenor deed Michel de liefde op voor het zingen in het romaanse kerkje van Pellenberg en zong jaren in het Basiliekkoor van Scherpenheuvel, ook gregoriaans en madrigalen. Fauré’s Requiem en Bach behoren tot zijn lievelingsmuziek. Tijdens de laatste ronde van Frankrijk vergeleek hij meermaals een ontsnapping als een passage uit zijn favoriete Rachmaninoffs derde pianoconcerto.
Inauguratie Oekens cultuurambassadeur
Dit is cultuurwerking ‘Oekene Inviteert’ niet ontgaan. Michel Wuyts werd geïnaugureerd als haar peter-beschermeling-ambassadeur tijdens haar eerste jubileumconcert ‘Oekener Festspiele’ in 2019 in de St-Martinuskerk te Oekene-Roeselare. In een daaraan gekoppeld interview ontweek Michel de akelige vragen en thema’s niet en deelde volgende standpunten: “Sport is opium van het volk” en de stelling, die hij weliswaar nuanceerde, dat een ronde winnaar nog niet aan de enkels komt van een winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd.
Ter ere van Michel: Rachmaninoff-3-daagse met winnaar Koningin Elisabeth
‘Oekene Inviteert’ is haar cultuurpeter schatplichtig en organiseert speciaal voor hem een heus Rachmaninoff driedaagse met als apotheose zijn geliefd Rachmaninoffs derde pianoconcerto. Dit pianoconcert geldt als een van de meest succesvolle werken uit Rachmaninoffs oeuvre voor piano en orkest. Bovendien wordt het beschouwd als een van de moeilijkste werken uit de gehele pianoliteratuur en is daarom een uitdaging voor vele professionele pianisten. Deze van de pianist bijzonder veeleisende compositie staat daarom steevast in de finaleweek van de Belgische Koningin Elisabethwedstrijd.
Start voor de Rachmaninoff driedaagse is op woensdagnamiddag 17 november vanaf 14u00 met een open repetitie speciaal voor de jeugd. Op 18 november een solo pianoconcert om 20u00. Het derde pianoconcerto is op vrijdag 19 november 2021 om 19u30 met een inleidend panelgesprek met Michel en collega-gepensioneerd commentator Fred Brouwers die ruim 23 jaar de Koningin Elisabethwedstrijd becommentarieerde. Pianist van dienst is Vitaly Samoshko, winnaar Koningin Elisabethwedstrijd 1999, toen précies met Rachmaninoff-drie, nu gesteund door het symfonisch orkest Nuove Musiche o.l.v. Eric Lederhandler die 45 musici rekruteert uit het nationaal Orkest en de Vlaamse Opera. Plaats van afspraak: de Roeselaarse H. Godelievekerk Honzebroekstraat 19. Boeking en info: www.oekeneNV.be.

1 reactie

Sieglinde OLIVIER
Geschreven op 2021-09-29 11:15:08
Hallo Michel! vanuit mijn kraambed geniet ik samen met mijn pasgeboren dochter Rachelle-Mercédes van uw prachtige stem, taalgebruik en boeiend beschrijvend commentaar! Uw afscheid ... José ik leef met je mee.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.