Home > Concertgebouw schenkt volgende vijf jaar muzikale geboorteboekje aan elke Brugse boreling

Concertgebouw schenkt volgende vijf jaar muzikale geboorteboekje aan elke Brugse boreling

Geschreven op 31 mei 2024 om 07:14 door Mario De Wilde

Seizoen 2023-2024 stond in Concertgebouw Brugge in het teken van ‘geboorte’. Die thematiek werd niet enkel volop uitgewerkt en uitgespeeld in klassieke muziek en hedendaagse dans maar vormde ook de levenslijn van een sociaal-artistiek project als Songs with roots. Muzikale herinneringen aan liedjes uit de kindertijd van een aantal kleurrijke Zeebruggenaren werden door Zonzo Compagnie getransformeerd tot ontroerend muziektheater. De liedjes uit de voorstelling krijgen nu een langer leven dankzij een playlist die verspreid wordt via een muzikaal geboorteboekje. Het Concertgebouw schenkt dat boekje aan elke Brugse baby die de komende vijf jaar het levenslicht ziet.
Muzikale verhalen uit alle windstreken
Sinds 2023 groeit de sociaal-artistieke werking in Concertgebouw Brugge met co-creatieve trajecten die een brede groep participanten kunnen aanspreken. In het voorjaar van 2023 gingen cultuurhuis Concertgebouw Brugge en productiehuis Zonzo Compagnie bij de inwoners van Zeebrugge op zoek naar bijzondere liedjes met een uniek verhaal. Ze keken binnen in de huizen en de harten van de Zeebruggenaren en gingen in gesprek over hun kindertijd en hun muzikale herinneringen. Met de liedjes en verhalen die ze bijeensprokkelden, brachten ze niet alleen mensen samen, maar maakten ze ook de multimediale muziektheatervoorstelling Songs with roots. Die voorstelling beleefde zijn première op 21 april in het Concertgebouw en werd op 29 mei in een gebalde versie gepresenteerd aan het Zeebrugse publiek. De voorstelling trekt dankzij de Uitwijken-karavaan van Brugge Plus van 7 t.e.m. 12 juni bovendien ook rond in de Brugse wijken.
Playlist & geboortegeschenk voor elke Brugse baby
De Songs with roots-playlist bundelt de liedjes – met wortels van België over Polen tot Ivoorkust – die via gunstige winden richting Zeebrugge waaiden. Om die playlist bij de brede Brugse bevolking te verspreiden, werd deze opgenomen in een muzikaal geboorteboekje dat het Concertgebouw als verlengstuk van het project uitdacht. Dankzij een intense samenwerking met de dienst bevolking van Stad Brugge krijgt elke pasgeborene in regio Brugge de komende vijf jaar dit geschenkje mee bij de geboorteaangifte. Het boekje draagt de geest van het Songs with roots-project verder uit: het geeft wortels aan de liedjes en verhalen die het jonge leven van een kindje zullen kleuren.
Verbinding Brugge-Zeebrugge
Songs with roots sprokkelde zijn muzikale verhalen niet toevallig in Zeebrugge. Mede dankzij de haven strandt en vertrekt er een diverse verhalenschat. Concertgebouw Brugge en Port of Antwerp-Bruges zijn bovendien partners van het eerste uur – het gezamenlijke Songs with roots-project zorgt dan ook voor een creatieve verbondenheid tussen het centrum van werelderfgoedstad Brugge en zijn wereldhaven. Als wereldhaven waar goederen van en naar de hele wereld reizen, houdt Port of Antwerp-Bruges nog steeds voeling met de inwoners van Zeebrugge. Door sociaal-artistieke projecten als Songs with roots willen ze iets betekenen voor de lokale bevolking.

Songs with roots is een vervolg op de succesvolle reeks Liedjes met wortels van Zonzo Compagnie en kwam tot stand met de steun van de Vlaamse overheid, Stad Brugge, Port of Antwerp-Bruges en de Nationale Loterij.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.