Home > Concertgebouw Brugge lanceert klankkunst als derde hoofddiscipline

Concertgebouw Brugge lanceert klankkunst als derde hoofddiscipline

Geschreven op 12 oktober 2021 om 15:20 door Mario De Wilde

In oktober 2011 onthulde het Concertgebouw Brugge zijn Sound Factory, een (educatief) labo voor klankkunst op de vijfde verdieping van de Lantaarntoren. Het cultuurhuis illustreerde daarmee zijn ambitie om ook een baken te zijn voor geluidskunst. Tien jaar later wordt klankkunst niet enkel gecreëerd op 25 meter boven de stad, maar waren kunstige klanken lustig doorheen het hele gebouw én de artistieke programmatie. Met de onthulling van de Tijdslijnwand ‘Geschiedenis van de klankkunst’ op dinsdag 12 oktober 2021 krijgt de focus op klankkunst een concreet en overzichtelijk gezicht. Deze toevoeging aan de permanente (klank)kunstcollectie van het Concertgebouw komt met een duidelijke boodschap: behalve op de pijlers muziek en hedendaagse dans, steunt Concertgebouw Brugge ook stevig op de pijler klankkunst.

“Van permanente installaties als Edgar Varèses Poème Electronique en de Sound Factory tot tijdelijke werken als Janet Cardiffs Forty-part motet: klankkunst speelt al meer dan tien jaar een belangrijke rol in het Concertgebouw. Hoog tijd om een volgende stap te zetten en van klankkunst een hoofddiscipline te maken met permanente en tijdelijke installaties en een divers participatieprogramma. De creativiteit van klankkunstenaars is inspirerend en zet je aan tot een diepere waarneming van de wereld om je heen. Met Happy new ears (dank, John Cage!) als resultaat”, aldus Jeroen Vanacker, artistiek directeur

(Interactieve) collectie groeit aan
Van ‘pionierswerk’ Poème Electronique (in de collectie sinds 2003) en Pavel Büchlers Annunciation in de hoogste foyers van het gebouw, over interactieve publiekslievelingen Kilo Ohm en Omni (toegevoegd in 2011) in de Sound Factory tot de beiaardklokken van Bellen Spel (2020) op het dakterras: klankkunst is overal in het Concertgebouw. En de collectie leeft, en groeit aan.

Vibrating Soundscape, een luisterinstallatie of ‘voelstoel’ (2018) waarin geluid niet enkel hoorbaar maar ook voelbaar is, krijgt een nieuwe compositie van Jürgen De Blonde, met geluidsopnames uit Brugge. Op Forum 5 kan je je verdiepen in de geschiedenis van de klankkunst van 1900 tot nu. Een gloednieuwe Tijdslijnwand , een realisatie van NU + Kab, met 13 hoogtepunten geeft een inkijk in de evolutie van deze bijzondere kunstvorm en bedt deze in in een bredere (kunst)historische context. Het geheel van luisterfragmenten, teksten, citaten en beelden is op een speelse en beeldende manier vormgegeven in een installatie met illustraties, opgespannen draadjes en parels.

De hele klankkunstcollectie is dankzij het bezoekersparcours Concertgebouw Circuit toegankelijk – tot het zelf bespelen toe – voor een groot publiek. Met een pas ontwikkelde audioguide ervaren Circuit-bezoekers de geluidskunst op het parcours nog intenser. Concertgebouw Circuit geniet de steun van Stad Brugge en Haven van Zeebrugge. Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij.

Van poëtisch tot architectonisch
Waar sommige klankkunstinstallaties een permanent onderdeel vormen van de kunstcollectie van het Concertgebouw, illustreren tijdelijke installaties virtuoos de vluchtigheid inherent aan het genre.

zo 26 dec 2021 — zo 16 jan 2022
Klankinstallaties over de poëzie van de zee
Erik Nerinckx vangt de immense natuurkracht van de zee in een opname vanop de kustlijn: uit zestien speakers laat hij een massieve geluidsmuur ruisen. Geluidskunstenaar Stijn Demeulenaere gaat de zee op en verklankt in een poëtische verkenning het onzichtbare, verstoorde en vervuilde (klank)landschap onder de waterspiegel. Het kunstenaarsduo VOID visualiseert dan weer geluiden van de zee. Met de Phonautogram, geïnspireerd op een 19e-eeuwse techniek om klank te ‘tekenen’, maken ze water zichtbaar.

zo 22 feb 2022
Nieuwe video- en klankkunst in en op de architectuur van het Concertgebouw
Op de twintigste verjaardag van het Concertgebouw gaat een lang gekoesterde droom in vervulling: een nieuwe kunstvideo van David Claerbout wordt opgenomen in de kunstcollectie. Voor de première van The Close wordt Da pacem Domine van Arvo Pärt live uitgevoerd door het Vlaams Radiokoor. Met Surfaces ontwikkelde klankkunstenaar Christoph De Boeck een installatie met beweegbare hypergerichte luidsprekers die de geluidsgolven laat botsen tegen de veelhoekige architectuur van het Concertgebouw.
Toekomstmuziek
Klinkende nieuwe plannen
Het kunstenhuis heeft op alle fronten klankkunst-projecten in de pijplijn. Zo zal ook de kunsteducatieve en participatieve werking extra scherpstellen op klankkunst. Artistieke formats die de luisterhouding verruimen en diepgaander luisteren vooropstellen, krijgen in de komende seizoenen een prominente plaats in de artistieke programmering. Het zal geen enkele bezoeker ontgaan: het Concertgebouw klinkt!
Praktische info; Concertgebouw Circuit
Openingsuren, info & tickets: www.concertgebouw.be/circuit

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.