Home > Compagnons van de Eglantier uit Brugge vieren 30-jarig jubileum op gloednieuwe locatie

Compagnons van de Eglantier uit Brugge vieren 30-jarig jubileum op gloednieuwe locatie

Geschreven op 19 maart 2019 om 10:27 door Mario De Wilde

Op 11 november 2019 vieren de Compagnons van de Eglantier uit Brugge hun 30-jarig jubileum.
Het idee om aanvankelijk een ‘Ridderorde van de Eglantier’ op te richten ontstond in de zomer 1989 tijdens een uitstap in Canterbury bij haar twee oprichters, kunstenaar, auteur en restaurateur Marc Penninck de Landas en auteur en luchtmachtonderofficier Dirk van der Bauwhede. Met een vijftal leden werd op zaterdag 11 november 1989 van wal gestoken. Dat gebeurde met een besloten vereniging van mannen en vrouwen onder het devies ‘Sola Ignorantia Timenda Est’ (‘Enkel de onwetendheid valt te vrezen’).

Het doel was door middel van studie en studiebijeenkomsten zich te vervolmaken op zowel levensbeschouwelijk, maatschappelijk, cultureel als esoterisch en historisch terrein. Na een aantal jaren, waarin meerdere keren werd bezonnen over het verdere bestaan, werd op 4 oktober 1995 definitief het oorspronkelijk idee van een Ridderorde verlaten voor de respectvolle Vriendenkring, de ‘Compagnons van de Eglantier’ ,afgekort, ‘De Eglantier’ die ze nu is. De toenmalige Kanselier Willy Wauters, zelf lid geworden op 25 maart 1992, fungeert inmiddels bijna vijftien jaar als de derde voorzitter op rij. Hij ziet zijn rol als Meester van de Eglantier als een dienstverlenende rol.
Meerdere uitstappen
Willy Wauters: “Ik werd gevraagd, zoals het in de Eglantier toen nog de gewoonte was, een voordracht te komen geven in de Tempeliershoeve in St. Kruis. Een maand nadien werd ik reeds formeel lid. Naast de maandelijkse avondzittingen, kwamen we in die dagen ook minstens één keer per jaar naar buiten voor een zomeruitstap met partners. Intussen is dat, naargelang de mogelijkheden, uitgebreid tot meerdere uitstappen. Dit jaar willen we bijv. o.m. een bezoek brengen aan het Poppentheater ‘Jantje’ van Dudzele. Daarnaast plannen we nog een begeleid bezoek aan de muurschilderingen in Bredene en een Lenteboswandeling in domein ‘Groenhove’ te Torhout.”
Accenten verschoven
De maandelijkse avondbijeenkomsten met externe gastsprekers gaan steevast over een thema dat nog steeds aanleunt bij het oorspronkelijk opzet, alleen zijn de accenten misschien wat verschoven. De klemtoon ligt nu eerder op esoterie, gnosis en spiritualiteit en het devies dat eerder tot het nastreven van uiterlijke kennis aanleiding gaf. Willy Wauters: “Dat zou ik nu eerder willen formuleren in de zin van de ‘liefde voor de wijsheid’ van het antieke Griekse ‘philos sophos’, namelijk het inkeren tot de kennis van het zelf. Want dat was voor hen de ware kennis. Daar gaat het ook over bij de Koninklijke Kunst, de Alchemie van de ware adepten. Een pad dat ook Carl Gustav Jung niet vreemd was. Maar andere thema’s zoals gezondheid, wetenschappen, enz… kunnen zeker wel aan de orde zijn. Het is gewoonweg fijn om met gelijkgestemde geesten en als vriend(inn)en op een respectvolle manier samen te zijn.”
Reünie oud-leden
Willy Wauters: “Wij beschouwen ons wel als een ‘besloten vriendenkring’ maar die niettemin de West-Vlaamse taal, de humor, het samenzijn en de gezelligheid hoog in het vaandel voert. Daarom is het aantal leden beperkt tot 32, een esoterisch getal, omdat anders het karakter van de vriendenkring verloren gaat. Het is ook niet werkbaar om met een grotere groep op uitstap te gaan. Wel zijn op onze avondbijeenkomsten gasten toegelaten, evenwel uitsluitend op uitnodiging van onze leden. Op die manier krijgt onze vereniging ook regelmatig vers bloed. We willen het dus welbewust kleinschalig houden.” Afgelopen maandag vergaderde ‘de Eglantier’ voor het eerst in de bovenzaal van Brasserie Tom Pouce op de schitterende locatie op de Burg van Brugge. Gastheer Laurent De Bleecker stelt zijn unieke zaal graag ter beschikking van de vereniging. Voor de viering van de dertigste verjaardag zou de Eglantier alle oud-leden willen verzamelen. Men kan steeds contact opnemen met Willy Wauters op willy.f.g.wauters@telenet.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.