Home > Communicatiebunker WOII in Roeselare wordt opengesteld voor het publiek

Communicatiebunker WOII in Roeselare wordt opengesteld voor het publiek

Geschreven op 30 januari 2024 om 09:44 door Mario De Wilde

In 2019 herdacht Roeselare 75 jaar bevrijding door de Eerste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek met de tijdelijke en reizende tentoonstelling ‘Armoured Wings/Gepantserde Vleugels’, een realisatie van de Vlaamse Regering en de Poolse overheid. Naar aanleiding van deze tentoonstelling ontstond de intentie bij de Poolse overheid om een permanente herdenkingsplaats te realiseren en ging men op zoek naar een stad of gemeente in Vlaanderen die de tentoonstelling wenste te huisvesten.

In 2021 engageerde de Stad Roeselare zich om dit project waar te maken in samenwerking met het Pools Historisch Museum in Warschau en de Poolse overheid. Het engagement resulteerde datzelfde jaar in een intentieverklaring die getekend werd in aanwezigheid van de Poolse ambassadeur. De stad ging een langlopende huurovereenkomst aan met de private eigenaar van de Duitse communicatiebunker uit WOII in de St-Hubrechtsstraat, om de tentoonstelling daar onderdak te geven.

Zo komt er na Mont-Ormel in Frankrijk en Breda in Nederland, ook in Vlaanderen een permanente plaats die de rol van Generaal Maczek en de 1ste Poolse Pantserdivisie in de bevrijding van Europa en Vlaanderen vertelt. Roeselare heeft als erkend onroerenderfgoedgemeente een hart voor erfgoed en zo werden de voorbije maanden restauratie- en optimalisatiewerken aan de bunker uitgevoerd. Nu komen ze in een nieuwe fase: de inrichting. De procedure voor het aanstellen van een ontwerpbureau is lopende, tegen eind maart kennen ze de uitvoerder. Tegen dan zijn ook de werken aan de tuin gestart om de toegang te optimaliseren.

Parallel met de restauratiewerken startte het Stadsarchief Roeselare in samenwerking met het Pools Historisch Museum, ook met de inhoudelijke invulling en het onderzoek naar de te brengen verhalen. Er zal aandacht zijn voor het verhaal van de bunker zelf, de bevrijding van Roeselare, de bevrijding van Vlaanderen, de figuren Maczek en Brugghe, het lot van de Poolse soldaten na de oorlog en de route van de 1ste Poolse Pantserdivisie onder de leiding van Generaal Maczek doorheen Europa. De tentoonstelling wordt gerealiseerd met financiële steun van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie West-Vlaanderen. Na de officiële opening begin september zal de bunker structureel opengesteld worden voor het publiek. Foto: stad Roeselare

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.