Home > Commerciële leegstand in Kortrijk neemt gestaag af

Commerciële leegstand in Kortrijk neemt gestaag af

Geschreven op 11 maart 2022 om 09:32 door Mario De Wilde

Je zou verwachten dat na twee jaar coronacrisis de leegstand in de Kortrijkse handelspanden is toegenomen. Het tegenovergestelde is echter waar. Na analyse van de cijfers zien we dat de leegstand verder afgenomen is, zowel in het stadscentrum als daarbuiten. Kortrijk is de enige West-Vlaamse centrumstad met dalende leegstandscijfers. Terwijl Kortrijk in 2021 nog af te rekenen had met een leegstand van 12.9%, daalde dit begin 2022 naar 12%. Met een leegstandscijfer van 8.9% doet enkel Brugge merkelijk beter dan Kortrijk. De andere West-Vlaamse centrumsteden zitten ongeveer op hetzelfde niveau. Het grote verschil is dat Kortrijk als enige West-Vlaamse centrumstad een dalende trend laat noteren.

lAls we de vergelijking maken voor het centrum van de stad zien we dezelfde conclusie naar boven komen. De leegstand daalde van 18.8% in 2021 naar 16.6% in 2022, een daling van 2.2%. Kortrijk is opnieuw de enige centrumstad uit de provincie die een negatieve trend laat optekenen in haar stadscentrum. In K in Kortrijk zien we zelfs een daling van 8.2% ten opzichte van 2021.

“Kortrijk is de enige West-Vlaamse centrumstad waar de leegstand daalde het afgelopen jaar. Dit weerspiegelt goed het gevoel dat in onze stad heerste tijdens de coronaperiode. Ondanks de vele tegenslagen, waren er ook kansen, die duidelijk werden gegrepen. Met het stadsbestuur hebben we hard gewerkt om onze lokale economie te ondersteunen en deze cijfers tonen voor mij aan dat we daar succesvol in zijn geweest” aldus Wouter Allijns – schepen van Economie
Kernversterkend beleid
Het is goed nieuws dat de leegstandscijfers in de juiste richting evolueren, maar Kortrijk is niet blind voor het werk dat nog op de plank ligt. De commerciële leegstand is, net zoals in iedere Vlaamse stad, nog steeds te hoog. We werken hieraan op verschillende manieren: Kortrijk telt historisch gezien een heel hoog aantal handelspanden; 27,36 panden per 1.000 inwoners, in West-Vlaanderen doet enkel Oostende “beter” met 27,95. Het doel is om dit verder af te bouwen en vooral de handelspanden in de handelskerngebieden te behouden. Zo staat de stad geen nieuwe baanwinkels meer toe. Verder focust Kortrijk met het premiebeleid op de handelskerngebieden. De aantrekkingspremie en de gevelrenovatiepremie zijn enkel beschikbaar voor handelspanden die in commerciële gebieden liggen zoals het stadscentrum, Overleie of de kern van één van de deelgemeenten.

De stad blijft verder inzetten op ‘Kortrijk Zaait’. Dankzij dit project kan een (startende) ondernemer een handelspand of kantoor huren aan uitzonderlijke voorwaarden. De huur is sterk verlaagd ten opzichte van de marktconforme huurprijzen. Er wordt geen traditioneel handelshuurcontract (“3-6-9”) afgesloten, maar een handelshuurovereenkomst van korte duur (minimaal zes maand, maximaal 1 jaar). Na deze periode beslissen de ondernemer en de eigenaar of ze verder met elkaar in zee gaan aan een marktconforme prijs.

Kortrijk promoot haar stad actief als shoppingstad in de wijde regio van Noord-Frankrijk tot Nederland. De stad gebruikt de bezoekerscijfers om te onderzoeken welke campagnes aanslaan en welke niet om zo verder de promocampagnes te verfijnen. Kortrijk voert een actief acquisitiebeleid waarbij ze retailers aanspoort om zich te komen vestigen in de stad. We overtuigen hen met onze data driven aanpak en met onze plannen om het winkelwandelgebied tegen 2024 te vergroenen en op te frissen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.