Home > Co-housing van twee scholen creëert Campus Brugge centrum

Co-housing van twee scholen creëert Campus Brugge centrum

Geschreven op 20 mei 2019 om 16:34 door Mario De Wilde

De Middenschool Brugge Centrum integreert in gebouwen KA I Brugge Centrum. In diverse domeinen manifesteert zich het bewustzijn dat rationeel en doordacht ruimtegebruik een noodzaak is, onder meer in het kader van duurzaamheid. Zo ook in het onderwijs.
De Raad van Bestuur van scholengroep impact heeft in dat kader beslist om twee scholen – Middenschool Brugge Centrum en het Koninklijk Atheneum Brugge Centrum – samen onder te brengen in de gebouwen van die laatste, in de Sint-Clarastraat. De integratie van de Middenschool biedt een aantal voordelen, waaronder een betere kostenstructuur waardoor meer werkingsmiddelen voor leerlingen vrijkomen. Eén van de strategische taken van de Raad van Bestuur van de scholengroep is het ontwikkelen van een visie op de huisvesting.
Enerzijds heeft het Koninklijk Atheneum Brugge, ten opzichte van de fysische normenbepalingen inzake ruimtegebruik voor scholen, ruimte op overschot. Anderzijds start vanaf augustus 2019 een grootschalig bouwproject voor de aanleg van twee parkings onder de speelplaats van MS Brugge Centrum, waardoor de school tijdelijk zou geconfronteerd worden met werkzaamheden die gedurende anderhalf jaar heel wat (geluids)overlast zullen veroorzaken.

Eén campus, twee entiteiten, twee directies

De bredere strategische benadering van ruimtegebruik en een concrete aanleiding (overlast door werkzaamheden) leidden samen tot het besluit om MS Brugge Centrum fysisch te laten integreren in de Sint-Clarastraat. Daar zal de Middenschool zijn lokalen geconcentreerd in één vleugel inrichten en zo ook een stuk eigen identiteit behouden.
Het Atheneum Brugge Centrum en de Middenschool hebben een overeenkomstige profi­lering: het zijn beide sterke, vrij traditionele A-stroom- en ASO-gerichte scholen. De scholen behouden hun feitelijke autonomie; zo blijven er twee directies. Er wordt ook niet bespaard op het aantal personeelsleden. Door beide samen onder één dak te brengen, zal op de site een zesjarige campus ontstaan met optimale doorstroommogelijkheden. Ook de optimalisering van de kostenstructuur van beide scholen, gezamenlijke investeringen en gedeelde infrastructuur zijn voordelen: zo genereert men meer middelen voor onderwijs en meer leermiddelen. Een nog performantere administratie, intense samenwerking van de eerste graad en de bovenbouw, en een nog beter begeleiding van de leerlingen bieden eveneens meerwaarde.

De betrokken directies, leerkrachten en ouders werden zeer recent op de hoogte gesteld van de integratie van de Middenschool naar de Sint-Clarastraat waar de leerlingen en leerkrachten vanaf 1 september 2019 verwelkomd worden op hun nieuwe Campus Brugge Centrum.

1 reactie

greet verleye
Geschreven op 2019-05-20 16:36:09
Mooi!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.