Home > CM Brugge deelt dinsdagmiddag gratis condooms uit op campus Vives

CM Brugge deelt dinsdagmiddag gratis condooms uit op campus Vives

Geschreven op 12 november 2018 om 22:52 door Mario De Wilde

1 op 30 studenten heeft chlamydia: CM deelt dit najaar op studentenlocaties 40.000 gratis condooms uit. Zo’n 1 op 30 studenten heeft chlamydia. Chlamydia is een van de meest vastgestelde seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), vooral bij jongeren. Ze hebben vaker seksueel contact met opeenvolgende partners. Dat gebeurt vaak zonder condoom, maar ook zonder een soa-test. Chlamydia wordt zo gemakkelijk van de ene partner naar de andere doorgegeven. Zonder het te beseffen, want Chlamydia geeft vaak geen klachten, maar is niet zonder risico. Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Je krijgt de bacterie via onbeschermd seksueel contact met iemand die besmet is. Je laten testen is de beste manier om zeker te weten of je een soa hebt. Een infectie met de chlamydia-bacterie wordt behandeld met antibiotica. Zoals andere soa’s is het ook hier belangrijk dat beide partners op het hetzelfde moment behandeld worden. Zo vermijd je dat je mekaar steeds opnieuw besmet. Waarschuw ook je sekspartners van de voorbije zes maanden, zodat ze zich kunnen laten testen en zo nodig behandelen.

Vergroeiingen

Chlamydia verdwijnt niet altijd vanzelf. Als Chlamydia niet tijdig behandeld wordt, kunnen immers verwikkelingen optreden. Bij vrouwen kan de infectie ‘opklimmen’ en een ontsteking van het baarmoederslijmvlies, de eileiders of eierstokken veroorzaken. Er ontstaan dan klachten van chronische onderbuikpijn. Door de ontsteking kunnen vergroeiingen in de weefsels ontstaan. Dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en verhoogt ook de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als een man zich niet tijdig laat behandelen, kan de ontsteking opstijgen, waarbij de bacteriën in de prostaat, bijbal of teelbal terechtkomen. Bijbalonsteking is de meest voorkomende verwikkeling en te herkennen aan een hevige pijn in de balzak, soms uitstralend naar de lies. Er is echter ook goed nieuws: chlamydia is supergemakkelijk te voorkomen door veilig te vrijen en een condoom te gebruiken. Omdat je er nooit genoeg van kunt hebben, deelt CM dit najaar op heel wat studentenlocaties 40.000 gratis condooms uit.

De dienst Gezondheidsbevordering van CM Brugge deelt op dinsdag 13 november vanaf 12 uur condooms uit op campus Vives (Xaverianenstraat 10 te Brugge).

Meer info op www.cm.be/chlamydia.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.