Home > Club verliest in Firenze met 3-2 tegen ACF Fiorentina in halve finale Conference League

Club verliest in Firenze met 3-2 tegen ACF Fiorentina in halve finale Conference League

Geschreven op 3 mei 2024 om 07:16 door Mario De Wilde

Voor de heenwedstrijd van de halve finale in de UEFA Europa Conference League trok Club Brugge gisteravond naar Firenze om het op te nemen tegen ACF Fiorentina. De Italianen kwamen al vroeg op voorsprong na een goal van Sottil, maar op het kwartier kon Vanaken gelijkmaken vanop de stip. De thuisploeg ging toch rusten met een voorsprong na een doelpunt van Belotti. In de tweede helft moest Club met 10 verder na rood voor Onyedika, maar kon Thiago wel gelijkmaken. In het absolute slot legde Nzola echter de 3-2 eindstand vast. Alles blijft speelbaar voor de terugmatch in Jan Breydel!

Blauw-Zwart klopte afgelopen week tot twee keer toe KRC Genk en kwam zo naast Anderlecht aan de leiding in de Jupiler Pro League. Als gevolg van het drukke schema roteerde interimcoach Hayen regelmatig en zo werden er opnieuw drie wijzigingen in de basiself doorgevoerd in vergelijking met de 0-3 zege afgelopen zondag in de Cegeka Arena. In de defensie kwam Spileers in de ploeg ten nadele van Ordóñez en op het middenveld nam Odoi plaats naast Onyedika en Vanaken. Op die manier moest Vetlesen vrede nemen met een plaats op de bank. Daar moest ook Nusa plaatsnemen, want Jutglà kreeg het vertrouwen om samen met Skóraś in steun van Thiago te spelen. Bij Fiorentina stond sterspeler Nicolás González, zoals verwacht, in de basis.

In kletsnatte omstandigheden begon Club het best aan de wedstrijd, want reeds in de eerste minuut konden we al een mogelijkheid voor Thiago noteren. De Braziliaan had wat ruimte en ging meteen vanop afstand zijn kans, maar zijn knal belandde net over het doel van Terracciano. De reactie van de thuisploeg liet echter niet lang op zich wachten, want na vijf minuten was de eerste kans voor Fiorentina meteen raak. Sottil kreeg de bal op de linkerflank, kwam naar binnen en krulde vervolgens het leer buiten bereik van Jackers in de verste hoek tegen de netten. Blauw-Zwart moest toch wat bekomen na deze vroege opdoffer en enkele minuten later stond het ei zo na 2-0. Biraghi ging diep op de rechterflank en bijna tegen de achterlijn legde hij achteruit voor González. Die trapte gelukkig te wild over doel zonder dat Jackers moest ingrijpen. Het spel ging goed op en neer en ook Club toonde zich nog eens. De bal viel goed voor Thiago en die kon van dichtbij uithalen op Terracciano. In de herneming trachtte de spits Skóraś te bereiken, maar belandde het leer tegen de arm van Biraghi. Ref Oliver werd hierop naar het VAR-scherm geroepen en hieropvolgend wees hij naar de stip. Captain Vanaken nam zijn verantwoordelijkheid en bleef ijzig kalm om de Bruggelingen op het kwartier langszij te brengen!

González bleef wel de gevaarlijkste man bij Fiorentina, maar gelukkig stond zijn vizier nog niet op scherp. Halfweg de eerste helft kopte Onyedika de bal in diens voeten, maar de Argentijn trapte over doel. Even later kon diezelfde González dreigen met het hoofd, maar Jackers kon het leer makkelijk oprapen. Aan Brugse kant kon Jutglà ondertussen wel voor dreiging zorgen na een mooie dribbel in de zestien, maar zijn teruglegger werd door Martinez Quarta onschadelijk gemaakt. De thuisploeg bleef wel op zoek gaan naar een nieuwe voorsprong en die kwam er uiteindelijk ook. Club kreeg de bal niet weg en zo kon Bonaventura uithalen van net buiten de zestien. Jackers kon de knal niet klemmen en in de herneming probeerde González het op een spectaculaire manier. Dit lukt maar half, maar hierdoor kwam het leer in de voeten van Belotti en die trapte vanuit de draai de 2-1 voorbij Jackers tegen de netten. Wederom moesten de bezoekers even zoeken om terug het evenwicht enigzins te herstellen en nu was het vooral zaak om geen extra tegengoal te slikken vóór de rust. Verder dan een kopbal van Beltrán op het dak van het doel kwam Fiorentina echter niet en zo gingen we rusten met een kleine achterstand…

Dezelfde 22 protagonisten vatten de tweede helft aan en het waren de Italianen die meteen opnieuw de bal opeisten. Na vijf minuten resulteerde dit in een eerste doelkans. Een vrije trap werd scherp aangesneden door Beraghi en Belotti kon zijn kopbal kadreren. Jackers had gelukkig een goede reflex in huis om het leer over doel te tikken. Op het uur reageerde Blauw-Zwart via Thiago die zich goed doorzette in de zestien. De Braziliaan legde de bal af voor Jutglà, maar de Catalaan kwam jammer genoeg niet uit met zijn passen. Enkele minuten later moesten de bezoekers uit Brugge wel een nieuwe tegenslag verwerken, want Onyedika pakte op korte tijd twee gele kaarten en zo moest Club nog een goed halfuur met tien verder. Toch slaagde Blauw-Zwart erin om de bordjes opnieuw in evenwicht te brengen! Spileers verstuurde een perfecte lange bal in de loop van Thiago en die deed de rest. Met de bal aan de voet ging hij de zestien binnen om vervolgens vanuit een scherpe hoek mooi overhoeks binnen te trappen.

Fiorentina kon al even niet meer voor gevaar zorgen, maar halfweg de tweede helft ondernam Bonaventura toch eens een poging. Na een hoekschop kwam de bal bij hem, maar zijn knal belandde via Martínez naast doel. Club kreeg het wel steeds moeilijker om de thuisploeg weg te houden van de kooi van Jackers en dit resulteerde nog in enkele goede mogelijkheden voor de Italianen. In minuut 80 kwam de ingevallen Ikoné naar binnen om vervolgens de verste kruising te viseren, maar Jackers had een knappe zweefsprong in huis om de tegengoal te vermijden. Kort hierna was het Belotti die kon inkoppen op een voorzet van Bonaventura, maar gelukkig ging het leer naast. Twee minuten later kon diezelfde Belotti wederom koppen, maar opnieuw hobbelde de bal naast de kooi van Jackers.

Blauw-Zwart leek het slotoffensief te overleven, maar helaas viel de winnende treffer voor Fiorentina toch nog in blessuretijd. De net ingevallen Nzola trapte eerst nog tegen de paal, maar in de herneming kon hij wel makkelijk binnen leggen. Zo trekt Club toch nog met een kleine achterstand naar de terugwedstrijd, maar in een kolkend Jan Breydel blijft alles speelbaar!

UEFA Europa Conference League – Halve Finale (Heenwedstrijd)
Toeschouwers: 43.147 – Stadio Artemio Franchi
Scheidsrechter: Michael Oliver (ENG)
ACF Fiorentina: Pietro Terracciano – Dodô, Lucas Martínez Quarta, Luca Ranieri, Cristiano Biraghi – Arthur Melo (70’ Maxime Lopezà, Giacomo Bonaventura (88’ Antonín Barák), Lucas Beltrán (70’ Jonathan Ikoné) – Nicolás González, Andrea Belotti (88’ M’Bala Nzola), Riccardo Sottil (52’ Christian Kouamé).
Bank: Oliver Christensen, Nikola Milenković, Maxime Lopez, Jonathan Ikoné, M’Bala Nzola, Davide Faraoni, Alfred Duncan, Michael Kayode, Rolando Mandragora, Fabiano Parisi, Antonín Barák, Christian Kouamé.
Coach: Vincenzo Italiano.
Club Brugge: Nordin Jackers – Kyriani Sabbe, Jorne Spileers (90+3’ Joel Ordóñez), Brandon Mechele, Bjorn Meijer – Denis Odoi (90+3’ Éder Balanta), Raphael Onyedika, Hans Vanaken – Michał Skóraś (66’ Casper Nielsen), Igor Thiago, Ferran Jutglà (79’ Hugo Vetlesen).
Bank: Simon Mignolet, Joel Ordóñez, Andreas Skov Olsen, Hugo Vetlesen, Casper Nielsen, Dedryck Boyata, Antonio Nusa, Éder Balanta, Maxim De Cuyper, Philip Zinckernagel.
Coach: Nicky Hayen.

Gele kaarten: González, Onyedika (2x), Martínez Quarta, Jackers
Rode kaarten Onyedika (2 x geel)
Doelpunten: 5’ Sottil (1-0), 17’ Vanaken (1-1), 37’ Belotti (2-1), 63’ Thiago (2-2), 90+3’ Nzola (3-2)

Na de 3-2 nederlaag tegen Fiorentina sprokkelden we reacties van captain Vanaken, Odoi, Sabbe en interimcoach Hayen.

Hans Vanaken: “Goeie analyse maken”

Club Brugge ging in de toegevoegde tijd met 3-2 onderuit in Firenze en dat maakt de terugwedstrijd van volgende woensdag er alvast niet makkelijker op. Dat besefte ook Hans Vanaken, die als vanouds een klare en nuchtere kijk op de zaken had.

“Ik heb gemengde gevoelens bij die late derde treffer voor de Italianen. Zeker na de rode kaart voor Onyedika besef je dat het zaak wordt om te overleven. En lange tijd zag het er ook naar uit dat we daarin zouden slagen, maar dan krijg je in extremis nog die late treffer tegen en dat is altijd zuur natuurlijk”, aldus de Brugse aanvoerder in een eerste reactie. “De rode kaart voor Onyedika was vermijdbaar, want op die plaats op het veld hoef je zo niet te tackelen. Ik weet overigens niet of hij wist dat hij reeds tegen geel was aangelopen. Desondanks komen we toch een tweede maal langszij via Thiago, maar weet je ook dat ze naar het einde toe de nodige lange ballen in onze box zullen droppen. Zeker omdat ze toch over een aantal kopbalsterke spelers beschikken. Het wordt nu zaak om een goeie analyse van deze wedstrijd te maken, want zelf kwamen we er toch iets te weinig uit. Net als Genk afgelopen weekend, zette ook Fiorentina vandaag telkens hoog druk. En doordat er misschien te weinig aansluiting bij ons was, waren de meeste tweede ballen telkens voor hen waardoor we zelf te weinig aan voetballen toe kwamen”, aldus Vanaken, die ook even inging op zijn strafschop. “Ik ben de nummer één op de lijst van strafschopnemers en in dergelijke omstandigheden is het zaak om gewoon ijzig kalm te blijven. Bovendien ook op een goed moment, want we kregen al heel vroeg de 1-0 om de oren. Dan is het goed om de bordjes al even snel terug in evenwicht te hangen.”
Ter afronding werd de Limburger ook reeds gevraagd naar de terugwedstrijd van volgende week. “Ik had vandaag liever afgeklokt met een 2-2 gelijkspel, dus het wordt een inhaalrace tegen een toch wel hele stugge tegenstander. Het is bekend dat Italiaanse ploegen tactisch heel sterk zijn, dus wordt het zaak om de draad van de afgelopen weken terug op te pikken en zelf voetballend beter voor de dag te komen. Makkelijk wordt het geenszins, maar hopelijk kunnen we met de steun van ons publiek toch boven onszelf uitstijgen.” (MV)

Denis Odoi: “Alles wat in perspectief bekijken”

Club slikte in het slot nog een tegendoelpunt, maar Denis Odoi besefte ook dat het erger kon.

“Ik denk dat je alles wat in perspectief moet bekijken”, gaf Odoi aan. “Je moet naar de ontwikkeling van de wedstrijd kijken en zien wat goed en minder goed gedaan hebben. Ik denk dat een goede ploeg zich altijd kan aanpassen. Ik denk dat de eerste helft heel moeilijk was, maar dat we toch de nodige aanpassingen konden doen tijdens de rust. Dan zag je toch dat we de tweede helft beter begonnen en dat we vooral in balbezit ook aan voetballen kwamen en voor hun iets moeilijker was”, besloot Denis. (TM)

Kyriani Sabbe: “1-0 in Brugge? Probeer maar…”

Na de 3-2 nederlaag tegen Fiorentina gaf ook Sabbe nog een korte reactie.

“Van het moment dat zij de 3-2 scoorden, voelden ze dat er misschien nog een 4-2 inzat en dan hebben zij een betere uitgangspositie. Maar ik denk nu “1-0 in Brugge? Probeer maar…”, gaf de jongeling met een veelzeggende blik aan. (TM)

Nicky Hayen: “Totaalprestatie nodig voor terugwedstrijd”

Club ging in het slot nog onderuit tegen Fiorentina, maar interimcoach Hayen is hoopvol voor de terugwedstrijd.

“Ik denk dat het vooral een bedrukte sfeer was in de kleedkamer”, begon Hayen zijn relaas. “Enerzijds omdat je toch nog dat doelpunt slikt in de laatste minuten, want anders zou dat een heel goed resultaat gegeven hebben. Anderzijds omdat we ons spel van de laatste weken niet 100% hebben gebracht vandaag en ook niet de intensiteit gematcht hebben die zij gebracht hebben. Ik denk dus dat dit vooral overheerste. Als je ziet aan welke intensiteit zij gestart zijn, dan liepen we in het begin van de wedstrijd achter de feiten aan. Het vroege doelpunt maakt het daar niet makkelijker op. Het zijn dingen waar we voor gewaarschuwd hebben, nl. wingers die naar binnen komen en die regelmatig vanop afstand scoren. Daarop moet je dan vooruit verdedigen en dat proberen af te blokken en dat hebben we niet gedaan. Dan loop je achter de feiten aan en dan herstel je wel het evenwicht in de eerste helft zonder echt heel gevaarlijk te zijn. Je gaat dan met een kleine achterstand de rust in en in de tweede helft komen we wel beter uit de kleedkamer en voetballen we net iets beter. Dan heb je wel het gevoel dat je langszij kan komen, maar dan valt ongelukkig die rode kaart en dan weet je dat het overleven wordt.”
De coach wou ook nog even terugkomen op de rode kaart. “De speler zelf (Onyedika) wist niet dat hij al geel had en je zag aan zijn reactie ook dat hij verwonderd is. Hij wist niet dat hij al geel had en daar ga ik hem ook in verdedigen. Op dat vlak is hij wel iets intelligenter en dan had hij die tackle anders niet op die manier ingezet. Het toont wel de agressiviteit van de ploeg en dat we geen cadeaus willen weggeven en daarom dat ik zeg dat het ongelukkig was.”
Er werd ook al vooruitgeblikt op de komende wedstrijden. “Wij gaan niemand sparen en gewoon zien in de twee wedstrijden dat we die allebei tot een goed einde kunnen brengen. We gaan de schade opmeten na vandaag en de beste keuzes proberen maken naar zowel zondag als woensdag toe.”
Fiorentina speelde met veel intensiteit en daar had Club het soms lastig mee. “Ik denk zeker dat we die intensiteit kunnen matchen. Het vroege doelpunt gaf hun natuurlijk vleugels en maakte het voor ons iets moeilijker. We moesten proberen zo snel mogelijk dat evenwicht te zoeken, maar dan moet je ook in je spel komen. Vandaag waren we daarin te statisch om met veel beweging moeilijkheden te creëren. De ruimtes en de mogelijkheden die wij zagen, zijn te weinig benut. Dat maakt het natuurlijk jammer, want het tweede doelpunt was daar een heel goed voorbeeld van hoe het wel kon. Dat hebben we vandaag net te weinig uitgebuit.”
Er werd ook gepolst op welke manier Club in de terugwedstrijd het zal aanpakken. “We gaan hen proberen op meerdere manieren in de problemen te brengen. Enkel de ruimte in de rug zou te makkelijk zijn. Wij moeten voetballend gewoon beter voor de dag komen en dat hebben we de voorbije weken al bewezen. Wij moeten opnieuw een totaalprestatie op de mat brengen om een heel goed Fiorentina over de knie te leggen”, besloot een hoopvolle Nicky Hayen. (TM)

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.