Home > Club Europees naar halve finale na vlotte winst tegen zeer zwak PAOK Saloniki: 0-2

Club Europees naar halve finale na vlotte winst tegen zeer zwak PAOK Saloniki: 0-2

Geschreven op 19 april 2024 om 08:09 door Mario De Wilde

Voor de terugwedstrijd van de kwartfinales in de UEFA Europa Conference League trok Club Brugge gisteravond met een 1-0 voorsprong naar Griekenland om het op te nemen tegen PAOK Saloniki. Blauw-Zwart kwam iets na het halfuur op voorsprong via Jutglà en op slag van rust verdubbelde de Catalaan de score. 0-2 werd uiteindelijk de eindscore en zo plaatst Club zich voor de halve finale van de UEFA Europa Conference League!

Blauw-Zwart tankte afgelopen zondag nog wat extra vertrouwen door Antwerp te kloppen met 3-0. Voor de Europese verplaatsing tegen PAOK moest interimcoach Hayen echter toch enkele noodgedwongen wijzigingen in zijn basiself aanbrengen. De Cuyper, Mechele en Thiago moesten namelijk geschorst toekijken. In plaats van De Cuyper en Thiago kwamen respectievelijk Sabbe en Jutglà in de ploeg. De meest verrassende naam stond centraal in de defensie, want daar kreeg Balanta de voorkeur om Mechele te vervangen. Hij vormde bijgevolg samen met Ordóñez het onuitgegeven centrale verdedigingsduo.

In een kolkend Toumba Stadium begonnen beide ploegen heel scherp aan de wedstrijd. Dat resulteerde al snel aan beide kanten in een goede mogelijkheid. Jutglà glipte door de buitenspelval en kon zich doorzetten richting doelman Kotarski. De Catalaan trachtte vervolgens breed te leggen voor Nusa, maar de bal werd onderschept. Vrijwel meteen aan de overzijde kon Despodov alleen op Jackers af, maar hij werd uiteindelijk afgevlagd wegens buitenspel. Na iets meer dan 10 minuten noteerden we de eerste grote kans voor Blauw-Zwart. De bal belandde via een goede combinatie over de grond tot bij Meijer en de Nederlander bracht vervolgens het leer naar het penaltypunt. Daar stond Vetlesen vrij om aan te leggen, maar hij kon zijn schot met links jammer genoeg niet kadreren en besloot over doel. Het was duidelijk dat de bezoekers uit Brugge allerminst onder de indruk was van de omstandigheden, want even later konden ze opnieuw dreigen. Sabbe speelde diep voor Skóraś en die zette de bal goed voor doel waar Jutglà goed gepositioneerd stond. De spits kreeg het leer echter onvoldoende onder controle om goed af te kunnen werken.

Over halfweg de eerste helft had Jackers dus nog niet veel werk moeten opknappen, want het aanwezige doelgevaar bleef van de Bruggelingen komen. Vanaken vond Nusa in de zestien en die kon van dichtbij uithalen. Zijn poging geraakte echter niet door een bos van benen en zo verdween het leer in hoekschop. Blauw-Zwart voetbalde met vertrouwen en iets na het halfuur werd dat ook beloond! Bij een snelle omschakeling speelde Skóraś op de flank Sabbe aan en die laatste bediende perfect Jutglà voor doel. Die aarzelde niet om de verdiende voorsprong tegen de netten te tikken. De Catalaanse spits bleef de gevaarlijkste man bij Club, want vijf minuten later werd hij opnieuw de diepte ingestuurd. Deze keer kraakte hij zijn schot ietwat en de bal ging bijgevolg naast de kooi van Kotarski. Dat was enkele minuten later wederom het geval wanneer Vanaken van dichtbij net naast de paal kopte. In de hoekschop die hierop volgde kon de captain opnieuw richting doel koppen en Jutglà verlengde deze kopbal ook van dichtbij met het hoofd. Kotarski moest een uitstekende reflex in huis halen om een dubbele achterstand te voorkomen. Dat tweede doelpunt voor Club kwam er alsnog voor de rust! Ordóñez verstuurde een lange bal naar Skóraś en de Poolse winger ging zijn kans. Aanvankelijk stopte Kotarski diens poging, maar Jutglà was uitstekend gevolgd om zijn tweede van de avond tegen de netten te knallen. Een dominant Blauw-Zwart ging bijgevolg rusten met een verdiende dubbele voorsprong…

De thuisploeg had bijgevolg in de tweede helft geen andere optie dan aan te vallen en coach Lucescu voerde meteen ook twee wissels door, nl. Zivkovic en Samatta. De Grieken zorgden ook voor het eerste grote doelgevaar na de rust. De bal werd naar de tweede paal gebracht en daar dacht Meijer dat het gevaar was geweken en liet hij het leer lopen. In de rug van de Nederlander dook echter Despodov op, maar die knalde gelukkig over de kooi van Jackers. Club nam echter snel alweer de controle over de wedstrijd en reageerde via Nusa. De Noorse winger gebruikte zijn snelheid om op Kotarski af te stormen, maar trapte uiteindelijk voorlangs. Op het uur was het toch even schrikken voor Club toen Despodov in de diepte werd gestuurd en in de zestien foutief ten val werd gebracht door Balanta. De ref wees resoluut naar de stip, maar werd vervolgens gecorrigeerd door de VAR wegens buitenspel van de PAOK-speler. De winger van PAOK bleef wel de gevaarlijkste man voor de thuisploeg, want halfweg de tweede helft kon hij vrijstaand in de zestien richting doel koppen. Gelukkig miste zijn kopbal aan kracht en kende Jackers geen probleem met deze poging.

Na 75 minuten vond interimcoach Hayen het tijd voor een eerste wissel. Nusa mocht gaan rusten en werd vervangen door Odoi. Die nam de plaats van Vetlesen in op het middenveld, waardoor de Noor naar de positie van Nusa werd verschoven. Het was echter al een tijdje duidelijk dat het vuur wat uit de wedstrijd was verdwenen en dat was prima voor Club. De Bruggelingen konden op die manier inzetten op de snelle omschakeling. Even later werd ook Vetlesen naar de kant gehaald voor Zinckernagel en die probeerde zich meteen te tonen. De Deen kwam naar binnen om vervolgens de verste hoek te viseren. Hij gleed echter ook uit bij zijn trap en zo verdween het leer naast de verste paal.

Er werden nog vier minuten toegevoegd, maar de Brugse zege en bijhorende kwalificatie voor de halve finales kwamen al een tijdje niet meer in het gedrang. Blauw-Zwart neemt het in de halve finale van de UEFA Europa Conference League op tegen het Italiaanse Fiorentina!

UEFA Europa Conference League – Kwartfinale (terug)
Toeschouwers: 28.703 – Toumba Stadium
Scheidsrechter: Davide Massa (Ita)

PAOK Saloniki: Dominik Kotarski – Jonny Otto, Tomasz Kędziora, Konstantinos Koulierakis, Abdul Rahman Baba – Kiril Despodov (71’ Giannis Konstantelias), Stefan Schwab, Thomas Murg (46’ Andrija Zivkovic), Soualiho Meïté (56’ Magomed Ozdoev), Taison – Brandon Thomas (46’ Ally Samatta).
Bank: Vieirinha, Andrija Zivkovic, Magomed Ozdoev, Giannis Konstantelias, Ally Samatta, Zivko Zivkovic, Christos Talichmanidis, Giannis Michailidis, Theocharis Tsingaras, Stefanos Tzimas.
Coach: Răzvan Lucescu.

Club Brugge: Nordin Jackers – Kyriani Sabbe, Joel Ordóñez, Éder Balanta, Bjorn Meijer – Hugo Vetlesen (83’ Philip Zinckernagel), Raphael Onyedika, Hans Vanaken – Michał Skóraś (87’ Chemsdine Talbi), Ferran Jutglà, Antonio Nusa (76’ Denis Odoi).
Bank: Josef Bursik, Nick Shinton, Jorne Spileers, Dedryck Boyata, Joaquin Seys, Denis Odoi, Shion Homma, Philip Zinckernagel, Chemsdine Talbi.
Coach: Nicky Hayen.

Gele kaarten: geen
Rode kaarten geen
Doelpunten: 33′ Jutglà (0-1), 45′ Jutglà (0-2)

Foto Club Brugge Unibet

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.