Home > Club Brugge wint openingsmatch tegen Genk met 3-2, maar eerste geval ‘Larin’ is er na strafschoptumult

Geschreven op 24 juli 2022 om 17:05 door Mario De Wilde

Blauw-Zwart heeft de start van de competitie niet gemist. In de topper tegen KRC Genk trokken de manschappen van Hoefkens aan het langste eind. Uitblinker Skov Olsen (2x) en Vanaken zorgden voor de 3-2 eindstand in Jan Breydel na een intense topper onder de blakende zon. De topper op speeldag 1 van het nieuwe seizoen kende een rustig wedstrijdbegin. Club controleerde, maar na ongeveer een kwartier was het Genk dat voor de eerste dreiging kon zorgen. Na pogingen van Ito, Hrosovsky, Oyen en Dessers was het telkens een alerte Mignolet die Club behoedde van een vroege achterstand. Bij de eerste kans voor Club was het wel meteen raak. Een bedrijvige Jutglá hield goed controle over de bal en legde terug op Skov Olsen. De Deen had geen tijd nodig en krulde de bal mooi in de verste hoek. Club ging na 22 minuten de drinkpauze in met een klinische voorsprong.

Na een halfuur herstelde het evenwicht in de topper en dat vertaalde zich ook op het scorebord. Op voorzet van Ito dook Dessers aan de eerste paal op voor de neus van Mignolet en Mechele. De spits knalde de voorzet in één tijd in het dak van het doel. 1-1 na een halfuur.

Vijf minuten voor de rust was er nog even opwinding na mistasten van Mechele waardoor Dessers alleen kon afstormen op Mignolet. Mata keerde echter goed terug en stopte zo in extremis Dessers af. Ook het slotakkoord was voor Genk, die via een gretige Ito er opnieuw voor zorgde dat Mignolet goed plat moest.

In de tweede helft koos Hoefkens voor meer controle op het middenveld. Balanta moest het balbezit en de dominantie voor Club vergroten. Bij de eerste kans maakt Genk echter al z’n missers van voor de rust goed. Ito legt de bal voor de voeten van Trésor en tekent zo voor de vroege voorsprong in de tweede helft. Door de vroege goal viel de wedstrijd wat stil. Genk maakte geen aanstalten op nog een doelpunt en Club voetbalde amper acties bijeen.

Ferran Jutglà ontbond dan maar zijn duivels. De Catalaan forceerde met een mooie individuele dribbel in de grote rechthoek twee kansen. Even later was het hij die met een kopbal de bal panklaar legde voor Vanaken. De Brugse middenvelder twijfelde niet en trapte de gelijkmaker voorbij Vandevoordt. De bordjes hingen op het uur weer in evenwicht.

Na de gelijkmaker schakelt Blauw-Zwart een versnelling hoger. Onder aanvoer van Jutglà, een gesel voor de Genkse defensie, sprokkelt Club enkele kansen bij elkaar. Het vizier van de Brugse aanvallers staat echter niet op scherp. Met nog tien minuten op de klok dringt Club Brugge nog meer aan. Na een fenomenale sprint dito dribbel van Jutglà beloont de Catalaan zijn wedstrijd net niet met een doelpunt, bal op de paal.

Diep in het slot van de wedstrijd krijgt Club nog dé uitgelezen kans om de drie punten thuis te houden. Na een duwfout van Paintsil op Mata. De Canadees Larin mist, na wat tumult met de vaste strafschopnemer Hans Vanaken, in eerste instantie nog vanop de stip, maar in de herneming knalt Skov Olsen de bal snoeihard en fraai in doel.

Club Brugge opent de competitie zo voor het eerst in twee jaar met een overwinning na een felbevochten zege tegen een goed Racing Genk. Smaakmaker Jutglà tekende voor twee assists en uitblinker Skov Olsen trof twee keer raak. Ook Hans Vanaken zette zijn naam op het scorebord.

SPEELDAG 1 – Jupiler Pro League
Toeschouwers: 19.209 – Jan Breydelstadion
Scheidsrechter: Nicolas Laforge
Club Brugge: Simon Mignolet – Clinton Mata, Brandon Mechele, Stanley Nsoki – Andreas Skov Olsen , Ruud Vormer (61′ Casper Nielsen), Noah Mbamba (46′ Eder Balanta), Hans Vanaken, Bjorn Meijer (62′ Eduard Sobol) – Ferran Jutglà (86′ Kamal Sowah), Noa Lang (83′ Cyle Larin).
Bank: Senne Lammens, Nick Shinton Eduard Sobol, Abakar Sylla, Eder Balanta, Owen Otasowie, Casper Nielsen, Cisse Sandra, Cyle Larin, Kamal Sowah en David Okereke.
Coach: Carl Hoefkens.
KRC Genk: Maarten Vandevoordt – Gerardo Arteaga (46′ Angelo Preciado), Jhon Lucumi, Carlos Cuesta, Daniel Munoz – Patrik Hrosovsky, Bryan Heynen, Mike Trésor (87′ Bilal El Khannous) – Luca Oyen (45′ Joseph Paintsil), Cyriel Dessers (79′ Andras Németh) en Junya Ito.
Bank: Bilal El Khannous, Tobe Leysen, Mark Mckenzie, Andras Németh, Aziz Mohammed, Joseph Paintsil en Angelo Preciado.
Coach: Wouter Vrancken.
Gele kaarten: Arteaga
Rode kaarten: geen
Doelpunten: 22’ Skov Olsen (1-0), 30’ Cyriel Dessers (1-1), 47′ Mike Trésor (1-2), 60′ Hans Vanaken (2-2), 93′ Andreas Skov Olsen (3-2)