Home > Cirque Plus 2024 in Brugge duikt drie dagen in een diverse wereld vol circus en magie

Cirque Plus 2024 in Brugge duikt drie dagen in een diverse wereld vol circus en magie

Geschreven op 15 mei 2024 om 09:34 door Mario De Wilde

Cirque Plus, dat is deze zomer drie dagen circusplezier in en rond de prachtige tuin van het Grootseminarie in Brugge. Geniet van circus in openlucht uit binnen- en buitenland. Ontdek de acts van nieuw circustalent of waag zelf een sprong aan de parkourinstallatie. Kortom, laat je verrassen door de veelzijdigheid en kwaliteit van ons programma. Eenmaal geproefd, keer je zeker terug! Het programma van deze 17de editie zit barstensvol talent met ruim vierentwintig gezelschappen en artiesten uit tien verschillende landen.

De week voor het festival trekt Uitwijken Circus, zoals de traditie dat wil, naar vijf Brugse wijken met twee gratis circusvoorstellingen. Cirque Plus is gratis en de tuin staat open voor iedereen. Het gros van de voorstellingen zijn gratis toegankelijk, voor een aantal voorstellingen is het nodig om gratis tickets te reserveren en er zijn twee voorstellingen met betalende tickets. De reservatie en verkoop start op woensdag 15 mei om 10.00 uur. Dat kan online via www.cirqueplus.be, aan de balie van In&Uit (‘t Zand 34, Brugge) of aan de infobalie tijdens het festival.

“Cirque Plus is uitgegroeid tot een toonaangevend circusfestival in Vlaanderen dat artiesten, bezoekers en organisaties verbindt. We kijken uit naar de komst van heel wat circusliefhebbers in de prachtige tuin van het Grootseminarie. Met een divers en boeiend programma vol emotie, humor, acrobatie, circustheater, dans, jongleurs, hoepels, trapezes en natuurlijk met de gemoedelijkheid en gezelligheid die het festival zo typeren”, aldus Franky Demon, voorzitter Brugge Plus

Verbindend en duurzaam circusfestival

Cirque Plus is dit jaar aan de 17de editie toe. Met jaarlijks gemiddeld 11.000 bezoekers, is het een van de grotere circusfestivals in België die ondersteund wordt door de Vlaamse overheid.

Cirque Plus gelooft in de verbindende kracht van circus in openlucht, weg van de barrières van een klassieke theaterzaal. De kunstvorm leeft, is laagdrempelig en interactief: de nabijheid van artiesten en publiek zorgt voor verrassende wendingen en ervaringen en maakt elke voorstelling uniek. Cirque Plus bouwt daarmee bruggen naar een divers publiek.

Achter de schermen omarmen we medewerkers en vrijwilligers van alle leeftijden en achtergronden. Ook mensen met een beperking en medewerkers via Refu Interim helpen mee. In totaal verbinden meer dan 70 vrijwilligers en medewerkers zich al jaren met het circusfestival. Aan de gezellige bar en de eetstandjes bieden we duurzame drankjes en hapjes tegen democratische prijzen. Nieuw dit jaar zijn de twee eetstandjes waar professionele cateraars de handen in elkaar slaan met mensen met een beperking om de meest liefdevolle frietjes, veggie burgers en pasta te serveren. Ook in het kader van duurzaamheid worden bestek, bekers en borden hergebruikt en krijgen fietsen een VIP-parking vlakbij.

Drie dagen circus in openlucht

Het circusprogramma is een wervelwind van acrobatie, clownerie, dans, jongleren, en circustheater. Cirque Plus is gratis en de tuin staat open voor iedereen. Het gros van de voorstellingen is vrij toegankelijk, voor een aantal voorstellingen is het nodig om gratis tickets te reserveren en er zijn twee voorstellingen met betalende tickets waar je heel graag een vriendenprijsje voor betaalt.

Dit jaar presenteert Cirque Plus een openluchtavondvoorstelling die je absoluut niet mag missen. In de voorstelling ‘En attendant le grand soir’ van het Franse gezelschap Le Doux Supplice barst een uitbundig feest los vol dans en acrobatie. Je blijft niet lang alleen maar toeschouwer bij deze aanstekelijke lofzang aan de dans.

Omringd door oud speelgoed en met een zalige dosis absurditeit graaft het Belgisch /Finse jongleerduo Jam.Shenanigans naar het verloren kind in zichzelf. Een voorstelling in de unieke setting van de kerk van het Grootseminarie.

CIRC’UIT, netwerk voor outdoor circus plant bomen

Samen met festival Cirk! (Aalst) en circuswerkplaats/festival Miramiro (Gent)
is Cirque Plus de oprichter van het netwerk voor outdoor circus CIRC’UIT. Inmiddels telt het netwerk acht partners uit gans België die samen nieuwe circuscreaties voor openlucht willen stimuleren en ondersteunen.

Dit jaar is de door CIRC’UIT ondersteunde voorstelling ‘La vieille souche’ van de Zwitserse acrobaat en danser Samuel Rhyner te gast. Als het personage Robert ontmoet hij in een denkbeeldige, nare toekomst de boom Trebor. Na deze reeks voorstellingen zal het Grootseminarie trouwens enkele bomen rijker zijn.

Kansen voor nieuw circustalent

Cirque Plus ondersteunt en opent deuren. Nieuw circustalent krijgt alle kansen om de harten van het publiek te veroveren. We doen dit op verschillende manieren.

Startende circusartiesten met (semi-)professionele ambities hebben vaak nog geen afgewerkte, lange voorstelling maar wel een korte act die hun talent in de verf zet. Door de laagdrempelige formule van Cirque Numerique kunnen ze een kort circusnummer brengen op het festival. Via een open call in het voorjaar melden ze zich aan. Tijdens het festival beoordeelt een professionele jury hun act. De beste act kan het daaropvolgende jaar mee op toer met Uitwijken Circus in zes Brugse wijken. Dit jaar selecteerden we uit zesenegentig inzendingen zes mooie acts die we tonen op vrijdag.

Binnen de ruim 20 circusateliers die Vlaanderen rijk is, worden er jaarlijks voorstellingen gecreëerd door — jonge én ook volwassen — cursisten. Dit jaar verwelkomen we een heel bijzonder project: Circus ID. Vijftig jongeren van The Palestinian Circus School en de Belgische circusateliers Ecole de Cirque de Bruxelles, Cirqu’Conflex, Circus Zonder Handen, Circusplaneet, Circolito en Cirkus in Beweging creëerden in 2023 samen een circusvoorstelling in de Westelijke Jordaanoever. In de zomer van 2024 bouwen ze in België verder aan hun creatie en tonen het eindresultaat op verschillende plekken. Een voorstelling over je stem durven en kunnen laten horen, mensenrechten, opkomen voor elkaar en je eigen identiteit. Hoe je met wederzijds respect de culturele verschillen die er zijn als verrijking en inspiratiebron kan inzetten. Een hoopvolle voorstelling!

Iedereen telt mee met inclusief circus

Door volop in te zetten op programmatie, creatie en ontwikkelingskansen voor mensen met een beperking neemt Cirque Plus een unieke positie in binnen het circuslandschap.

Zo krijgt ons project uit 2022 waarbij een professionele circusartiest een act maakt met iemand met een beperking, navolging tijdens het circusfestival Circusstad in Rotterdam. Deze creatie – ‘BuitenGewoon’ van en met jongleur Liza Van Brakel – zal ook te zien zijn tijdens Cirque Plus binnen het Cirque Numerique-programma.

Vanaf oktober 2024 start Atelier Parade, een circus- en theateropleiding voor mensen met een beperking, in samenwerking met Het Scheldeoffensief (winnaar van de Ultima voor Amateurkunsten 2023) en het Brugse circusatelier Woesh. Dit voorjaar werden 10 deelnemers voor de opleiding gerekruteerd. Omdat ze niet kunnen wachten tot de opleiding effectief start, trainden ze al een aantal keer. Tijdens Cirque Plus 2024 kan je binnengluren tijdens zo’n training.

We kijken ook uit naar de komst van het Franse gezelschap Cie BaNCALE. Professioneel acrobaat, danser en muzikant Karim Randé moest na een amputatie van zijn voet op zoek naar een manier om zijn passie voor het circus verder te zetten. Samen met acrobaat Pablo Valarcher creëerde hij de voorstelling Mr. Patate. “Wat doe je als een deel van je lichaam ontbreekt of stuk gaat? Vervangen we het door iets beters, iets ergers, iets grappigs of iets nutteloos? Hoe overtref je jezelf en vanaf wanneer wordt het belachelijk?” Cie BaNCALE

“Inzetten op inclusief circus betekent niet enkel aandacht voor mensen met een beperking. We hebben aandacht voor elke vorm van maatschappelijke uitsluiting door hierover in dialoog te gaan met de circuswereld en onze sociale partners, door onze eigen toegankelijkheid en beeldvorming elk jaar kritisch te bevragen en door op zoek te gaan naar kwalitatieve circusvoorstellingen die in hun beeldvorming en/of thematiek afwijken van de norm”, besluit Franky Demon, voorzitter Brugge Plus

Circus? Doe het zelf!

Cirque Plus en het Brugse Circusatelier Woesh werken al sinds de start van het festival in 2007 samen. Woesh verleidt iedereen weer tot jongleren, acrobatie of clownerie met ‘Circus Overal’ of met de — door Kortrijkse HOWEST-studenten — slim bedachte Woeshcraft-toestellen die de kunst van het jongleren voor iedereen toegankelijk maken.

Parkour? Dat is springen, klimmen, rollen, vallen, durven … gaan! Exception.Movement en Circus Zonder Handen brengen de crazy vibes naar de weide van Cirque Plus. Durvers vanaf acht jaar kunnen de kans grijpen om hun ouders een hartaanval te bezorgen. (PS : professionele circusdocenten houden jouw hart, euh kind vast). Skriewer zorgt voor een circusspeelpark op maat van de allerkleinste bezoekers.

Circus wijkt uit

Van zondag 21 tot en met donderdag 25 juli strijkt Uitwijken neer in vijf Brugse wijken met niet één maar twee gratis circusvoorstellingen: de laureate van Cirque Numerique 2023 Amélie Degrande (Cie. 24) en Soon Circus Company (ook al te zien op Cirque Plus 2023). Cirque Plus aan huis dus voor inwoners die niet meteen de stap naar het festival zouden of kunnen zetten. Alle data en speelplekken op www.uitwijken.be

Praktisch

Waar
Tuin Grootseminarie Brugge, ingang via Peterseliestraat.

Wanneer
Vrijdag 26 tot en met zondag 28 juli.
De poort zwaait open om 13.00 uur, de eerste voorstellingen starten omstreeks 14.00 uur. De bar sluit om middernacht.

Gratis? Gratis reserveren? Betalen?
Alle voorstellingen in de weide van het Grootseminarie zijn gratis en vrij toegankelijk. Daarvoor zijn geen tickets nodig.

Een aantal voorstellingen hebben een maximale publiekscapaciteit en vinden plaats op plekken in en rond het Grootseminarie. De toegang is gratis maar vooraf reserveren is nodig via de website van Cirque Plus of aan de balie van In&Uit. Dat kan dagelijks tot 11.30 uur. Vanaf 13.00 uur zijn er aan de infostand nog tickets te krijgen, zolang de voorraad strekt.

De voorstellingen van Le Doux Supplice en Jam.Shenanigans zijn betalend. Ticketverkoop verloopt via de website van Cirque Plus, aan de balie van In&Uit of tijdens het festival aan de infostand vanaf 13.00 uur. Ticketverkoop en reservaties starten op woensdag 15 mei vanaf 10.00 uur.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.