Home > Cijfer stijgt: 1 op 2 West-Vlaamse gemeenten heeft kansarme buurt

Cijfer stijgt: 1 op 2 West-Vlaamse gemeenten heeft kansarme buurt

Geschreven op 10 maart 2021 om 19:32 door Mario De Wilde

Het aantal kansarme buurten in West-Vlaanderen blijft stijgen. Van 122 kansarme buurten in 2016 verspreid over 26 gemeenten, naar 131 in 2019 verspreid over 29 gemeenten. De kustgemeenten en centrumsteden blijven gevoelig maar ook in Zuid- en Midden-West-Vlaanderen, en in kleinere gemeenten zijn er kansarme buurten. Dat blijkt uit de vierde editie van de kansarmoedeatlas voor West-Vlaanderen die op 2 maart werd voorgesteld via een webinar.

Vragen

De driejaarlijkse atlas wil een antwoord geven op drie vragen. Welke zijn de kansarme buurten in West-Vlaanderen? Wat zijn de kenmerken van de inwoners in deze buurten? En hoe evolueren de buurten doorheen de tijd? Voor de uitwerking van de atlas editie 2021 werden nieuwe indicatoren geselecteerd die anno 2020 het gezicht van armoede in West-Vlaanderen zijn. Het resultaat is een set van acht indicatoren die onderverdeeld zijn in vier dimensies (huishouden, herkomst, financiële kwetsbaarheid en gezondheid). De analyse gebeurt op buurtniveau, wat van de atlas een uniek instrument maakt. Een kansarme buurt is een buurt waar er een cumulatie van kansarmoedeproblematieken voorkomt, kortom waar er een slechte score wordt genoteerd op minstens drie dimensies.

Resultaten

Er tekent zich een toename af van het aantal kansarme buurten, van 122 buurten in 2016 tot 131 buurten in 2019. Bijna 85 procent van de kansarme buurten in 2019 waren ook in 2016 kansarm. Elf buurten die in 2016 als kansarm uit de analyse kwamen, zijn nu niet meer kansarm, maar er kwamen er wel 20 bij. Daarnaast is er een ruimere spreiding van deze kansarme buurten. In 2016 waren de 122 kwetsbare buurten verspreid over 26 gemeenten, nu dus in 29 gemeenten.

In 45 procent van de West-Vlaamse gemeenten is er minstens één kansarme buurt te vinden. Deze buurten huisvesten 16 procent van de West-Vlaamse huishoudens. De kust blijft een regio die veel kansarme buurten telt. Elke kustgemeente, behalve De Haan, telt minstens één kansarme buurt. In totaal zijn er 51 kwetsbare buurten in de kustgemeenten. Ook de centrumsteden (Brugge, Kortrijk, Roeselare en Oostende) blijven veel kansarme buurten tellen. 67 kansarme buurten, zowat de helft, bevinden zich in deze vier steden. Daarnaast bevindt een deel van de kansarme buurten zich in zowel Midden- als Zuid-West-Vlaanderen, maar ook in enkele kleinere gemeenten verspreid over de hele provincie.

Geen stigma

Ook het verschil tussen kansarme buurten en niet-kansarme buurten verscherpt. Belangrijk hierbij is het feit dat met de term kansarme buurt niet geïmpliceerd wordt dat alle inwoners van deze buurt per definitie kansarm zouden zijn. Het gaat hier louter om een buurt waar meerdere risicofactoren op kansarmoede gebundeld aanwezig zijn. In dezelfde lijn is het belangrijk te benadrukken dat deze analyse geen classificatie van buurten of gemeenten maakt. Het doel van de atlas is het lokale armoedebeleid ondersteunen met objectieve data zonder te willen stigmatiseren.

Aan de slag

De kansarmoedeatlas is een belangrijk werkinstrument voor de lokale besturen en middenveldorganisaties, waarmee ze de evolutie doorheen de jaren kunnen volgen en gericht kunnen inzetten op de kwetsbare buurten. De kansarmoedeatlas zal ter beschikking gesteld worden via het nieuwe platform www.kenniswest.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.