Home > Christiane D’Hondt (73) in Brugge runt al 55 jaar haar kapsalon en eerste klant Jenny (90) komt nog steeds

Christiane D’Hondt (73) in Brugge runt al 55 jaar haar kapsalon en eerste klant Jenny (90) komt nog steeds

Geschreven op 17 augustus 2022 om 09:29 door Mario De Wilde

Er zijn nog zekerheden in Brugge. Het Belfort, de zwanen, Ruud Vormer, de wekelijkse markt op ’t Zand op zaterdag… Maar bij die tradities hoort ook zeker Christiane D’Hondt (73 jaar) die haar kapsalon aan het Brembos in Sint-Michiels al 55 jaar met nog steeds evenveel passie runt. Christiane is gestart op de eerste zaterdag van september 1967 aan de Rietlaan in Brugge. Dat was de maand dat er voor het eerst reclame (en een naakte scène) werd uitgezonden op de Nederlandse televisie, dat in Brussel de Innovation uitbrandde en dat Jacques Brel zijn laatste concert gaf. Weet je nog wel, oudje?

Omdat Christiane aan het Brembos woonde, vond ze het beter om haar kapsalon na enige tijd naar daar te verhuizen en daar is hat nog steeds gevestigd. Haar allereerste klant was Jenny Goethals (90 jaar) die nu nog steeds elke week langskomt om haar haar te laten coifferen. Christiane en Jenny kenden elkaar nog van de Maricolen school in Brugge. Andere klanten vanaf dag één zoals Marcel Plas (88 jaar) en Jenny Claerebout (87 jaar) komen ook nog altijd langs. Christiane leefde enorm voor haar kapsalon en was voor haar klanten vaak levenselexir, ongeacht welke tegenslag ze zelf meemaakte en dat waren er heel wat. Welke beslissing ze in die 55 jaar nam, haar zaak kwam steeds voorop en tot op de dag van vandaag heeft ze hier nog geen spijt van gehad.

Elke dag staat Christiane met evenveel ‘goesting’ in haar kapsalon en van dinsdag tot vrijdag van 8u tot 21u laat , op zaterdag van 6u30 tot 20u30 en ook op zondagmorgen van 6u30 tot 13u kan je Christiane in haar kapsalon vinden. Christiane beleefde in ruim een halve eeuw, samen met haar personeel, veel leuke momenten beleefd. De ouders en grootouders die kwamen, sturen nu hun kinderen en kleinkinderen naar het Brembos. Dimitri Petit werkt de laatste jaren mee in het kapsalon en weet als geen andere zijn ‘bazin’ te waarderen en kent veel leuke anekdotes. Dimitri: “Christiane had haar vast cliënteel dat elke week speciaal voor haar kwam. Mensen kwamen in de winter als het sneeuwde en hard vroor speciaal vroeger om toch naar de kapper te kunnen gaan. Ze droegen sokken over hun schoenen of hadden twee rokken aan om geen kou te hebben. Meer zelfs, de klanten zaten soms op haar trap aan te schuiven om hun haar te laten kappen.”

Stevige krullen dankzij bier

In die tijd hadden mensen tijd en geduld om naar de kapper te gaan en ze betaalden in die tijd voor een snit 8 Belgische franken (acht franken, zegge en schrijven 0.20 euro). Daar koop je nu in een heel goedkope supermarkt een blikje water voor. Een watergolf kostte 25 Belgische frank. Christiane: “In die tijd betaalden we nog geen BTW, geen Sabam voor de muziek en was er toen ook geen sprake van allerlei soorten haarproducten. Ja, het leven was eenvoudig toen. Er bestond maar één soort permanent, er was toen geen sprake van een brushing, enkel watergolf, zeg maar de Mis en plis. Zo gebruikten we in plaats van een ‘plix’ (fixeerproduct) voor stevigere krullen, een flesje bier. Na enkele jaren later kwamen de brushing, de haarvlechten, enz. hun intrede doen. Nog een groot verschil met nu: vroeger gingen mensen bij vrijwel elke gelegenheid naar de kapper. Bij een geboorte, een huwelijk, een communie en gewoon om naar de wekelijkse mis te gaan. Wanneer er iemand trouwde was dat doorgaans al vroeg dat ze in de kerk moesten zijn en stond ik dikwijls om 4 uur ’s morgens op om de bruidjes, bruidegoms en familie op tijd klaar te krijgen voor het huwelijk.”

Christiane bouwde met haar klanten een echte familieband op en staat anno 2022 nog steeds heel graag in haar kapsalon. Samen met haar medewerker Petit Dimitri zorgt Christiane er voor dat de klanten nog even graag komen en mooi weer naar huis gaan. Dimitri: “Voor mij betekent Christiane enorm veel, ze is als een moedertje die steeds voor me klaar staat. Ik voel me er echt thuis en we beleven er samen leuke momenten in het kapsalon, wat wederzijds is mag ik hopen.” Christiane: “Natuurlijk. Dankzij Dimitri blijf ik de moed hebben om nog steeds samen verder klaar te staan in het kapsalon. We zijn een fantastisch team dat samen mooi op elkaar afgestemd is. We willen dan ook graag langs deze weg onze lieve klanten bedanken voor het volle vertrouwen dat ze ons geven. Daar ben ik enorm fier op. Ik zou zeggen: allez, op naar de 60 jaar!” Het Nieuws van West-Vlaanderen wenst Christiane alvast nog vele jaren in goede gezondheid en en met de trouwe klanten aan haar zij toe.

Foto: Het leven in Kapsalon Christiane in Sint-Michiels kan eenvoudig en toch zo mooi zijn: Marcel Plas (88 jaar) en Jenny Claerebout (87 jaar) met rechts van hen Christiane D’Hondt (73 jaar) en de ‘jonge snaak’ Dimitri Petit.

11 reacties

Claudine.
Geschreven op 2024-02-11 11:19:35
Je knipte graag de mannen hè,niet in je salon maar in je bed.zo heb je ook geld verdiend want je werd ervoor betaald.ik weet wie je bent al van kinds af,op school je woonde in de rijselstraat in Sint Michiels.
marie-jeanne
Geschreven op 2022-09-04 11:30:06
christiane ik bedank je voor die mooie feest ook dimi alles was in orde ook een bedank aan alle twee van francois hij bedank jullie dat hij er bij mocht zijn tot zaterdag😗😙
heidi de busschere
Geschreven op 2022-09-01 12:15:09
Beste Christiane, je vergeet in je artikel te vermelden dat je 7 maand in verwachting van mij was toen je je kapsalon opende en mij dan onmiddellijk afgestaan hebt omwille van dit kapsalon. Je slaat de nagel op de kop dat dit kapsalon altijd is voorgegaan, ook op je kinderen en kleinkinderen. En misschien ben je moedertje voor je personeel maar zeker nooit geweest voor je kinderen. Maar desondanks onze tegenslagen hebben wij het gered zonder jouw hulp. Toch wensen je kinderen en kleinkinderen je veel succes met de voortzetting van je levenswerk!
Rita
Geschreven op 2022-08-28 18:19:47
Proficiat Christiane. Bedankt voor de mooie woorden van moed en courage. Nog vele gezonde jaren, zodat we nog lang kunnen langskomen, groetjes Rita. (Joost)
Vera
Geschreven op 2022-08-21 08:47:39
Ja Christiane had ik moeten weten dat ik zo dicht bij mijn zo geweldig kapster had. Was Ik al eender gekomen naar jouw om mijn haren te doen.Want iedereen die mij nu ziet zegt je haar en het kleur van je haar is heel mooi. Christiane en als ook Demi voor de klanten dank ik jullie dat Ik wekelijks ook mijn lach vitamine binnen heb.Ik hoop dat je er nog vele jaren kan werken en je klanten bedienen nogmaals bedankt voor alles.Van Jozef en Vera 🥰😘
Eddy
Geschreven op 2022-08-19 13:44:42
Geniet verder van je werk Christiane. Fantastisch wat je elke week presteert.
Eddy
Geschreven op 2022-08-19 13:43:19
Geniet verder van je wel Christiane. Fantastisch wat je elke week presteert.
dimitri
Geschreven op 2022-08-19 09:49:07
Om trots op te zijn hoe enthousiast je nog steeds in je kapsalon klaar staat voor je klanten, je bent een toppertje om samen te werken ! je verdient het , dikke proficiat !
Anny Dedecker- Cortvriendt
Geschreven op 2022-08-18 20:11:27
Hartelijk proficiat Christiane .Ik ben een wekelijkse klant die u niet kan missen(mijn haren kunnen u niet missen) Een trouwe en zeer dankbare klant. Anny
Simonne
Geschreven op 2022-08-18 19:46:53
Christiane en Dimitri, Proficiat met al die jaren met uw kapperssalon. Doe nog maar een beetje verder in goede gezondheid. Groetjes Simonne en Gerard
Guy
Geschreven op 2022-08-18 08:54:56
Doe zo verderlieve meid

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.