Home > Choco-Story opent chocolademuseum in Valladolid, Mexico

Choco-Story opent chocolademuseum in Valladolid, Mexico

Geschreven op 7 januari 2019 om 10:17 door Mario De Wilde

Choco-Story opent binnenkort een chocolademuseum in Valladolid, Mexico. Dat wordt het tweede op Mexicaanse bodem want in Uxmal is er al enkele jaren een Choco Story. Eigenlijk gaat het om een park met een inkom in de vorm van een nagebouwde oude hacienda en daarna een wandelparcours met een zestal huizen in de vorm van een Maya huis. Uiteraard veel groter gemaakt dan het traditionele kleine Maya huis, met de bedoeling om in elk van die huizen de geschiedenis van de cacao en de chocolade aan de bezoekers te kunnen tonen. Bruggeling en CEO Eddy Van Belle: “Wij beginnen in Uxmal met uiteraard de Mayas en hoe zij de cacao verwerkten tot enerzijds een offerdrank voor de goden en anderzijds een energetische drank, een stimulerende drank voor de adel, de krijgers, de priesters en de handelaars. Daarna gaan we over naar de Azteekse periode gevolgd door de Spanjaarden die de drank ontdekken in Mexico en zoeter gaan maken. Vervolgens vertellen we over de Franse periode, het verspreiden van het gebruik van het drinken van cacao eerst aan het Franse hof en nadien dat van de meeste Europese landen om dan te eindigen met de moderne vorm van het gebruik van cacao, dit wil zeggen chocolade die door iedereen geliefd is.”

In centrum van Valladolid

In Valladolid is het concept volledig anders. Wij hebben hier het museum ondergebracht in een oud herenhuis gelegen kort bij de grote markt van Valladolid. Wij hebben dit huis ingericht in de vorm van een parcours van scenes of afbeeldingen van het gebruik van cacao door de Maya’s tot de productie van chocolade vandaag. Het museum parcours begint met de Maya periode uiteraard. Wij tonen hier hoe enerzijds de Maya’s offers brachten aan hun goden waar de cacao een voorname rol in speelde. Daarna tonen we hoe de cacao geroosterd en geplet wordt om daarna vermengd te worden met chili pepers en allerlei bloemen waaronder vanille en tot een gekruide drank gemaakt wordt. Volgende scene is die waar we tonen dat Cortez een drank wordt aangeboden door de keizer van de Azteken, Moctezuma. Fout die Moctezuma beging was die cacaodrank aan te bieden in een gouden beker, wat natuurlijk de hebzucht van de veroveraars geprikkeld heeft en ze uiteindelijk heeft aangezet tot het veroveren van het heel Azteekse rijk. Later heeft dan Cortez die cacao meegebracht naar Spanje. De drank was intussen omgevormd tot een zoete drank door de nonnen van een klooster in Oaxaca die de pepers en de chilis verminderd hadden in het recept en er suiker, kaneel, anijs en ook kruidnagel aan hebben toegevoegd. In de volgende scene tonen we dan dat men in Frankrijk een speciale tas ontworpen had met een holte in de ondertas om daar in de tas te kunnen plaatsen zodanig dat deze voldoende stabiel zou blijven om de chocolade drank te kunnen genieten, zelfs bij verplaatsingen in een koets en dit tonen we aan de hand van een oude koets getrokken door een paard waarin dan de edel dame haar cacao aan het drinken is. We tonen uiteraard ook tijdens het parcours hoe de cacao geteeld wordt, geoogst en hoe de bonen daarna gefermenteerd en gedroogd worden en uiteindelijk gemalen worden tot cacao pasta. Deze cacao pasta gaan we dan gebruiken in een nagemaakt oud atelier waar we tonen dat deze vermengd wordt met suiker en melk naargelang het chocolade type dat men wenst klaar te maken. Het bezoek eindigt met de mogelijkheid om een demonstratie te volgen. Er is uiteraard ook een kleine winkel op het einde van het bezoek.

Verdragend effect

Net als in alle andere Choco-Story’s promoot Van Belle enerzijds de kwaliteiten van cacao en zijn positieve werking op het menselijke lichaam waaronder bij voorbeeld het vloeibaarder maken van het bloed en de versoepeling van de aders met een positief effect op de bloedsoploop. Dankzij de aanwezigheid van antioxidanten gaat de cacao ook een verdragend effect hebben op de veroudering van de cellen. Cacao heeft ook een positieve werking op onze tanden door de aanwezigheid van, tannines, fosfaaten en fluor wat het glazuur van onze tanden gaat verstevigen. Het is natuurlijk zo dat chocolade suiker bevat wat met zich meebrengt dat men de tanden dient te poetsen na het gebruik van chocolade en zeker voor het slapen gaan. Eddy Van Belle: “Wat wij ook promoten uiteraard is de kwaliteit van de Belgische chocolade die gebaseerd is op een traditionele manier van het produceren van de chocolade. Enerzijds is de keuze van de bonen belangrijk, de kwaliteit van de bonen ligt uiteraard aan de basis van de kwaliteit van de chocolade zelf. Anderzijds is het ook zo dat tijdens de productie van de chocolade in België deze heel fijn gemalen wordt tot tussen de 18 en 20 microns wat niet het geval is in bepaalde andere landen. Bij de productie wordt de chocolade in België ook zeer lang geconcheerd, wat een positieve invloed heeft op de smeuïgheid van de chocolade maar ook op de smaak door het verdampen van ongewenste aromen. Het is bovendien ook zo dat er in België door de producenten van couverture chocolade geen andere vetstof wordt toegevoegd voor de vloeibaarheid van de chocolade dan cacao boter zelf en dat bepaalde producenten zoals Belcolade enkel natuurlijke vanille in hun productie gebruiken. Dit alles maakt onze Belgische chocolade tot een top product, wat wij dan ook promoten in het buitenland.

Choco-Story musea heeft niet alleen een diepgaande interesse in de historiek van de cacao die nu 5500 jaar oud is, maar wij gaan ook over tot het maken van studies over de tradities van het gebruik van cacao omdat wij vaststellen dat in de meeste landen waar cacao door de bevolking sinds duizenden jaren gebruikt wordt, zoals in Centraal Amerika, bepaalde tradities verloren gaan. De Indianen van Centraal Amerika gebruiken minder en minder de maalsteen die vervangen wordt door metalen molentjes en ook het keukengerei in aardewerk wordt geleidelijk aan vervangen door plastiek en metaal. Dit heeft er ons toe aangezet om studies uit te voeren en die te publiceren in de vorm van boeken met heel veel foto’s, een tekst in 4 talen zodat men nooit te veel of te weinig heeft van één of andere taal, en een tekst die wetenschappelijk werd opgesteld maar in een makkelijk te lezen vorm. De boeken die we reeds publiceerden en die in onze musea te koop zijn behandelen volgende thema’s : de Kuna Indianen van Panama die eigenlijk van oorsprong Maya’s zijn, een tweede boek over de Maya’s zelf in Centraal Amerika, een derde boek over het 100-jarige bestaan van de Belgische praline, die gevierd werd in 2012, en we zijn nu een nieuwe studie aan het beëindigen over de artisanale productie van chocolade van 1600 tot 1800 waarover tot nu toe nog niet uitvoerig werd geschreven.

Wat wij uiteraard ook ondersteunen in onze musea zijn de talrijke landbouwers die de cacao telen. In de meeste landen worden zij voor hun werk te weinig betaald, dit onder de druk van de grote multinationals die cacao verwerken tot chocolade. Hoe goedkoper hun grondstof, hoe beter voor hun marge en dat is eigenlijk een heel groot probleem voor de landbouwer en voor zijn toekomst als producent van cacao. Daarom heeft Belcolade die de couverture chocolade voor Choco-Story maakt het project Cacao Trace opgesteld dat enerzijds gebaseerd is op de kwaliteit van de bonen en anderzijds de landbouwer laat meegenieten van de marge gemaakt tussen de cacaoboon en de chocoladereep die in de winkel verkocht wordt. Het is inderdaad zo dat het belangrijker is te betalen voor kwaliteit dan voor kwantiteit want de landbouwer aanzetten tot een grotere productie kan eigenlijk op wereld niveau alleen maar leiden tot het dalen van de cacaoprijs wat zeker niet ten goede zou komen van de arme boeren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.