Home > Choco-Story Brussel op nieuwe locatie (vlakbij Manneke Pis) en met VR-sensatie

Choco-Story Brussel op nieuwe locatie (vlakbij Manneke Pis) en met VR-sensatie

Geschreven op 14 februari 2019 om 17:26 door Mario De Wilde

Het Choco Story Museum Brussel is deze middag verhuisd van de Guldenhoofdstraat naar de Stoofstraat, op 20 meter van het wereldberoemde Manneke Pis en midden in het historisch centrum dat op de lijst met Unesco-werelderfgoed staat. De gebouwen dateren uit de 17de, 18de en 19de eeuw; een deel is beschermd. De oppervlakte bedraagt 1800 m2

Vijfde Choco Story

In mei 2014 ontstaat Choco Story Brussel dankzij de vereniging van beide families die hun krachten verenigen om de kwaliteit van de Belgische chocolade te promoten en het publiek een kwalitatief, ludiek en pedagogisch museum van de smaak te bieden. Er bestaan wereldwijd vijf Choco Story Musea: in Brussel, Brugge, Praag, Parijs, Uxmal, Valladolid en Beiroet. Het museum is aangesloten bij de Brusselse Museumraad. Peggy Van Lierde zetelt zelfs in de raad van bestuur. Choco Story werkt actief samen met Visit Brussels, Visit Flanders en Wallonie Belgique Tourisme.

Brugse-Brussels project

Choco Story Brussel is het verhaal van een ontmoeting tussen twee families met een passie voor de wereld van cacao en chocolade. In 1998 opent de familie Van Lierde – Draps het Museum van Cacao en Chocolade van Brussel.
In 2007 neemt Peggy Van Lierde, de enige dochter van de oprichtster, de leiding over het museum.
Het Museum van Cacao en Chocolade verwelkomde in 2014 meer dan 75000 bezoekers uit de hele wereld.
De familie Van Belle van haar kant creëert in 2004 Choco Story Brugge, maar ook het Chocolademuseum van Parijs, Praag en onlangs Mexico. Eddy Van Belle koestert net als zijn zonen Cedric en Kevy een grote liefde voor cacao en chocolade. Sinds jaren verzamelen ze unieke voorwerpen die ze vinden in alle windstreken.

Groter, interactiever en nog altijd even lekker.
Duik in het universum van cacao en chocolade, loop door een Mayatempel waar 5000 jaar geleden de bonen werden geconsumeerd, scheep in aan boord van de boot van Cortès die de cacaobonen naar Europa bracht, ontdek hoe chocolade in de 17de eeuw verbruikt werd aan het Franse hof en hoe hij aan het begin van de 20ste eeuw tot pralines verwerkt werd in België. Het verbouwen en de verwerking van cacao zullen geen geheimen meer voor je hebben. Demonstratie, degustatie en audiogids zijn in het bezoek inbegrepen. Er zijn speciale zuilen ontworpen voor de kinderen. Tot de geëxposeerde stukken behoren een exclusieve vijzel met het oudste spoor van cacao dat tot dusver ontdekt werd. Er werd theobromine teruggevonden, wat wijst op de aanwezigheid van cacao. De vijzel heeft de vorm van een cacaovrucht en werd onlangs ontdekt in het zuiden van Ecuador. Hij dateert uit 3500 voor Christus. Dat zou aantonen dat de Shuars al cacao dronken, maar het waren de Maya’s die rond het jaar 1000 met het verbouwen van cacao begonnen.

Het museum omvat de collecties van Eddy Van Belle en Jo Draps.
Peggy Van Lierde en Cédric Van Belle zijn medezaakvoerders. Sinds januari 2019 is Peggy Van Lierde lid van de Académie Française du Chocolat et de la Confiserie (Franse Academie voor Chocolatiermaken en Zoetwaren) read more. Het team telt acht werknemers (onthaal en chocolatiers).

Bezoek

Het bezoek verloopt met een audiogids (beschikbaar in acht talen – Frans, Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch en Chinees), maar bezoekers kunnen ook kiezen voor een rondleiding.
In het verlengde van het bezoek (en enkel na reservering) is het mogelijk een bezoek met chocolade als thema te brengen aan het stadscentrum. Ook mogelijk: workshops, privédemonstraties, virtual reality film (5 €) en een shop voor de fijnproevers. Elke dag werkt de chocolatier van Choco Story Brussel voor de ogen van de bezoekers. Hij geeft uitleg over de artisanale bereiding van de beruchte Belgische praline; hij verklapt de geheimen van zijn kunst. Deze demonstraties vinden permanent de hele dag plaats, tijdens de openingsuren van het museum. De demonstratie wordt afgesloten met een degustatie van een van de creaties van de meester-chocolademaker van Choco Story Brussel.

Virtuele Realiteit : een cacaoboontje voor technologie
Naast het bezoek van het museum, stelt Choco-Story Brussel je een virtuele reis voor naar Yucatan (Mexico). Net zoals in het Historium maak je deze keer een reis naar de bronnen van de cacaoteelt. Het Brugse bedrijf AlfaVision, wereldspeler op het vlak van de ontwikkeling van innovatieve technologische ervaringen voor musea, levert een virtual reality ervaring af die uniek is in haar genre. De geschiedenis van chocolade wordt levensecht en belevingsgericht gebracht: de bezoekers gaan mee op reis met Spaans ontdekkingsreiziger De Alvarado, helemaal tot in de jungle en naar een Mayatempel waar hun een cacaoceremonie wacht. De proeverij leidt zelfs tot een zoete virtuele hallucinatie… AlfaVision ontwikkelt toepassingen van innovatieve technologieën, zoals virtual en augmented reality ervaringen, specifiek voor musea, bezoekerscentra, culturele

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.