Home > Cercle helpt blauwzwarte stadsgenoten door 1-1 gelijkspel tegen Anderlecht

Cercle helpt blauwzwarte stadsgenoten door 1-1 gelijkspel tegen Anderlecht

Geschreven op 28 april 2024 om 21:42 door Mario De Wilde

Op speeldag 6 van de Champions’ play-offs ontving Cercle Brugge deze namiddag thuis RSC Anderlecht voor deel twee van het tweeluik tegen de Brusselaars. Stroeykens zette Anderlecht al vroeg in de wedstrijd op 0-1, maar Daland zette met een schicht de bordjes weer gelijk in de tweede helft. Cercle had nog kansen voor de 2-1, maar Cercle en Anderlecht delen de punten na een geanimeerde tweede helft.

Vooraf kon Muslic opnieuw rekenen op zijn twee centrale verdedigers Daland en Popovic die terug waren uit schorsing. Zij namen hun plek terug in het hart van de defensie. Ravych en Lietaert moesten hierdoor vrede nemen met een plaats op de bank. Malamine en Somers kregen de voorkeur op Felipe Augusto en Minda.

Bij de eerste echt goede kans was het meteen raak voor de bezoekers uit Brussel. Sardella zette met een lange bal vanop de flank Vazquez alleen voor doel maar stuitte eerst nog op een redding van Warleson. In de herneming kon Stroeykens profiteren en zo de bezoekers na iets meer dan 10 minuten op voorsprong zetten.

De vereniging probeerde zich in de match te knokken met zijn gekende pressing en bracht met momenten goeie combinaties op de mat tijdens de eerste helft, maar het ontbrak hem aan kwaliteit in de laatste pas. Hierdoor had groen-zwart dan ook moeite om tot echte kansen te komen.

Rond het halfuur leek Cercle een beter moment in de wedstrijd te kennen, het won steeds meer de tweede bal en drukte Anderlecht terug. Veel verder dan af en toe een plukbal voor Coosemans kwam Cercle ook niet direct, maar het nam de wedstrijd wel over. Maar het was vooral Warleson aan de de overkant die meer en meer een toeschouwer was geworden.

De slotfase van de eerste helft bracht voor beide ploegen nog een kans met zich mee. Aan de zestien van Coosemans ontzette Sardella een diepsteekbal richting Somers, maar gleed daarna uit, waardoor het leer plots voor de voeten kwam van Denkey. De Togolees kon ter hoogte van de penaltystip trappen, maar mikte over. Dit was de grootste kans in de eerste helft voor groen-zwart. Kort daarna kon Dolberg zich doorzetten op de rechterflank en Stroeykens bereiken in de zestien. Maar die kon niet op doel besluiten en trapte over. Zo ging Cercle rusten met een 0-1 achterstand.

Cercle kwam het scherpst uit de kleedkamer en beloonde zich daar ook direct mee. Nadat Vazquez te ostentafief duwde in de rug van Van Der Bruggen kreeg Cercle een vrije trap op een interessante plek. Denkey zette zich achter het leer maar trof de muur, waardoor de bal bij Daland belandde. Met een schift kon de Noor Coosemans verslaan en de bordjes opnieuw gelijk zetten.

Groen-zwart rook bloed en ging op zijn elan door. Het voetbalde beter en vertoefde meer op de kant van Anderlecht dan andersom. De recordkampioen wist even niet meer waar hij het had. Met nog een halfuur op de klok kon deze wedstrijd nog alle kanten op. Groen-zwart voetbalde gedurende de volledige tweede helft beter dan Anderlecht en dat ging ook gepaard met kansen voor de vereniging. Efekele had alle ruimte op de rechterflank en schilderde een gemeten voorzet op het hoofd van Denkey aan de eerste paal. De topschutter van Cercle zijn vizier liet hem even in de steek want zijn kopbal ging naast. Dit had de Togolees al beter gedaan.

Na een corner leek de bal op de arm van Angulo te zijn beland, maar ref Lambrechts beoordeelde dat de bal vanop eigen lichaam kwam. In de herneming van die fase kon Somers schieten, maar Coosemans pakte uit met een goeie save. Cercle verdiende de 2-1, maar beloonde zichzelf voorlopig niet. Tot de slotfase voetbalde Anderlecht niks bij elkaar tot plots Ashimeru Angulo diepstak. De flankaanvaller kon alleen op Warleson afstevenen maar die stond uitstekend te keepen en voorkwam een voorsprong voor Anderlecht. Plots was daar toch nog Anderlecht. Angulo kon uit de corner die daaruit volgde koppen maar alweer stond Warleson goed te keepen. Delaney leek de bal in de herneming te kunnen binnentrappen maar de bal werd meerdere keren van de lijn gered! Het werd in de slotfase nog enkele keren heet voor het doel van Warleson maar Cercle en Anderlecht deelden uiteindelijk de punten. Op sommige momenten vergat Cercle zichzelf te belonen vandaag, maar deze prestatie moet vertrouwen geven voor de resterende wedstrijden. Te beginnen met Genk volgende zaterdag.

OPSTELLINGEN:
Cercle Brugge: Warleson, Daland, Popovic, Lemaréchal (’83 Felipe Augusto), Malamine (’68 Minda), Denkey, Francis (’89 De Wilde), Da Silva Lopes, Van Der Bruggen, Somers & Siquet (’90 Ravych)

RSC Anderlecht: Coosemans, Dolberg (’68 Amuzu), Vertonghen, Augustinsson, Leoni (’68 Ashimeru), Vazquez, Rits, Delaney, Stroeykens (’79 Angulo), Sardella & Debast

Doelpunten: ’11 Stroeykens, ’52 Daland