Home > Carine, Stien, Danny en Jean gingen in Jabbeke met pensioen.

Carine, Stien, Danny en Jean gingen in Jabbeke met pensioen.

Geschreven op 8 januari 2019 om 16:20 door Mario De Wilde

Afgelopen vrijdag huldigde het gemeentebestuur van Jabbeke vier medewerkers die in de loop van het jaar met pensioen zijn gegaan: het gaat om Carine Maene en Stien Coene, medewerkers van de bibliotheek, en Danny Dewaegemaecker en Jean De Backer, medewerkers van de groendienst. De viering vond plaats in het Vrijetijdscentrum in Jabbeke, ter gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie voor het personeel en het bestuur van gemeente en OCMW en de adviesraden.

Carine MAENE: Bibliotheekmedewerker – 27,5 jaar dienst – pensioen 1 maart 2018
Stien COENE: Bibliotheekassistent – 19 jaar dienst – pensioen 1 augustus 2018
Danny DEWAEGEMAECKER: Technisch assistent groendienst – 13 jaar dienst – pensioen 1 juni 2018
Jean DE BACKER: Technisch assistent groendienst – 8 jaar dienst – pensioen 1 oktober 2018

-Carine MAENE startte haar carrière bij een graanhandel in Oudenburg, waar ze instond voor de boekhouding en loonadministratie. Na de stopzetting van dat bedrijf was ze een werkloze jonge dertiger. Het gemeentebestuur vroeg haar om de bibliotheek in haar woonplaats Snellegem over te nemen van vrijwilliger Johan Ryheul, die de bib lange tijd had uitgebaat. En zo ging Carine aan de slag, aanvankelijk alleen in de bibliotheken van Snellegem en Varsenare, waar alles manueel op fichekaarten werd bijgehouden. Daarna werd haar contract uitgebreid om in Jabbeke de bibliotheek van zuster Jacqueline over te nemen. De bibliotheek naast de sporthal was nog in aanbouw, maar ze kreeg een tijdelijk onderkomen in het gemeentehuis bij de werkleiders, en werkte daar aan de registratie van de boeken in de computer. Carine heeft dus heel de overschakeling van fichesysteem naar digitaal systeem actief meegemaakt. Een andere omwenteling kwam er met de verhuis van de bibliotheek naar het Vrijetijdscentrum en de lancering van de zelfuitleendienst. Na de pensionering van collega Jeannine Baele kwam er een nieuwe uitdaging voor Carine. Ze werd verantwoordelijk voor de bib van Varsenare en deze kans bleek een mooie afsluiter van haar loopbaan, samen met de uitbating van de kleinere bib van Snellegem, wat ze gedurende haar hele loopbaan is blijven doen. Het persoonlijke contact en het advies op maat van de klanten betekende voor Carine een grote meerwaarde van haar werk. Nu ze met pensioen is, kan ze nog meer lezen, meer buiten zijn, wandelen, fietsen, uitstapjes maken en zo verder contacten leggen met de mensen, en ook verder ondersteuning bieden in de fietsenhandel van haar man Freddy.

-Stien COENE is opgeleid tot assistent in de psychologie. Met dat diploma op zak, ging ze 42 jaar geleden aan de slag bij het instituut Dominiek Savio in Gits. Daar heeft ze tot vorig jaar psychologisch onderzoek gedaan van kinderen met een motorische handicap. Ze heeft er veel opgestoken over de moed en het doorzettingsvermogen van de kinderen en hun ouders, en mooie levenslessen meegekregen: geen ruzie maken voor futiliteiten, goede contacten leggen is van het grootste belang. Die zaken kwamen goed van pas toen ze nog een bijkomende professionele invulling zocht, en redelijk vlug vond, in de bib van Jabbbeke. Naast psychologie heeft Stien namelijk nog een tweede grote liefde: de literatuur. Ze behaalde het getuigschrift van de bibliotheekschool en solliciteerde net op het moment dat er een vacature was voor het bibliotheekfiliaal van Zerkegem. Stien heeft zelf altijd veel gelezen en werd verantwoordelijk voor de aankoop van de non-fictieboeken. Ook het wieden van boeken die te weinig gelezen worden of uit de mode zijn, behoorde tot haar taken. Maar wat ze het liefste deed, was de uitleendienst, dat leunde het beste aan bij haar sociale ingesteldheid, haar drang om te helpen en zaken op te lossen. Administratie was minder aan haar besteed, Stien voelde zich het meest in haar element als ze advies kon geven aan kinderen, ouders of grootouders die een gepast boek zochten voor een schooltaak.
Nu ze haar tweevoudige loopbaan heeft afgerond, kan Stien een nieuw elan geven aan haar vele hobby’s. Ze doet salsa-en tangodans, yoga, volgt Spaanse les om op reis het contact met de plaatselijke bevolking te verbeteren. Ze zet zich ook in als vrijwilliger in Buurthuis De Post in Jabbeke.

-Danny DEWAEGEMAECKER groeide op in Torhout waar hij tot zijn veertiende school liep in de afdeling houtbewerking van het VTI. School was niet echt zijn ding, dus koos hij resoluut voor het beroepsleven. Hij kon aan de slag in de bouw als metser-diender bij bouwbedrijf Pieters waar zijn vader meestergast was. Het was zwaar werk, de uitrusting was toen ook veel beperkter, maar hij leerde op korte tijd enorm veel bij. Toen het in de jaren ’80 slecht ging in de bouw moest Danny een andere weg inslaan. In Jabbeke vond hij de liefde, en een nieuwe loopbaan bij drukkerij Mercator Press die volop in expansie was. Hij werkte er vooral aan de vouwmachine, maar moest 21 jaar en een afslankingsronde later opnieuw een loopbaanswitch maken. Samen met zijn goede collega Stefaan van Mercator Press kon hij via een tewerkstellingsmaatregel aan de slag bij de groendienst van Jabbeke. Als plantrekker die vanalles kan en met uiteenlopende omstandigheden en mensen overweg kan, vond Danny ook hier vlug zijn draai. Toen hem voorgesteld werd om met de tractor te rijden, moest hij niet lang nadenken. Klepelen, hakselen, hagen snoeien of de voetbalpleinen bemesten, niets was Danny te veel.
Nu Danny van een welverdiende rust geniet, maakt hij graag weer tijd om te wandelen en te fietsen met zijn vrienden, en om als ‘nieuwe man’ zijn steentje bij te dragen in het huishouden.

-Jean DE BACKER is opgegroeid in het landelijke Buggenhout-Baasrode in de provincie Antwerpen. Hij begon al op jonge leeftijd te werken en ging als veertienjarige leerjongen aan de slag in een ijzer-en aluminiumhandel in eigen streek. Na een paar jaar kon hij in Brussel een degelijke opleiding volgen bij een firma die hogedrukkranen voor water en lucht installeerde en herstelde. Die job bracht hem op vele plaatsen, onder meer in het bedrijf waar geld gedrukt werd. Hij werkte daarna nog een tijd in Opwijk bij een firma die tweedehandskledij verscheept naar derdewereldlanden, maar toen nam het leven van Jean een nieuwe wending. Hij verhuisde naar de kust, waar nog familie van hem woonde. Na wat tijdelijke jobs onder meer in de haven van Zeebrugge en bij de PWA-dienst, kon Jean via een tewerkstellingsmaatregel aan de slag bij de gemeente Jabbeke. Zo kon hij bij de groendienst nog een paar mooie jaren toevoegen aan zijn reeds rijk gevulde loopbaan.
Jean heeft altijd graag gewandeld, in clubverband en met een competitieve inslag. Deelname aan De Nacht van Vlaanderen en de Dodentocht van Bornem staat al meermaals op zijn palmeres. Misschien op een iets rustiger pitje, maar nu hij met pensioen is, wil Jean toch met veel plezier zijn oude hobby weer oppikken.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.