Home > Canvas wil meer vrouw op straat en komt daarvoor met pop-upstudio naar Oostende en Brugge

Canvas wil meer vrouw op straat en komt daarvoor met pop-upstudio naar Oostende en Brugge

Geschreven op 12 september 2019 om 11:28 door Mario De Wilde

Dit voorjaar lanceerde Sofie Lemaire (Radio 1, Canvas) de oproep #meervrouwopstraat. Samen met verschillende steden, gemeenten én het grote publiek gaat ze een jaar lang op zoek naar indrukwekkende vrouwen uit de recente en minder recente geschiedenis. Vrouwen die een plek in ons collectief geheugen verdienen. En beter nog: een plek in het straatbeeld. Dat leverde al heel wat respons en positieve resultaten op. Een overzicht daarvan vindt u hieronder. De definitieve resultaten (en straten) worden in het voorjaar van 2020 gebundeld in een achtdelige reeks op Canvas. Maar nu de campagne halfweg is, steekt het team achter #meervrouwopstraat nog een tandje bij: vanaf woensdag 18 september trekken ze zelf de straat op om overal in Vlaanderen verhalen over straffe vrouwen te verzamelen. Iedereen die dat wil, kan in de rondreizende pop-upstudio van #meervrouwopstraat zijn of haar vrouwennaam komen nomineren voor een eigen straat.

De pop-upstudio is de volgende weken in onze provincie te vinden op deze plaatsen:

18 – 20 september: Oostende (Albert I-promenade, ter hoogte van het kunstwerk Rock Strangers)

1 – 2 oktober: Brugge (Burg)

“Ik ben een volbloed feministe”, zegt Sofie lemaire. ‘Meer vrouw op straat’ is dus een project dat me enorm veel voldoening geeft. Elke kleine verandering in het straatbeeld is pure winst. Als je nu ziet dat we halverwege de campagne al aan dertig nieuwe straten zitten, dan stemt mij dat enorm hoopvol. Het zou fantastisch zijn als er nog enkele straten of pleinen bijkomen. Maar ik weet zeker dat er ook nog heel wat verhalen ‘out there’ zijn die ons nog niet bereikt hebben. Ik kan alleen maar blijven vragen: stuur die namen van bijzondere vrouwen in, want ik wil ze allemaal kennen. Allemaal.” Uiteraard zijn suggesties ook nog altijd welkom via het online formulier op de Canvas-website: https://www.canvas.be/maatschappij/sofie-lemaire-wil. Daar kwamen de voorbije maanden al honderden suggesties binnen. Tussen de inzendingen bleken heel wat namen van vrouwen te zitten die nooit de geschiedenisboeken haalden, vaak onterecht. Het zijn stuk voor stuk vrouwen met een uniek levensverhaal, een onmiskenbare prestatie of een oeuvre dat niet vergeten mag worden.

Zeven steden (Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven, Mechelen en Oostende) engageerden zich vanaf het begin om meer vrouwen een eigen straat, plein of gedenkplek in de stad te geven. Het idee leefde al langer bij de grote steden, maar de oproep van Sofie wakkerde het enthousiasme nog wat aan bij de verschillende stadsbesturen. Want waar het in het verleden vaak bleef bij voornemens op papier, heeft de hashtag #meervrouwopstraat het onderwerp weer wat hoger op de agenda geduwd. En ook in andere steden en gemeenten leidde de actie tot soortgelijke initiatieven. Intussen zijn er al meer dan dertig straten die in de loop van de komende maanden ingehuldigd zullen worden, of al officieel voorgesteld zijn. Hieronder vindt u een overzicht.

Meer vrouw op straat in Oostende
Inhuldiging van het Rose d’Ivry park in Oostende, in aanwezigheid van burgemeester Bart Tommelein, de familie van Rose en de leerlingen van haar balletschool (27 april 2019)
-Inhuldiging van het Rose d’Ivry park in Oostende, in aanwezigheid van burgemeester Bart Tommelein, de familie van Rose en de leerlingen van haar balletschool (27 april 2019
-Rose d’Ivry (1930 – 2008) was de eerste ballerina aan de Koninklijke Opera van Gent en een groot talent. Zeventig jaar geleden richtte ze in Oostende de Koninklijke Balletschool Rose d’Ivry op, die bestaat nu nog altijd. Oostende huldigde eerder dit voorjaar haar eigen pleintje in.

-Eind juni kreeg de nieuwe sporthal van Oostende de naam Marie-Thérèse Degryse, naar de lokale turnkampioene die België vertegenwoordigde op de Olympische Spelen van 1948 in Londen.

-Ook voor Aimée Thonon, bezielster van zes koren in Oostende, wordt een passend eerbetoon gezocht.

-Leontine Boydens-Demey, de flamboyante vroedvrouw die 12.000 Oostendenaren op de wereld zette, krijgt haar eigen parkje.

Meer vrouw op straat in Brugge

Een belangrijke naam voor Brugge is Jeanne De Beir. Spionne tijdens de eerste wereldoorlog, en zo gebeten door de goede zaak dat ze zich tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw aanmeldde bij het verzet. Ze was ook bekend onder de namen Anne De Beir, Anne Lowyck of Jeanne Lowyck, maar haar straat zal vereeuwdig worden als de Jeanne De Beir-straat. Dat besliste de Brugse gemeenteraad al eind februari. In deelgemeente Koolkerke wordt een nieuwe verkaveling aangelegd, waarvan drie straten worden vernoemd naar Brugse vrouwen uit de geschiedenis:

-Levina Teerlinc, zestiende-eeuwse miniatuurschilderes die aan het Britse hof van vorsten Henry VIII, Mary I en Elisabeth I werkte.
-Jeanne Hermans, een van de eerste vrouwelijke fotografen met een studio in het centrum van de stad.
-Robertine Devooght, kunstschilderes van voornamelijk expressionistische portretten en lid van de kunstenaarsgroep De Maffia.
-Daarnaast zoekt de stad ook een plek om Eleonora Verbeke te eren, voormalig apothekeres van het Sint-Janshospitaal in Brugge en bezielster van het Winkelbouck, een eenvoudig receptenboek voor de meest courante bereidingen in de apotheek.

Meer vrouw op straat in andere steden en gemeenten
Ook andere steden en gemeenten sprongen intussen mee op de kar van #meervrouwopstraat. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) spoorde haar leden ook aan om in te gaan op de oproep van Sofie, en om meteen werk te maken van meer vrouwelijke straatnamen. Op heel wat gemeenteraadszittingen passeerde het onderwerp intussen al, vaak met concrete voorstellen.

Roeselare: 75 jaar nadat de toen 22-jarige Simonne Brugghe uit Roeselare de Poolse troepen bijstond in de bevrijding van de stad, kreeg zij op 24 mei de erkenning die ze verdiende, in de vorm van een straatnaam. De familie van Simonne Brugghe ijverde jarenlang voor erkenning van hun heldin.

Kortrijk: De stad wilde graag de vrouw eren die het record ‘azalea’s verkopen ten voordele van Kom op tegen kanker’ op haar naam heeft staan, maar vorig jaar zelf aan de ziekte bezweek. Met de inhuldiging van het Doris Verlindeplantsoen kreeg ze op 5 mei 2019 een blijvend eerbetoon.

Wat volgt
Er staan nog heel wat bijzondere vrouwen op de wachtlijst voor een eigen plek in ‘hun’ stad, die het team van #meervrouwopstraat vurig blijven verdedigen. Komt er ooit een La Esterella-straat in Antwerpen? Of een Soeur Sourire-straat in Brussel? De toekomst zal het uitwijzen.

En tot slot: de vrouw die via de online-tool op canvas.be het vaakst werd genomineerd was ‘mijn moeder’. Welke Vlaamse stad gaat voor de eerste ‘mijnmoeder-straat’ ?

We zien het in de Canvas-reeks volgend voorjaar. Meer vrouw op straat is een programma van De Chinezen voor Canvas.

Foto: Inhuldiging van het Rose d’Ivry park in Oostende, in aanwezigheid van burgemeester Bart Tommelein, de familie van Rose en de leerlingen van haar balletschool (27 april 2019) © Foto Stad Oostende

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.