Home > Canvas brengt binnenkort het leven van Frank Vandenbroucke: ‘ik ben God niet.’

Canvas brengt binnenkort het leven van Frank Vandenbroucke: ‘ik ben God niet.’

Geschreven op 4 april 2019 om 11:11 door Mario De Wilde

Tien jaar geleden overleed Frank Vandenbroucke (1974-2009). Vandaag blikt Canvas in de zevendelige documentaire VDB. Ik ben god niet terug op zijn leven en zijn carrière. Het levensverhaal van VDB leest als een Griekse tragedie: van halfgod tot gevallen engel, van miljonair tot dakloze. Het is het verhaal van een wielrenner, maar het had even goed dat van een rockster of een filmvedette kunnen zijn. Het leven van een simpele jongen uit Ploegsteert, die onder druk van het sterrenbestaan verzeild raakt in een wereld van verslavingen en depressies. Met unieke archiefbeelden en interviews met vader Jean-Jacques Vandenbroucke, moeder Chantal Vanruymbeke, dochter Cameron, zus Sandra, oom Jean-Luc, Patrick Lefevere, Johan Museeuw, Nico Mattan, Yvan Vanmol, Mark Vanlombeek e.v.a.

En ook VDB zelf krijgt een stem: fragmenten uit zijn autobiografie Ik ben God niet – gepubliceerd in 2008, een jaar voor zijn plotse overlijden – vormen de rode draad doorheen de zeven afleveringen. Om de authenticiteit te verhogen, worden ze ingelezen door de West-Vlaamse rapper Brihang. Zo kruip je als kijker ook in het hoofd van Frank Vandenbroucke en krijg je zijn visie op de gebeurtenissen in zijn leven. Wie was VDB, en waarom is zijn leven gelopen zoals het gelopen is? We zien het in VDB. Ik ben god niet.De interviews voor de reeks werden afgenomen door Lieven Van Gils, Wouter Heymans (ook eindredacteur) en Stéphane Thirion, sportjournalist bij Le Soir en persoonlijke vriend van de familie Vandenbroucke.

Vanaf maandag 22 april om 21.20 u. op Canvas en VRT NU.

“Ik ben geleefd en heb geleefd, ben twintig keer gestorven en eenentwintig keer terug opgestaan. Het past absoluut om te zeggen dat mijn leven een film zou kunnen zijn.”
Frank Vandenbroucke
“Het is een tragisch verhaal dat de koers overstijgt, een sprookje zonder happy end. Dat maakt het verhaal boeiend voor iedereen, niet alleen voor koersliefhebbers.”
Lieven Van Gils

Aflevering 1: De geboorte van een kampioen
Maandag 22 april

1 reactie

hollebeke gilbert
Geschreven op 2019-04-24 10:57:54
als volksjongen een van de betere wielrenners dat ons land beheerste met zijn sport en buiten zijn sport jammer genoeg heef hij ons te vroeg verlaten. het was een man met karakter die heel goed wist wat hij wilde en dat was winnen op zijn manier sporten en leven dank u FRANK

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.