Canadese pantserwagen en kanon eerste blikvangers voor expositie ‘Operatie Noordzee 1944-45’
Op de site van Seafront in Zeebrugge worden op dinsdag 2 april a.s. om 8u een groot oorlogskanon en een Canadese pantserwagen geleverd. Beide zijn blikvangers van de nieuwe tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-45’. Deze expositie opent de deuren voor het grote publiek op zaterdag 8 juni 2019. De nieuwe tentoonstelling in Seafront vertelt over de maanden oktober en november 1944 wanneer de Slag om de Schelde wordt gevochten. Bezoekers herbeleven deze historische gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog aan de hand van foto’s, videomateriaal, kaarten en originele objecten.
Pom-Pom kanon en Canadese pantserwagen
Dominique Henrard (War Heritage Institute), curator: “De nieuwe tentoonstelling in Seafront illustreert wat er exact gebeurde tijdens de bevrijding van de Scheldemonding. Nooit eerder getoonde foto’s vertellen het verhaal van het leven achter de Atlantikwall. Een originele Canadese pantserwagen is één van de blikvangers van ‘Operatie Noordzee 1944-45’. Ook het luchtafweerkanon dat op het Britse oorlogsschip HMS Roberts stond, wordt één van de highlights. Dit kanon nam deel aan de landingen van Normandië en Walcheren en kreeg de bijnaam ‘Pom-Pom’ vanwege het geluid dat het maakte”. De Amerikaanse filmregisseur George Lucas baseerde zich op dit kanon om de Quad Laser uit Star Wars te ontwerpen.
Onderwatererfgoed
‘Operatie Noordzee 1944-45’ belicht tevens het onderwatererfgoed voor de Kust. “Op de bodem van de Noordzee bevinden zich honderden objecten en scheepswrakken die 75 jaar geleden getuige waren van de Slag om de Schelde. Dat onderwatererfgoed is een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling in Seafront”, aldus Carl Decaluwé, gouverneur van de Provincie West-Vlaanderen. ‘Operatie Noordzee 1944-45’ is een partnership tussen het War Heritage Institute, het Vlaams Instituut van de Zee, Westtoer en Seafront, met steun van de Vlaamse Overheid. De tentoonstelling loopt van 8 juni 2019 tot en met 3 januari 2021 en kadert binnen de nationale campagne ‘Belgium Remembers 44-45’, ter herdenking van 75 jaar Bevrijding België.