Home > Buurtcentrum Den Heerd feestelijk geopend: “We gaan Sint-Pieters kleuren!”

Buurtcentrum Den Heerd feestelijk geopend: “We gaan Sint-Pieters kleuren!”

Geschreven op 14 februari 2020 om 14:10 door Mario De Wilde

Gisteren is in de wijk Sint-Pieters (Brugge) het gloednieuwe Mintus-buurtcentrum Den Heerd geopend. Met Den Heerd wil welzijnsvereniging Mintus, samen met tal van partners, inzetten op buurtwerk en buurtvervlechting. Schepen Pablo ANNYS: “Traditioneel is de werking van deze buurt– en dienstencentra gelinkt aan de actieve senioren. Eind vorig jaar lanceerde Radio 1 voor deze doelgroep nog de ludieke term ‘jaggers’. Maar met de buurt- en dienstencentra willen we vanaf 2020 veel meer doen dan louter jaggers samenbrengen en actief bezighouden. Buurtgericht werk wordt de kern van onze agenda.”

De beslissing vloeit voort uit het recente Woonzorgdecreet en maakt ook dat de dienstencentra van Mintus en de buurtcentra van Stad Brugge, samengevoegd worden. Ze investeren voortaan samen in duurzame en zorgzame buurten. “We gaan hier een brede sociale mix bij betrekken”, gaat schepen ANNYS verder. “Het gaat om jonge en oudere mensen, studenten, mensen die nog aan de slag zijn én gepensioneerden. We richten ons tot tweeverdieners en eenoudergezinnen, mensen in een ‘doorsnee’ gezinssituatie én mensen met een kwetsbare achtergrond. We gaan aandachtsbuurten afbakenen en die bijzondere aandacht geven. We streven ernaar om de sociale kwetsbaarheid in die buurten, op een haalbare termijn weg te werken.”
De locatie van buurtcentrum Den Heerd is alvast een troef, bevestigt ook centrumverantwoordelijke An Blomme: “We zitten op een centrale en vlot bereikbare plek, in hartje Sint-Pieters en zijn met een aantal andere diensten in hetzelfde gebouw gevestigd. Buurthuis Sint-Pieters helpt bij de stadsadministratie en naast ons buurtcentrum is ook wijkgezondheidscentrum De Bruggen gevestigd. Zij bieden preventieve en brede gezondheidszorg voor mensen uit de omgeving. Met Den Heerd geven wij een extra toets en brengen we mensen van de buurt op een laagdrempelige manier bijeen.”
De opening van Den Heerd is volgens schepen ANNYS de spreekwoordelijke kers op de taart. “Met de hulp van experten, ervaringsdeskundigen én de mensen uit de buurt, werken we hier meer dan ooit aan een warm en zorgzaam Brugge, met gelijk groei- en ontplooiingskansen voor iedereen. We gaan de wijk met volle goesting kleuren.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.