Home > Buiten slapen is beter slapen, aldus het credo van kinderdagverblijf De Kleine Wereld in Brugge

Buiten slapen is beter slapen, aldus het credo van kinderdagverblijf De Kleine Wereld in Brugge

Geschreven op 11 augustus 2022 om 09:41 door Mario De Wilde

In kinderdagverblijf De Kleine Wereld in Brugge loopt er sinds de lente van 2022 een project ‘buitenslapen’. Het concept komt uit de Scandinavische landen. Daar worden kinderen in de opvang geregeld buiten te slapen gelegd. De aanpak bevordert het welbevinden én slaapcomfort. Ook in De Kleine Wereld reageren de begeleiders, ouders en buitenslapertjes positief. In de leefgroepen Vlindertjes en Bijtjes in De Kleine Wereld zijn de allerjongsten intussen gewend aan hun buitendutjes. Baby’s en peuters krijgen daarvoor speciaal voorziene buitenbedden. Het team van De Kleine Wereld startte met het project in de lente van dit jaar.

Willemijn Van Trigt, pedagogisch coach De Blauwe Lelie: “We waren als team al langer enthousiast over het gegeven ‘buitenslapen’ en wilden het hier ook aanbieden aan de kinderen. De buitenbedjes staan er sinds april, de bevindingen zijn erg goed. Door dit slaapbeleid krijgen kinderen meer voeling met de natuur en doen ze meer vitamine D op. Buitenslapen zorgt voor een hoog welbevinden tijdens rustmomenten en het versterkt de weerstand. Op termijn willen we het concept doortrekken in alle leefgroepen van de opvang.” Werken op het ritme en volgens de noden van de kinderen, dat is de filosofie achter de krachtige kinderopvang die De Blauwe Lelie in regio Brugge aanbiedt. Buitenslapen sluit aan bij die filosofie, het is de bedoeling om het concept zo breed mogelijk uit te rollen.

Tim Maenhout, directeur De Blauwe Lelie: “Uiteraard vragen we de ouders van de kinderen altijd om toestemming voor we de kroost buitendutjes laten doen. Niet iedereen is vertrouwd met de aanpak, maar we merken dat ze werkt en gewaardeerd wordt. Buitenslapen is gezond, de kinderen slapen opvallend goed en zijn na hun dut ook echt uitgerust. Ouders staan open voor het concept, dat perfect vertaalt waar onze ‘krachtige kinderopvang voor staat.”

Schepen Pablo Annys: “In de kinderopvang van De Blauwe Lelie groeien de allerjongsten in een gezonde omgeving uit tot zelfbewuste en leergierige mensen. Kinderen kunnen in De Kleine Wereld overigens het hele jaar door buiten slapen, zelfs in de winter. We passen de slaapzakken en het beddengoed aan wanneer de temperatuur daalt. Indien nodig, zijn er mutsen en handschoentjes beschikbaar. Maar daar hebben we tijdens deze opvallend warme zomermaanden nog even geen nood aan.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.