BS Manitoba in Sint-Andries bracht expertise rond hoogbegaafde leerlingen samen
Cognitief Sterk Functionerende leerlingen (CSF-leerlingen) moeten de groeikansen krijgen die ze verdienen. Daarom organiseerde basisschool Manitoba afgelopen dinsdag een netwerkavond waarop de werking van de school werd voorgesteld aan therapeuten, psychologen, onderzoekscentra, coaches … Directeur Valentina Vertriest: ‘We verkenden mogelijke samenwerkingen met professionele partners die CSF-leerlingen begeleiden. Er waren ook getuigenissen van ouders. Het was mooi om te horen dat zij bij BS Manitoba de herkenning en erkenning vonden die ze zochten. We vormen geen elitaire clubjes, maar houden in onze werking en ons aanbod rekening met de noden en de motivatie van de leerlingen. Ons CSF-beleid is erkend door de Vlaamse overheid en als ankerschool vinden wij het belangrijk om expertise samen te brengen en te delen.’
Beleid erkend door Vlaamse Overheid
Het beleid en de werking rond cognitief sterk functionerende leerlingen bij Manitoba is erkend door de Vlaamse Overheid. De school fungeert als ankerschool voor CSF leerlingen. Directeur Valentina Vertriest: ‘Dit houdt in dat wij in nauwe samenwerking met het expertisecentrum KU Leuven onze werking verder kunnen uitbouwen en wetenschappelijk onderbouwen. Andere scholen kunnen aansluiten bij onze school om ook hun werking uit te bouwen.’
Hoe werkt het?
-Via pre-testen wordt de kennis van de leerlingen in kaart gebracht. Alternatieve uitdagende taken zorgen ervoor dat ook leerlingen met een voorsprong in kennis in hun leerzone terechtkomen.
-Cognitief sterke leerlingen krijgen compactere leerstof, verkorte instructie en andere, uitdagende taken. -De leerstof wordt verrijkt en uitgebreid.
-Wie van dat tikkeltje meer wil en nodig heeft, kan terecht in de TOP!-klas waar kinderen worden uitgedaagd met andere projecten, leerstof, taken…
-Bij BS Manitoba is de zorgcoördinator tevens hoogbegaafdheidscoach. Zij biedt ondersteuning voor leerlingen en leerkrachten en betrekt de ouders bij het proces.