Home > Bryghia Cantat en Cantore con Amore brengen ‘La noche sin estrellas’ op 15 maart

Bryghia Cantat en Cantore con Amore brengen ‘La noche sin estrellas’ op 15 maart

Geschreven op 3 februari 2020 om 10:43 door Mario De Wilde

Op zondag 15 maart slaan de organisaties ‘Male waar wij wonen’ en ‘Welzijnsschakel KANTEL’, samen met de koren ‘Bryghia Cantat’ en ‘Cantore con Amore’ de handen in elkaar voor een benefietconcert ‘La noche sin estrellas’. Dit benefietconcert is ten voordele van welzijnsschakel KANTEL en in het kader van het grote koorvlam evenement World Choir Games (WCG). Koor&Stem ondersteunt iedereen die zingt, brengt zingende mensen samen, promoot het koorleven en doet dat met een brede maatschappelijke blik. Vanuit de vaststelling dat mensen met een beperking nog te weinig kansen krijgen om deel te nemen aan een koorwerking, startte de organisatie met het project La Noche sin Estrellas.

Met het project wil Koor&Stem duidelijk maken dat een inclusieve koorwerking niet alleen mogelijk is, maar ook heel wat nieuwe kansen biedt. Op verzoek van Koor&Stem schreven componist Sebastiaan van Steenberge en tekstschrijver Jan Coeck een compositie voor inclusief koor en koor, La Noche sin Estrellas. Het stuk ging in première op het Hearts in Harmony Festival op 29 en 30 november 2013 in Antwerpen. Later werd het stuk ook in Geel ten gehore gebracht. Het stuk zal voor de tweede maal uitgevoerd worden in Brugge. De deelnemende koren zijn het inclusief koor Cantare Con Amore en het gemengd concertkoor Bryghia Cantat, beide uit Brugge. Naast deze compositie brengen beide koren op zondag 15 maart 2020 een eigen programma. Het concert vindt plaats om 16u in de kerk Sint Thomas Van Kantelberg, Peellaert plein 8310 Male.

Het duoconcert is een benefietconcert ten voordele van welzijnsschakel KANTEL. Het wordt ondersteund door vereniging Male Waar Wij Wonen, die al 40 jaar actief is in Male met het organiseren van heel wat evenementen en optredens. Het concert zal ook plaatsgrijpen in het kader van het grote koorvlam evenement World Choir Games (WCG), het grootste zangevenement ter wereld. Deze zomer treden meer dan 21.000 zangers uit 70 landen en 5 continenten op tijdens de 11de editie van de World Choir Games (WCG). Deze Olympische Spelen van de samenzang vinden plaats in Vlaanderen van 5 tot 15 juli, met als gaststeden Antwerpen en Gent

Voorstelling koren
Binnen Cultuurplatform Speling v.z.w. werden drie projecten opgestart, Sociaal artistiek Theater, De Streekboerderij en het Inclusief koor Cantare con Amore. Speling v.z.w. wordt gecoördineerd door Ann Vanneste en streeft naar een warme sociale maatschappij waar plaats wordt gemaakt voor elk individu. Iedereen wint bij verbondenheid en kruisbestuivingen. Het inclusief koor Cantare con Amore staat open voor iedereen die zin heeft om te zingen. Jong en oud zijn er welkom, mensen met – en zonder beperking. Elke Poppe , dirigente en bezieler van dit koor is niet aan haar proefstuk toe met deze nieuwe uitdaging. Zij heeft reeds jaren ervaring als dirigente bij het Fotonkoor, een koor voor mensen met dementie.

Het gemengd Brugs Concertkoor Bryghia Cantat, wat zoveel betekent als ‘Brugge zingt’, werd opgericht in 1978 door de toenmalige dirigent, Raf Stieperaere. In 1999 nam Reinhilde Uyttendaele de muzikale leiding van hem over. Onder haar leiding bracht het intussen heel wat mooie themaconcerten naar voren waaronder ‘Barokmuziek’, ‘Vlaamse muziek van ‘Egidius tot Roelstraete’, ‘Gregoriaans als inspiratiebron’, ‘Latijns-Amerikaanse muziek’, ‘Mendelssohn’, ‘Purcell’, ‘Requiem’ van Mozart en ‘Van Durante to Puccini’. Het koor telt ongeveer 30 leden. Dirigente, bestuur en koorleden vormen een hecht team waar musiceervreugde en muzikaliteit hoog in het vaandel staan. Zo werden er talrijke boeiende en hooggewaardeerde concerten gerealiseerd, zowel in het binnenland als het buitenland. Deze rijke ervaring wordt ondersteund door een blijvend dynamisme om elk concert tot een rijke belevenis te doen uitgroeien. Het is een fijn project én het is hartverwarmend te zien hoe de samenwerking ons tot een mooi resultaat brengt.

Ten voordele van Welzijnsschakel KANTEL
De twee koren zingen voor welzijnsschakel KANTEL die het opneemt voor de armsten te St-Kruis en Male. Ze versterken mensen in hun zoektocht naar hun sociale grondrechten. Het is een inclusief verhaal waar zowel mensen met en zonder armoede ervaring elkaar ontmoeten, Ze ontmoeten elkaar in de wekelijkse KANTELKANTINE op woensdagnamiddag in OC Sconevelde te male, waar ze met voedseloverschotten een volwaardig vegetarische maaltijd maken en zo ook een ecologische doelstelling nastreven. KANTELKLAS ondersteunt en begeleidt kinderen bij hun huiswerk. KANTELKLANKEN zorgt voor muzikale invulling.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.