Home > Brugse topkok Benny Poppe gaat film/lied/kookwedstrijd maken over zijn grote meester Auguste Escoffier

Brugse topkok Benny Poppe gaat film/lied/kookwedstrijd maken over zijn grote meester Auguste Escoffier

Geschreven op 30 september 2019 om 14:53 door Mario De Wilde

Als het van de Brugse kok Benny Poppe afhangt, komt er een waaier evenementen rond de Franse topkok Auguste Escoffier (1846-1935) aan. De begenadigde gastrokunstenaar mocht vele groten der aarde tot zijn vrienden en bewonderaars rekenen, waaronder de actrice Sarah Bernardt en Edward, Prince of Wales. Keizer Wilhelm noemde Escoffier ‘kok van keizers en keizer der koks’. De Franse president gaf Escoffier het lintje van het Légion d’Honneur en later werd Escoffier zelfs officier van het Légion d’Honneur. Schoffie -zoals hij vaak genoemd werd- stierf in 1935 op 88-jarige leeftijd. Een jaar daarvoor had hij nog zijn laatste kookboek gepubliceerd, Ma Cuisine – ‘Mijn keuken’.

Horeca positief in de picture zetten.

Benny Poppe heeft de voorbije maanden volop zitten broeden en uit die bundeling kwamen drie projecten naar boven. Benny Poppe wil namelijk een film/lied/kookwedstrijd maken over zijn grote meester. De (kort)film zal naar de naam ‘August’ luisteren en de opnamen starten komend voorjaar al. De voornaamste motivatie van Benny om tot al deze projecten over te gaan verklapte hij ons deze middag op KookEet in Brugge: “Ik wil de gastronomie en de horeca op een positieve manier onder de aandacht krijgen. Jongeren zijn steeds minder gemotiveerd om in de horeca te stappen en daar wil ik -maar ook de stad Brugge- verandering in brengen. In ons vak zijn wij niet enkel ambachtelijk, onderlegd en creatief, maar we zijn ook acteurs. Het idee is om een reis door de tijd te maken, de evolutie in de gastronomie, leven en werken in de horeca in een kortfilm of musical te bundelen. Ik kreeg voor dit idee al veel lof van andere succesvolle chefs, jongeren, hotelscholen en ook in de media. Auguste Escoffier werd vooral bekend vanwege zijn culinaire genialiteit, het indelen van gerechten in logische overzichten, en het organiseren van de keukenbrigade. Auguste had tevens een boeiend leven en kookte voor groten der aarde en noemde gerechten naar zijn bijzondere klanten, zoals Poire belle Hélène.”

Met exclusieve koffie ‘August’

De kortfilm in een soort minimusical gieten, ziet Benny wel zitten.  Benny: “Ik zou bij het begin van de film al volgende melodie kunnen gebruiken: ‘  Cooking, my first love…Cooking was my first love and it will be my last… Cooking in the future and cooking in the past….. Le roi des cuisiniers-le cuisinier des rois… Het is bovendien mijn idee om enkele bekende en succesvolle chefs uit onze regio, de rol van de chefs uit het verhaal te laten spelen. Ik heb al volop contacten met regisseurs, opnamestudio’s voor het lied, diverse locaties om te filmen en de samenwerking met de omliggende hotelscholen. Schepen van cultuur Nico Blontrock steunt mijn project voor de 100%. Bovendien wil ik dit project opentrekken en heb intussen ook al contacten gelegd om een koffie op de markt te brengen ‘August’. Het is Bruggeling Nathan Ghysbrecht (van het ambachtelijk ‘Coffee MaTuBu’ uit Oosvleteren’) die deze exclusieve koffie op de markt gaat brengen. Ik kijk er echt naar uit om al mijn plannen straks waar te maken.”

Foto: Benny Poppe, zijn rechterhand Stephan, Nathan Ghysbrecht (van het ambachtelijk ‘Coffee MaTuBu) en Mariola Farina van Gastro Vita tijdens de voorstelling van de vele ambities van Benny Poppe

2 reacties

nathan
Geschreven op 2019-09-30 17:16:04
Prachtig.
Mariola Farina
Geschreven op 2019-09-30 15:46:06
Mooi verwoord Mario. Je schrijven geeft wel het vurige enthousiasme van Benny Poppe weer zoals het is!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.