Home > Brugse student wil met wetsvoorstel België letterlijk het meest bloeiende land maken

Brugse student wil met wetsvoorstel België letterlijk het meest bloeiende land maken

Geschreven op 30 september 2018 om 16:43 door Mario De Wilde

Vorige lente is Bruggeling Louis De Jaeger, student groenmanagement en oprichter van Commensalist, een bewustwordingscampagne gestart met ‘Oorlog aan het gazon’ en ‘Brief aan de koning’ in verband met het teveel aan grasvelden. Tijdens radio-interviews was aan de reacties te horen dat we op goede weg zijn qua bewustwording, maar dat het nog een tandje hoger mag. Daarom besloot hij in zijn vrije tijd 60 Vlaamse groendiensten te interviewen en er een studie over te maken, met een wetsontwerp in zijn achterhoofd. Na de bespreking met enkele politiekers van verschillende partijen, heeft hij alle informatie samen gegoten in een decreet dat hij op maandag 1 oktober indient via het officieel portaal van de Vlaamse overheid, alsook naar alle politieke partijen zendt.

Eeuwige bloei

Met zijn voorstel van decreet: Groene Ruimte 2.0, wil Louis De Jaeger drie grote pijlers bereiken. Eerst en vooral wil hij af van de kilometerslange onbenutte afgelikte grasstroken en wil hij ze laten vervangen door duurzamere alternatieven zoals grasslands, bloemenweides, struiken, bomen of een natuurlijke mix ervan. Ten tweede stelt hij voor dat er gestreefd wordt om in stedelijk gebied per vierkante kilometer een constante bloei te hebben, door een doordachte plantenkeuze met verschillende bloeitijdstippen. Ten derde is hij voorstander van een lockdown van groene zones, en een compensatieregeling. Verder haalt hij positieve initiatieven van verschillende groendiensten naar boven zoals community gardens, alsook hoe Gent geveltuinen promoot en Antwerpen groenslingers.

Oproep aan burgers

De straten staan vol met lachende, of soms ietwat serieuzer kijkende mensen die beloven dat zij zullen zorgen voor het beloofde land. De enige macht die de burger denkt te hebben is het inkleuren van een bolletje en dat is te voelen bij de jongeren, maar ook bij de minder jonge bevolking. Er is een enorme desillusie omtrent de politiek. Enerzijds zijn de kiezers er van overtuigd dat de politiekers de problemen wel zullen oplossen, anderzijds voelen ze diep vanbinnen dat ze zichzelf iets wijsmaken. Op die manier verliest de burger enorm veel kracht. Volwassenen hebben er al mee leren leven en doen massaal aan compensatiegedrag, maar jongeren zien een toekomst tegemoet zonder toekomst, en dit in één van de meest welvarende landen ter wereld. Zolang dat er tussen de burger en het besturen van een land zoveel barrières zitten is er iets fundamenteels mis. “Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country”, zei Kennedy ooit. Het klopt dat we vandaag massaal klagen omdat het land zogezegd te weinig doet voor ons, maar velen die toch iets willen doen voor het land, en het zijn er meer dan je denkt, weten helemaal niet hoe er aan te beginnen. “Ask how you can do something for your country”

Verspilling van diesel en belastinggeld & de droogte

De studie concludeert dat de groendiensten in Vlaanderen reeds zeer goed bezig zijn, maar dat een centrale visie ontbreekt. Zo is de afschaffing van pesticiden een enorme mijlpaal geweest, wat duurzaamheid in het groenbeheer in een stroomversnelling heeft gebracht. Nu is het hoog tijd om de visie te verbreden en nog meer ondersteuning te bieden. In onze maatschappij hebben we besloten om over te schakelen naar elektrische wagens, in te zetten op hernieuwbare energie, koolstofefficiënter te worden en te streven naar een circulaire economie. Het is zeer onlogisch dat groendiensten zouden blijven perkplanten in de grond stoppen om ze er enkele maanden later weer uit te halen, te doden, en er weer nieuwe in te stoppen voor alweer slechts enkele maanden.Of dat we ons verder zouden inzetten op grasstroken die nauwelijks gebruikt worden, om de week af te maaien, terwijl ze tonnen diesel en belastinggeld kunnen besparen door een ecologisch alternatief te installeren en binst van nut te zijn voor onder andere nuttige bijen en hommels. De laatste twee zomers waren het ultieme voorbeeld dat er iets grondig mis is met de huidige invulling van groene ruimtes, een nieuw beleid is nodig. Beel meer inzet op eetbaar en duurzaam landschap is meer dan welkom in een koolstofefficiënte kringloopeconomie.

Vraag van de groendiensten

Als er richtlijnen komen, of een wetgevend kader, zullen gemeenten veel sneller durven investeren in duurzame projecten, alsook veel sneller een duidelijke duurzame positie innemen. Het is iets waar we met het gehele land achter moeten staan. Vele groendiensten zijn er van overtuigd dat een wettelijk kader de draagkracht bij de burgers zal vergroten.

Gras in zones

Louis De Jaeger heeft het grasbeheer ingedeeld in verschillende categorieën, wat moet vergemakkelijken hoe gras beter beheerd kan worden. De moeilijkheden dat gras-alternatieven met zich meebrengen worden aangekaart en enkele oplossingen worden aangereikt, met het betrekken en informeren van omwonenden als één van de hoofdpeilers

4 reacties

Conny
Geschreven op 2018-10-01 21:46:00
Zou je het wetsvoorstel willen delen in Nederland? We hebben hier ook veel te veel dood groen. .....
Brugse student dient wetsvoorstel in voor "groene ruimte 2.0" - brugsalternatiefforum.be
Geschreven op 2018-10-01 21:11:50
[…] Bronnen: KW, De Morgen, Het nieuws van West-Vlaanderen […]
Mieke Franquet
Geschreven op 2018-10-01 17:47:35
Ik probeer zelf aan guerilla planten en zaaien te doen op allerlei plaatsen waar ik kom. Super goede ideeen & initiatieven van Louis Dejaegher, als ik iets kan doen om te helpen sta ik klaar!
Erik van den eeckhout
Geschreven op 2018-10-01 13:26:23
Prachtig idee, bewijst hoe simpel het ook anders kan, vergeet geen fruitboompjes tussen te zetten!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.