Home > Brugse scholen maken zelf 50 wapenschilden voor vernieuwde Gouden Boomstoet

Brugse scholen maken zelf 50 wapenschilden voor vernieuwde Gouden Boomstoet

Geschreven op 18 mei 2024 om 07:05 door Mario De Wilde

Op 25 augustus 2024 vindt de veertiende editie van de Gouden Boomstoet plaats in de Brugse binnenstad. Naast het artistieke team, treffen ook figuranten, verenigingen én twee Brugse scholen hun voorbereidingen voor deze vernieuwde editie. Zowel de leerlingen van het VTI Brugge als van basisschool Het Kleurenpalet hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan vijftig wapenschilden die zullen pronken op de nieuwe praalwagen van de Gouden Boom.

De legende van de Gouden Boom
Generaties Bruggelingen zijn opgegroeid met de Gouden Boomstoet: ofwel speelden ze er trots in mee, ofwel zakten ze trouw af naar de Brugse binnenstad om de pracht en praal van de stoet te bewonderen. Maar slechts een handvol Bruggelingen weet waar de stoet haar naam aan te danken heeft: de wapenpas van de Gouden Boom.

Centraal in deze wapenpas staat Anton, de Grote Bastaard van Bourgondië, en zijn onverschrokken zoektocht om zijn vrijheid te herwinnen. In de legende krijgt Anton een visioen waarin hij op een mysterieus eiland een reeks uitdagingen moest voltooien om uit de gevangenschap te komen van een gewiekste vrouw, een vermetele dwerg en een reus.

Zijn queeste bestond uit het breken van 101 lansen, het toebrengen van 101 zwaardslagen tijdens een grootschalig toernooi én het decoreren van een gouden boom met de veroverde wapenschilden van zijn tegenstanders. En zo geschiedde… tijdens het huwelijksfeest van Margaretha van York en Karel de Stoute was Anton vastberaden om dit visioen naar de werkelijkheid te vertalen, onder de vorm van een riddertoernooi op de Markt in Brugge.

Tijdens deze veertiende editie van de Gouden Boomstoet zal deze beruchte wapenpas een essentieel deel uitmaken van de stoet. Giovanni Vanhoenacker, scenograaf van de Gouden Boomstoet, is dan ook op zoek gegaan naar een nieuwe Gouden Boom en wapenschilden om hem te versieren.

Wapenschilden van Brugse makelarij
Dankzij samenwerkingen met het VTI Brugge, Erfgoedcel Brugge en basisschool Het Kleurenpalet zullen er op 25 augustus vijftig schilden pronken op de nieuwe praalwagen van de Gouden Boom.

De verschillende graden en leerjaren uit de houtafdeling van VTI Brugge zagen het vervaardigen van de wapenschilden als een uitgelezen kans om hun technische vaardigheden te oefenen. Alle leerlingen van het 3de tot en met 6de jaar van het secundair werden aan het werk gezet in de machinezaal tijdens hun praktijkuren. Zij maakten de schilden uit een speciaal soort hout, waardoor ze voldoen aan de originele standaarden én buigbaar zijn. Echte middeleeuwse schilden dus!

Echter… wapenschilden zagen er in de middeleeuwen niet allemaal hetzelfde uit. Door ze te versieren met de juiste kleuren en symbolen konden vrienden (én vijanden) elkaar meteen herkennen op het slagveld. Aan de hand van een workshopreeks (ontworpen door Erfgoedcel Brugge) voegden leerlingen van basisschool Het Kleurenpalet kleuren en symbolen toe, en konden zo letterlijk hun stempel drukken op deze editie van de Gouden Boomstoet.

“De betrokkenheid van jongeren bij historische evenementen is niet altijd vanzelfsprekend, maar door participatie en het vertalen van eeuwenoude legendes naar hun leefwereld, hebben we een brug geslagen tussen het verleden en het heden. Het is inspirerend om te zien hoe deze samenwerking tussen scholen en onze beide erfgoedorganisaties de interesse van jongeren in de geschiedenis heeft aangewakkerd”, aldus Nico Blontrock, schepen van cultuur
Hedendaagse blik op erfgoed
Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van hoe erfgoed en hedendaagse kunsten verweven kunnen zijn. Beide erfgoedorganisaties sloegen de handen in elkaar om in samenwerking met maar liefst twee Brugse scholen een waardevolle toevoeging aan een prachtige Brugse traditie te doen. De leerlingen kwamen op deze manier iets meer te weten over hun stad én zetten dankzij hun bijdrages de geschiedenis van de stad voort, door ze mee vorm te geven.

“Ik ben verheugd met deze nieuwe interpretatie van een eeuwenoude legende, waarbij de Gouden Boomstoet onze scholen en erfgoedorganisaties betrekt. Dit is het bewijs van de levendige cultuur en het gemeenschapsgevoel dat Brugge kenmerkt. Het draait niet alleen om de stoet zelf, maar ook de weg ernaartoe is alvast zeer inspirerend”, voegt Dirk De fauw, burgemeester, daar aan toe.

Ook het vierde en laatste hoofdstuk van de Gouden Boomstoet zal een hedendaagse blik werpen op de geschiedenis van de stad Brugge. Het hoofdstuk is een blanco blad, symbolisch vormgegeven door beeldend kunstenaar Elise Eeraerts, die de afgebrande toren van het Belfort nieuw leven zal inblazen in afzonderlijke elementen. In deze gestileerde vormen zijn verwijzingen naar de geschiedenis verweven, en de buitenkant krijgt een weergave van de waterlopen in de middeleeuwen. Op deze manier krijgt de middeleeuwse stoet een modern kantje.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.